Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România va prelua preşedinţia rotativă a Alianţei pentru Turism (APT) începând cu 1 ianuarie 2021, Consiliul Director al FAPT mandatându-l pentru aceasta pe domnul Alin Chipăilă, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu şi Vicepreşedinte FAPT, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
APT a luat naştere anul acesta, în cea mai grea perioadă traversată de industria românească a ospitalităţii, din dorinţa şi necesitatea sectoarelor din turism de a avea o voce comună în relaţia cu autorităţile şi de a fi un partener şi interlocutor pentru acestea în definirea măsurilor de sprijinire a industriei şi de dezvoltare a turismului. Astfel, în alianţă se regăsesc asociaţii şi federaţii naţionale reprezentative pentru agenţiile de turism, tur-operatori, hoteluri, pensiuni, structuri de cazare, baruri, restaurante, structuri de alimentaţie publică, structurile din turismul balnear, ghizi de turism, destinaţii de ecoturism şi asociaţii care îndeplinesc misiunile OMD-urilor.
Primul proiect al Alianţei a fost SOS Turismul Românesc (https://aliantaturism.ro/proiecte/sos-turismul-romanesc), cele 10 grupuri tematice de lucru organizate în cadrul Alianţei generând un document care cuprins 10 măsuri urgente pentru salvarea turismului românesc şi 50 de măsuri specifice dedicate creşterii eficienţei administrative, promovării, investiţiilor în turism, forţei de muncă şi educaţiei, digitalizării, inovării şi sustenabilităţii în turism. Documentul a fost trimis tuturor factorilor decidenţi, Alianţa participând activ prin reprezentanţi la discutarea măsurilor propuse şi militând permanent pentru transpunerea lor în practică.
FAPT aduce mulţumiri domnului Dumitru Luca pentru activitatea depusă, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, care a asigurat preşedinţia APT în perioada iulie - decembrie 2020 şi domnului Dragoş Anastasiu, reprezentant al Federaţiei Industriei Hoteliere din România în APT şi purtător de cuvânt al Alianţei în aceeaşi perioadă. În noul mandat de 6 luni de zile, rolul de purtător de cuvânt revine domnului Călin Ile, preşedinte FIHR. De asemenea, vrem să mulţumim celor doi membri nepermanenţi care părăsesc Consiliul Director, respectiv Asociaţia pentru Managementul Destinaţiei Turistice Delta Dunării şi Asociaţia de Ecoturism din România pentru implicarea activă şi fructuoasă. Urăm bun venit celor doi noi colegi în Consiliul Director al APT: Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune şi Asociaţia de Incoming din România.
Priorităţile FAPT la preşedinţia APT vizează consolidarea Alianţei prin dinamizarea activităţii celor 5 grupuri sectoriale de lucru (fonduri europene, legislaţie şi simplificare, OMD - promovare, resurse umane, incoming), continuarea parteneriatului cu autorităţile pentru identificarea şi operaţionalizarea soluţiilor de sprijinire a industriei prin participarea la consultări şi propunerea de măsuri şi îmbunătăţirea legislaţiei privind operaţionalizarea şi funcţionarea OMD-urilor prin dialog şi consultări cu factorii de decizie.
FAPT a prezentat în cadrul Adunării Generale a APT din data de 14 decembrie 2020 o serie de statistici cu privire la situaţia turismului din cele 12 destinaţii membre, care subliniază prăbuşirea numărului de turişti anul acesta. Turismul intern, în creştere evidentă anul acesta, a atenuat impactul pandemiei, dar cifrele arată un an sumbru pentru industria ospitalităţii. Dacă la nivel de ţară, luna ianuarie 2020 anticipa un an bun, cu o creştere de 5% a numărului de turişti, situaţia pe perioada ianuarie - octombrie 2020 comparativ cu 2019 arată o scădere totală numărului de sosiri cu 51%.