FEDERICA MOGHERINI: "Acord istoric" între Serbia şi Kosovo

Andrei Stan
Internaţional / 26 august 2015

Serbia şi Kosovo au încheiat marţi un acord "istoric" care priveşte mai multe domenii cheie, evoluţie ce reprezintă un progres important către normalizarea relaţiilor dintre ele după încheierea războiului din fosta Iugoslavie, a anunţat Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, transmite AFP.

Acordul a fost convenit de premierul sârb Aleksandar Vucic şi de omologul său kosovar Isa Mustafa şi cuprinde crearea unui sistem judiciar în nordul Kosovo, acceptabil atât pentru minoritatea sârbă cât şi pentru majoritatea kosovară de origine albaneză.

Acordul mai conţine un document despre politica energetică, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicaţii şi o înţelegere asupra podului de la Mitrovica, disputat de ambele populaţii ce compun acest oraş din nordul Kosovo.

"Reuşita de astăzi reprezintă o reuşită istorică în procesul de normalizare", transmite un comunicat semnat de Federica Mogherini, fost ministru italian de externe, care a mediat negocierile.

"Soluţiile găsite astăzi vor aduce beneficii concrete populaţiei şi în acelaşi timp ele vor permite celor două ţări să avanseze pe drumul către Europa", a mai declarat şefa diplomaţiei europene, citată de AFP.

Încheierea acestui acord survine înaintea summitului ce va reuni joi la Viena liderii naţiunilor din Balcanii Occidentali, întâlnire la care va participa şefa diplomaţiei europene şi care se desfăşoară în contextul crizei provocate de valul de imigranţi şi de crescânda influenţă a Rusiei.

Serbia şi Kosovo, state vecine, au fost în conflict din 2008, când Pristina şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad, statul sârb refuzând să recunoască Kosovo ca stat independent, aşa cum au făcut-o SUA şi majoritatea statelor din UE.

Serbia şi Kosovo au semnat în anul 2013 un acord de normalizare a relaţiilor, mediat de Uniunea Europeană, înţelegere care a permis anul următor guvernului de la Belgrad să înceapă negocierile pentru aderarea la blocul comunitar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb