Fără tranzacţii pe timp de criză

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 18 aprilie 2008

Fără tranzacţii pe timp de criză

(Interviu cu preşedintele SIF-Transilvania Mihai Fercală - Episodul I)

Stabilirea prin lege a pragului limită de deţinere la SIF-uri - un abuz!

Preşedinţii SIF-urilor au darul, concomitent, să reprezinte puteri financiare redutabile dar şi să fie lideri de opinie în domeniul investiţiilor şi al afacerilor în general.

De aceea consultarea lor în cadrul "Interviurilor BURSA" este cât se poate de potrivită scopului pentru care le-am iniţiat - să oferim cititorilor noştri, oamenii de afaceri, sugestii, opinii, aprecieri, în contextul crizei financiare internaţionale. Până acum, am publicat, dintre interviurile cu preşedinţii de SIF-uri, pe acela acordat de domnul Ioan Cuzman (preşedintele SIF-Banat Crişana) şi pe acela acordat de domnul Sorin Turtoescu (preşedintele SIF-Moldova). Ele s-au adăugat celor cu Mugur Isărescu, Stere Farmache, Teodor Ancuţa şi Varujan Vosganian, publicate de "BURSA" începând cu acest an.

Astăzi publicăm primul episod al interviului acordat ziarului "BURSA", în exclusivitate, de preşedintele SIF-Transilvania Mihai Fercală.

Domnul Fercală este unul dintre cei doi preşedinţi de SIF-uri (celălalt este Ioan Cuzman) care rezistă la conducerea instituţiei de pe timpul când aceasta se numea "FPP".

În episodul de astăzi, preşedintele SIF-Transilvania ne explică cum problema pragului maxim de deţinere a acţiunilor la SIF-uri este, de fapt, o falsă problemă.

În episodul următor, domnul Mihai Fercală ne va împărtăşi opiniile sale despre evoluţia contextului financiar în viitor.

Nu rataţi ziarul "BURSA" de mâine!

Reporter: Aţi avut un profit mai mult decât dublu anul trecut faţă de 2006. Cum aţi reuşit această performanţă având în vedere că piaţa a fost în scădere în a doua jumătate a anului trecut?

Mihai Fercală: Da, este adevărat că piaţa coborât în semes­trul al doilea; mare parte din acest profit a fost realizată în prima parte a anului. Deci, influenţa nefavorabilă a pieţei din partea a doua a anului a fost destul de redusă în cifra absolută a profitului pe care l-am realizat anul trecut. De asemenea, am realizat profit dintr-o serie de companii care nu aveau tangenţă cu piaţa.

Reporter: Aţi anticipat deprecierea cotaţiilor acţiunilor?

Mihai Fercală: Nu! Din păcate nu pot să spun că am anticipat această scădere. Cred că foarte puţini au putut anticipa evoluţia total necores­punzătoare a pieţei, mai ales în partea a doua a anului trecut şi din primele luni ale aces­tui an.

Reporter: Totuşi, ce aţi făcut pentru a vă proteja de aceste căderi?

Mihai Fercală: Cu tot riscul de a rămâne la o anumită sumă a profitului realizat, nu am mai făcut tranzacţii. Oricum, prevederea din buget era realizată deja la jumătatea anului, aşa că nu avea niciun rost să continuăm să facem tranzacţii în pagubă. În prima parte a acestui an, chiar am început achiziţii masive de acţiuni din piaţa de capital, deoarece preţurile erau favorabile şi nu ştiu când ne vom mai în­tâlni cu astfel de oportunităţi. La această dată, pot să spun că avem deja profit din acele achiziţii.

Reporter: Spre piaţa derivatelor v-aţi îndreptat?

Mihai Fercală: Nu, anul acesta nu am făcut niciun fel de operaţiune pe derivate, pentru că nu am fi putut câştiga prea mult.

Reporter: Dar către alte pieţe străine?

Mihai Fercală: Da, spre alte pieţe străine ne-am orientat anul acesta, în special spre piaţa din Viena şi cea din Paris. Achiziţionăm acţiuni ale grupului Erste, acţiuni ale grupului Societe Generale datorită scăderilor puternice ale preţurilor de tranzacţionare la aceste titluri.

Reporter: Aveţi un departament de analiză a pieţelor externe?

Mihai Fercală: Bineînţeles că avem... în cadrul direcţiei de marketing pieţe de capital... avem oameni specializaţi care urmăresc zilnic evoluţia pieţelor străine, care urmăresc studiile care se publică de analiştii acestor pieţe... Categoric că nu investim cu ochii închişi sau legaţi la ochi... Am mai spus-o... investiţiile pe pieţele externe presupun foarte multe expertize, mult mai multe decât pe propria piaţă.

Reporter: Aţi declarat în urmă cu ceva timp că doriţi să achiziţionaţi acţiuni Fondul Proprietatea. Aţi făcut ceva în acest sens până acum?

Mihai Fercală: Nu am achiziţionat până acum...

Studiem această oportunitate... Mai avem anumite incertitudini pe care analiştii noştri trebuie să le lămurească şi probabil că vom trece la achiziţia şi de acţiuni "Fondul Propietatea" după ce vom vedea o anumită activitate a managementului Fondului, legată de politicile pe care Fondul Propietatea va dori să le deruleze... Încă sunt câteva necunoscute care ne fac să nu fim chiar entuziaşti în a achiziţiona acţiuni.

Cred că achiziţia de acţiuni "Fondului Propietatea" va fi benefică, dar după ce ne vom clarifica suficient de bine asupra modalităţii de funcţionare a acestui fond.

