FAŢĂ DE 2018 JLL: Piaţa imobiliară - posibil să se dubleze, în acest an

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 27 august 2019

JLL: Piaţa imobiliară - posibil să se dubleze, în acest an

Stocul de spaţii industriale şi logistică din ţara noastră va creşte cu peste 10%

Activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în acest an, comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru 2019 vor fi finalizate, arată datele JLL Bucharest City Report.

Potrivit cifrelor anunţate de dezvoltatori, peste 900.000 de metri pătraţi de spaţii moderne ar urma să fie finalizate în acest an, din care circa jumătate reprezintă proiecte indus-triale şi de logistică.

Stocul de spaţii industriale şi de logistică din ţara noastră va urca astfel la 4,2 - 4,25 milioane de metri pătraţi, o creştere de peste 10% faţă de 2018, mai indică raportul citat.

Conform JLL, la jumătatea anului, stocul a depăşit pragul de 4 milioane de metri pătraţi, din care peste 2 milioane de metri pătraţi, sunt localizaţi în Bucureşti.

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluţia cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 - iunie 2019 fiind contractaţi peste 1,7 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale şi de logistică, mai arată compania, iar spre comparaţie, în perioada 2011-2015, au fost închiriaţi în România circa 1,2 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice.

Raportul citat mai notează: "Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice se aşteaptă să fie finalizaţi. Având în vedere, însă, că 180.700 de metri pătraţi au fost deja livraţi în semestrul întâi şi aproape 230.000 de metri pătraţi sunt în construcţie, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 de metri pătraţi pătraţi estimaţi iniţial. Pe fondul cererii puternice şi a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menţinut la 6%".

Pe piaţa de birouri, 2019 va fi un an record în ceea ce priveşte livrările noi din Bucureşti, volumul anunţat fiind de 333.500 de metri pătraţi, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018, au mai precizat experţii JLL România.

Deşi au existat livrări noi atât în cel de-al doilea trimestru, cât şi în primul, rata de neocupare a scăzut uşor de la 8%, la 7,5%, având în vedere că imobilele finalizate erau ocupate în proporţie de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected şi The Mark, mai arată compania.

Reprezentanţii JLL au adăugat că noile clădiri nu au contribuit într-o măsură prea mare la volumul spaţiilor vacante, însă, pe de altă parte, cererea a fost puternică în prima jumătate a anului, fără relocări majore, cu excepţia Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a oraşului în Renault Bucharest Connected.

Raportul mai menţionează: "Stocul de birouri din Bucureşti era estimat la peste 2,84 milioane de metri pătraţi la finele lunii iunie, iar până la sfârşitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri pătraţi. Pentru finele anului nu ne aşteptăm la moficări majore ale ratei de neocupare chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte din 2019 au în medie 40% din spaţii pre-închiriate, cu diferenţe semnificative de la caz la caz.

Există mai multe tranzacţii mari în aşteptare, iar dacă acestea vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcţiei. Prin urmare, livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului".

Pe piaţa de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, trend care a continuat şi în prima jumătate a anului, când au fost livraţi doar 10.000 metri pătraţi (extinderea Shopping City Sibiu), au mai precizat experţii, cu menţiunea că aproape toate livrările majore pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate a anului, cu aproape 166.000 de metri pătraţi aşteptaţi pentru finalizare, compensând lipsa de noi proiecte în prima jumătate a anului.

Astfel, stocul depăşeşte 3,2 milioane de metri pătraţi, din care 1,12 milioane de metru pătraţi sunt localizaţi în Bucureşti.

Anul curent se va caracteriza printr-un număr considerabil de extinderi şi, într-o măsură mai mică, de noi proiecte, mai indică raportul JLL, în care se mai menţionează că cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârşitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 de metri pătraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb