SUPLIMENT VOIAJOR "Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 20 februarie

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

(Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Özgur Kivanç Altan, ambasadorul Turciei la Bucureşti)

"2024 a fost cel mai de succes an din istoria turismului turcesc"

Numărul românilor care vizitează Turcia creşte anual, în 2024 în destinaţiile turistice turceşti ajungând cu aproape 19% mai mulţi români decât în anul precedent, ne-a spus Excelena Sa, domnul Özgur Kivanç Altan, ambasadorul Turciei la Bucureşti. Estimând că în acest an numărul turiştilor români în Turcia va ajunge la 1,3 milioane, domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre relaţiile turistice dintre noi şi turci, dar şi despre destinaţiile pe care le oferă ţara sa.

Reporter: Cum a evoluat anul 2024, din punct de vedere turistic, pentru Turcia?

Özgur Kivanç Altan: Anul trecut a fost unul plin de recorduri pe piaţa turistică din Turcia. Numărul turiştilor care au vizitat Turcia a ajuns la 62,269 milioane, reprezentând o creştere de 9,8% faţă de anul precedent. Cu acest rezultat, Turcia şi-a depăşit obiectivele de 60 de milioane de vizitatori, anunţate la începutul anului 2024, şi de 61 de milioane de vizitatori, stabilite în octombrie anul trecut. În plus, Turcia a generat venituri de 61,1 miliarde dolari din turism, cu 8,3% mai mult decât în anul precedent. Per total, 2024 a fost cel mai de succes an din istoria turismului turcesc. Doar în Antalya, numărul vizitatorilor a ajuns la 15,9 milioane, anul trecut. Conform UN Tourism, Turcia s-a clasat printre primele cinci cele mai vizitate destinaţii turistice din lume, în 2023.

Turcia este un centru de atracţie datorită patrimoniului său cultural unic, istoriei sale, climatului blând şi culturii sale gastronomice bogate. Cu Turkish Airlines, compania aeriană naţională care zboară către cele mai multe ţări din lume, Turcia şi în special Istanbulul au devenit centrul de întâlnire al lumii.

Reporter: Câţi turişti români au vizitat Turcia anul trecut?

Özgur Kivanç Altan: În 2024, ţara noastră a găzduit 1.173.358 de români, înregistrând o creştere de 18,52% faţă de cei 990.005 vizitatori din 2023.

Reporter: Care sunt destinaţiile turistice preferate de români?

Özgur Kivanç Altan: Românii aleg, în general, hotelurile all-inclusive din regiunea Antalya pentru vacanţele de vară, unde merg împreună cu familiile lor. De asemenea, preferă coasta Mării Egee şi în special Kuşadasi, fiind destinaţii populare. Istanbulul este vizitat de români pe tot parcursul anului. În ultimii ani, Cappadocia a devenit una dintre destinaţiile preferate. Românii preferă atmosfera exotică a Turciei, ospitalitatea caldă a oamenilor şi nivelul ridicat al calităţii serviciilor oferite vizitatorilor, acestea fiind câteva dintre motivele pentru care vizitează Turcia de mai multe ori. Un alt motiv simplu este că suntem foarte aproape. Istanbulul este la 50 de minute distanţă, iar Antalya la 100. De asemenea, românii sunt întotdeauna foarte bine primiţi în Turcia, cetăţenii de aici având o mare simpatie şi prietenie faţă de români.

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Reporter: Ce alte destinaţii recomandaţi turiştilor români?

Özgur Kivanç Altan: Turcia este o ţară cu diverse frumuseţi naturale şi istorice în fiecare regiune. Recomand în mod special turiştilor români să viziteze coasta nordică a Mării Egee, la care pot ajunge uşor cu maşina. De asemenea, le recomand să vadă Göbeklitepe şi împrejurimile acestuia, lângă Şanliurfa, locul care a schimbat cursul istoriei cu descoperirile sale arheologice. Coasta Mării Negre din Turcia este o altă regiune interesantă şi de neocolit. Mănăstirea Sumela, lângă Trabzon, este, de asemenea, o structură unică, iar această regiune merită vizitată. În vestul Turciei se află şi cele şapte biserici menţionate în Biblie, considerate primele şapte biserici ale creştinismului. Este cu siguranţă un loc care merită vizitat.

Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră pentru acest an referitoare la sectorul turistic din Turcia?