Reporter: Când vedeţi listarea Fondului Propietatea?

Mihai Fercală: Nu o văd destul de repede... Cred că, mai degrabă, listarea ţine de o decizie politică decât de una administrativă a celor care se ocupă de Fond. Politicienii noştri nu gândesc în acestă etapă decât cum să dea startul campaniei electorale şi cred că listarea Fondului Propietatea nu este o problemă care îi interesează prea tare.

Reporter: Credeţi că această campanie electorală va avea efecte în evoluţia bursei anul acesta?

Mihai Fercală: În mod normal nu ar trebui... ar putea avea, numai dacă în această campanie liderii diverselor partide ar veni cu proiecte sau promisiuni care să aibă tangenţă directă cu piaţa de capital... cum ar fi de exemplu reducerea fiscalităţii aferente tranzacţiilor pe piaţă, aducerea pe ringul bursei a unor companii naţionale, privatizarea CEC-ului prin intermediul pieţei de capital şi altele...Altfel, nu prea văd care ar fi raţionamentele pentru care campaniile electorale să influenţeze evoluţia bursei.

Reporter: Preşedintele SIF Moldova s-a declarat nemulţumit de faptul că există o prevedere a CNVM care nu vă permite să investiţi la alte SIF-uri...

Mihai Fercală: Nu există o prevedere strictă care să ne interzică să investim în alte SIF-uri. CNVM consideră acest lucru o normă morală, mai degrabă decât una strict administrativă. Eu nu văd de ce nu am putea investi în alte SIF-uri... Personal, nu văd unde este impedimentul... unde este conflictul de interese...Nu cred că un SIF poate să vină, deţinând un pachet de acţiuni la alt SIF, la AGA altui SIF şi să influenţeze în vreun fel sau altul voturile.

Reporter: Dumneavoastră aţi investit la celelate SIF-uri?

Mihai Fercală: Nu, n-am investit până acum, tocmai datorită acestor discuţii legate mai mult de o anumită deontologie a investiţilor, decât de raţiuni pur economice.

Reporter: SIF1 şi SIF2 abordează în Adunarea Generală problema pragului limită de deţinere la SIF-uri. Cum vă poziţionaţi faţă de acest subiect?

Mihai Fercală: Consider că membrii acelor SIF-uri care aşteaptă ca legea să le modifice pragul sunt nerealişti. Înseamnă că ei nu ştiu, de fapt, cine are dreptul să modifice actele constitutive ale unui SIF. Dacă acţionarii unui SIF doresc să elimine pragul, pot să îl elimine. De ce trebuie să vină o lege să impună un prag. Păi ce, primul prag, de 0,1%, când a fost impus, a fost impus prin lege? Nu! În mod abuziv, unii reprezentanţi ai guvernului actual... Repet! În mod abuziv şi neprincipial!... au umblat la actele constitutive ale unei companii private când au modificat pragul de deţinere... nicio lege nu le dă acest drept, cu atât mai mult cu cât, atunci când s-a dat ordonanţa, Guvernul nici nu a fost abilitat de Parlament să dea o astfel de ordonanţă. Punctul meu de vedere este că numai acţionarii unei companii au dreptul să-şi modifice actele constitutive, excepţie făcând regulile generale ale codul comercial. Dar să fie elaborată o lege specială pentru anumite companii private este un abuz incalificabil!

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere la ce nivel ar trebui să fie acest prag, dacă ar trebui să fie vreun prag?

Mihai Fercală: Pragul poate să fie eliminat total, poate să fie stabilit la un alt nivel... asta va depinde de ceea ce vor dori acţionarii, în funcţie de evoluţia viitoare a pieţei. A afirma că preşedinţii de SIF ţin de prag ca să nu fie schimbaţi este o aberaţie, pentru că, oricând, pot fi schimbaţi.

Reporter: Aţi investit în acţiunile companiilor care au făcut recent oferte publice iniţiale? Veţi investi în cele care vor face?

Mihai Fercală: În Casa de Bucovina am investit... în Teraplast nu am investit încă, dar dacă vom vedea că evoluţia este favortabilă, vom intra pe piaţa după începerea tranzacţionărilor... Susţin că este un lucru normal ca pe o piaţă care dă tendinţe de maturizare să fie cât mai multe oferte publice... cât mai multe opţiuni pe care să le iei în calcul şi să investeşti... Dacă vom rămâne la una-două oferte pe an, înseamnă că nu avem o adevărată piaţă de capital în România, înseamnă că managerii companiilor nu au o adevărată cultură capitalistă şi de piaţă, pentru că a apela numai la resursele bancare pentru dezvoltarea companiilor este o mare eroare.

Reporter: SIF Transilvania pregăteşte listarea vreunei companii din portofoliu?

Mihai Fercală: Anul acesta vom lista şi noi două companii: Aro Palace şi Transilvania Leasing... Posibil chiar şi o a treia companie din domeniul construcţiilor civile şi industriale...

Am realizat profit dintr-o serie de companii care nu aveau tangenţă cu piaţa.

Politicienii noştri nu gândesc în acestă etapă decât cum să dea startul campaniei electorale şi cred că listarea Fondului Propietatea nu este o problemă care îi interesează prea tare.

Să fie elaborată o lege specială pentru anumite companii private este un abuz incalificabil!

Anul acesta vom lista şi noi două companii: Aro Palace şi Transilvania Leasing.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. frumoasa fotografia !!!

    cat l-ati chinuit pe bietu om ca sa iasa asa? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb