Indicele global al preţurilor produselor alimentare a rămas practic neschimbat în decembrie 2018, comparativ cu luna anterioară, preţurile mai mari la cereale fiind contracarate de ieftinirea zahărului şi a lactatelor, a anunţat, astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna decembrie 2018, acest indice a avut o valoare de 161,7 puncte, comparativ cu un nivel de 161,6 puncte în luna noiembrie 2018.
Pe ansamblul anului trecut, aceste indice a înregistrat o valoare medie de 168,4 puncte, în scădere cu 3,5% faţă de 2017 şi cu aproape 27% sub nivelul de vârf de 230 de puncte atins în anul 2011, a subliniat FAO.
"Preţul zahărului a scăzut pentru cea mai mare perioadă a anului 2018, iar preţurile la legume, ulei, carne şi lactate au scăzut şi ele comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, preţurile internaţionale la toate categoriile importante de cereale au crescut în 2018", a precizat FAO.