Contractarea de împrumuturi de către companiile şi gospodăriile americane era deja dificilă de la începutul acestui an, însă după prăbuşirea a trei bănci regionale din SUA şi în urma unei cascade de majorări ale dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed), obţinerea banilor de la instituţiile de creditare a devenit şi mai greoaie, potrivit unui sondaj al băncii centrale a Statelor Unite, citat de CNN.
Mai multe bănci şi-au înăsprit standardele de creditare în urma turbulenţelor tot mai mari din sector, potrivit sondajului trimestrial de opinie SLOOS, realizat de Fed.
Respondenţii la acest sondaj au atribuit modificările standardelor de creditare incertitudinii economice, apetitului redus pentru risc, deteriorării valorilor garanţiilor şi preocupărilor extinse cu privire la costurile de finanţare ale băncilor şi poziţiile de lichiditate. În plus, creditorii au indicat că se aşteaptă să înăsprească standardele la toate categoriile de împrumuturi pentru restul acestui an, invocând preocupările mai sus amintite, precum şi retragerile de depozite ale clienţilor.
Atunci când băncile îşi înăspresc standardele, împrumuturile pot fi mai greu de obţinut sau pot avea condiţii mai aspre, ceea ce face dificil pentru companii să îşi consolideze capitalul sau să angajeze personal; ori pentru consumatori să cumpere o casă, o maşină sau să facă îmbunătăţiri ale locuinţelor.
"Impactul înăspririi creditării pentru întreprinderile mici, care sunt angajatori foarte mari, este semnificativ. Băncile sunt furnizori majori de credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii", a declarat pentru CNN Warren Kornfeld, prim-vicepreşedinte al Moody's Investors Service, menţionând: "În funcţie de cât de amplă este această înăsprire, ea va avea un impact major asupra creşterii economice".Şi Joseph Brusuelas, economist-şef la RSM US, spune: "Alte dovezi ale înăspririi condiţiilor de creditare şi ale unei potenţiale crize a creditului pot fi observate în scăderea notabilă a cererii de împrumuturi din partea firmelor mari şi mijlocii. Responsabilii cu politica monetară şi investitorii ar trebui să anticipeze că acest lucru va avea un impact asupra economiei reale pe termen scurt, deoarece investiţiile, angajările şi creşterea încetinesc din cauza condiţiilor de creditare mai stricte".
Fed chestionează circa 80 de bănci mari din SUA şi 24 de sucursale naţionale ale băncilor străine în cadrul sondajului SLOOS care priveşte aspecte legate de modificările condiţiilor şi standardelor de creditare, precum şi cererea de împrumuturi a populaţiei. Recent, preşedintele Rezervei Federale din Chicago, Austan Goolsbee, a declarat citat de Yahoo! Finance că "începe criza creditului, sau cel puţin o înăsprire a creditării", iar acest lucru ar trebui să fie luat în considerare de oficialii Fed atunci când decid ratele dobânzilor. Conducerea Fed, inclusiv preşedintele instituţiei, Jerome Powell, a observat anterior că înăsprirea creditării ar putea acţiona similar cu o majorare a ratei dobânzii.
• Fondul Monetar Internaţional - îngrijorat de turbulenţele din sectorul bancar
Fondul Monetar Internaţional (FMI) este în continuare îngrijorat în legătură cu recentele turbulenţe din sectorul bancar, în pofida acţiunilor autorităţilor din SUA şi Elveţia de a ţine sub control băncile cu probleme, a afirmat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, potrivit Reuters.
Oficialul FMI a avertizat că "povestea nu s-a încheiat", iar băncile din UE nu sunt imune la probleme, atât timp cât blocul comunitar nu finalizează mult discutatul mecanism de gestionarea a băncilor cu probleme, notează Agerpres.
Şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat că băncile europene sunt sigure, dar a lansat un apel către guverne să facă progrese cu schemele de garantare a depozitelor la nivelul UE.
• UBS va revizui conducerea Credit Suisse
UBS Group AG a anunţat ieri că directorul general Credit Suisse Group AG, Ulrich Koerner, va rămâne într-o funcţie de conducere, după finalizarea preluării rivalului elveţian, transmite Reuters.
Anunţând revizuirea conducerii, UBS l-a promovat, de asemenea, pe Todd Tuckner în funcţia de director financiar, iar acesta o va înlocui pe Sarah Youngwood, care a decis să-şi părăsească poziţia după finalizarea preluării.
UBS a anunţat în martie că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. Pe lângă Koerner, care timp de un deceniu a lucrat la UBS, înainte de a reveni la Credit Suisse în 2021, directorul general al UBS, Sergio Ermotti, se bazează pe şefii UBS pentru a integra directorii de la Credit Suisse.
Presa a speculat că unii bancheri de la Credit Suisse vor avea funcţii de conducere în noua entitate, notează Agerpres.
Comentând viitorul rol al lui Koerner, UBS a precizat că acesta va răspunde de continuitatea operaţională a Credit Suisse şi se va concentra pe clienţi, în timp ce va sprijini integrarea.
Membrii Comitetului executiv al Credit Suisse vor răspunde atât în faţa colegilor de la UBS, cât şi faţă de Koerner. Nu se ştie dacă acesta va rămâne după finalizarea preluării.
UBS a reiterat că va evalua toate opţiunile pentru afacerea Credit Suisse - care se concentrează în prezent pe gestionarea averii, produse bancare comerciale şi investiţii bancare - "şi va anunţa rezultatele în următoarele luni".
După finalizarea juridică a tranzacţiei, UBS Group AG va gestiona două companii separate - UBS AG şi Credit Suisse AG - printr-un proces de integrare care ar putea dura trei-patru ani, a anunţat UBS. În această perioadă, fiecare instituţie va avea propriile subsidiare şi sucursale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 12:34)
Dacă respectau o legislație "normala",
NU ajungeau sa falimenteze în șir indian