Özgur Kivanç Altan: Estimez că numărul de vizitatori va creşte în 2025, datorită faptului că Turcia este un punct de atracţie natural pentru călători şi datorită activităţilor noastre eficiente de promovare. Sperăm că vom atinge ţinta de 1,3 milioane de vizitatori din România în Turcia. Sper ca turismul, care construieşte punţi între popoare şi ţări, să continue să contribuie la simpatia reciprocă şi la relaţiile strânse dintre poporul turc şi cel român, în 2025.

Reporter: Ce programe organizează Ambasada pentru promovarea Turciei în România?

Özgur Kivanç Altan: Ca ambasadă, organizăm multe evenimente de promovare a Turciei şi a culturii turceşti. De exemplu, în fiecare an, în luna mai, prezentăm cultura culinară unică a Turciei în România, în cadrul evenimentelor dedicate Săptămânii Culturii Culinare Turceşti. De asemenea, organizăm un mare concert în fiecare an, pe data de 29 octombrie, găzduit de Ateneul Român din Bucureşti, cu ocazia aniversării Proclamării Republicii Turcia. Multe activităţi de promovare a Turciei şi a culturii turce sunt organizate pe parcursul anului de Institutul Cultural Yunus Emre.

Reporter: Ce oferte turistice are Turcia pentru Sărbătorile de Paşte, dar şi pentru vara acestui an?

Özgur Kivanç Altan: Aşa cum am menţionat, Turcia este mai aproape ca niciodată de turiştii români. Puteţi vizita Turcia doar cu buletinul, fără a fi necesar paşaportul, atât cu avionul, cât şi cu maşina. Este acum mult mai uşor să ajungeţi pe coasta Mării Egee cu maşina datorită noului pod 1915 Çanakkale, construit peste Dardanele. Aş recomanda turiştilor români în special regiunea Egee şi Istanbulul, în perioada Paştelui. În vară, aceştia pot alege, desigur, destinaţii precum Antalya, Bodrum, Fethiye şi Marmaris, pentru a se bucura de mare şi de soare.

Reporter: Ce avantaje are Turcia faţă de alte ţări în atragerea turiştilor români?

Özgur Kivanç Altan: În primul rând, apropierea geografică, culturală şi istorică a Turciei faţă de România face ca aceasta să iasă în evidenţă. Turcia este o ţară vecină prin Marea Neagră, pe care românii o cunosc bine şi se simt aproape ca acasă. Moştenirea istorică şi culturală unică a Turciei, plajele magnifice, cultura culinară bogată şi facilităţile turistice care oferă servicii prietenoase şi de calitate sunt avantajele sale faţă de alte destinaţii.

Reporter: În ce măsură vizitează turcii România şi ce destinaţii preferă?

Özgur Kivanç Altan: Deşi majoritatea vin în România în scopuri de afaceri, numărul vizitatorilor turci care ajung în România este semnificativ. Conform informaţiilor primite de la Institutul Naţional de Statistică din România, aproximativ 750.000 de cetăţeni turci au vizitat România în 2023. Din acest număr, unii vin pentru vacanţă, iar majoritatea vin pentru afaceri sau ca şoferi de vehicule comerciale în tranzit. Vizitatorii turci care vin în România în cadrul tururilor ce acoperă ţările balcanice vizitează, în general, atracţiile turistice din Bucureşti, un oraş frumos prin istoria sa, parcurile verzi şi viaţa vibrantă, dar şi din regiunea Transilvania, care este fascinantă pentru orice vizitator datorită naturii, munţilor, pădurilor, oraşelor istorice, castelelor şi fortificaţiilor. România are mult de oferit vizitatorilor săi. Dacă în viitor ar fi mai uşor să obţii vize Schengen, ar fi destul de posibil să avem sute de mii de turişti suplimentari din Turcia.

Reporter: Mulţumesc!

--------------

Cele mai frumoase locaţii turistice din Estul Turciei

Regiunea Anatoliei de Est oferă un amestec captivant de peisaje, natură impresionantă, istorie bogată şi ospitalitate din partea localnicilor, fiind destinaţia perfectă pentru o experienţă autentică. De la văi abrupte la minuni arhitecturale uimitoare şi situri arheologice impresionante, această regiune are ceva de oferit pentru fiecare vizitator. Totuşi, există câteva locuri mai puţin cunoscute care merită vizitate.

Muzeul în aer liber Arslantepe din Malatya

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Malatya, renumită pentru caisele suculente şi monumentele istorice, reprezintă poarta de intrare în călătoria prin estul Turciei. Oraşul îşi întâmpină vizitatorii cu situl arheologic Arslantepe, vechi de 8.000 de ani - un loc monumental unde s-a născut societatea de tip statal. Acest sit UNESCO, o adevărată bijuterie ascunsă, oferă o privire fascinantă asupra istoriei profunde a acestor meleaguri şi impresionează prin faptul că găzduieşte primul oraş-stat din Anatolia, cu o birocraţie sofisticată.

Castelul Harput din Elaziğ

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Oraşul vecin Elaziğ este următoarea oprire. Aici avem ocazia să vizităm Castelului Harput. Construit de urartieni în secolul al VIII-lea î.Hr, acest castel a servit mai multor culturi, lucru reflectat în arhitectura sa şi a fost martor la diverse tradiţii şi credinţe. Aflat pe vârful unui deal, castelul oferă o panoramă spectaculoasă asupra oraşului.

Parcul Naţional Valea Munzur din Tunceli

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Una dintre cele mai bogate zone naturale din Anatolia, în ceea ce priveşte flora şi fauna, este la Tunceli. De îndată ce păşeşti în Parcul Naţional Valea Munzur, vei fi înconjurat de o combinaţie uluitoare de natură sălbatică şi peisaje impresionante. În această perioadă a anului, parcul îţi oferă privelişti de neuitat, cu păduri, lacuri glaciare, canioane şi cascade acoperite de zăpadă. O adevărată oază de linişte în mijlocul naturii!

Kemaliye din Erzincan

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Situat de-a lungul râului Eufrat, oraşul Kemaliye din Erzincan, parte din reţeaua Cittaslow, este un loc deosebit unde natura şi istoria se completează perfect. Casele sale de piatră, cu balcoane din lemn şi mânere de uşă ornamentale, reflectă moştenirea arhitecturală anatoliană, în timp ce atracţii naturale precum Cascada Karasu şi impresionantul Canion Karanlik îi sporesc farmecul. Kemaliye, cu resursele sale culturale şi naturale, se află pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO şi a fost selectat pentru Programul de Dezvoltare a Satelor Turistice al ONU. Indiferent dacă îţi doreşti o retragere liniştită, o experienţă culturală sau o aventură în natură, Kemaliye promite experienţe captivante pentru toţi vizitatorii.

Lacul Çildir din Ardahan

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Pe măsură ce te îndrepţi spre est, Ardahan te va întâmpina cu fascinantul Lac Çildir, cel mai mare lac de apă dulce din regiune. Situat între provinciile Kars şi Ardahan, lacul îngheaţă în timpul iernii, iar activităţi precum săniuşul, pescuitul la copcă, plimbările cu bicicleta şi drumeţiile pe suprafaţa sa cristalină transformă frigul iernii în amintiri călduroase. De asemenea, spectacolele de dansuri tradiţionale caucaziene şi micul dejun lângă şemineu în cabanele de lemn de pe malul lacului sunt experienţe de neratat.

Situl arheologic Ani din Kars

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

La sud de lac, la graniţa cu Kars, se află Ani, cel mai mare sit arheologic din Anatolia de Est. Acest sit inclus în Patrimoniul UNESCO este unul dintre cele mai importante locuri ale perioadei creştine timpurii şi este cunoscut drept "Oraşul celor 1001 de biserici". De-a lungul timpului, Ani a evoluat într-o aşezare multiculturală pe Drumul Mătăsii. Astăzi, clădirile sale din piatră roşie, ce par nişte santinele uriaşe, oferă o incursiune fascinantă în urbanismul medieval.

Palatul İshak Pasha din Ağri

"Sper că vom ajunge la 1,3 milioane de vizitatori români în Turcia, în acest an"

Palatul İshak Pasha, o adevărată minune arhitecturală, te aşteaptă în oraşul Ağri. Acest palat din perioada otomană, situat la poalele Muntelui Ağri, impresionează prin îmbinarea spectaculoasă a arhitecturii tradiţionale turceşti şi selgiucide cu influenţe ale stilului baroc european. Nu uita să te bucuri de priveliştea uimitoare asupra peisajului din jur în timp ce explorezi istoria şi decoraţiunile impresionante ale palatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb