Vă propun să ne uităm mai întâi pe un clasament. Este vorba despre Indexul Satis-facţiei Vieţii (2006), unde România ocupă un abisal loc 136. Suntem mult mai nesatisfăcuţi cu viaţa noastră, în medie, decât locuitorii din Danemarca (1), Canada (10) sau Statele Unite (23). Surpriza vine atunci când ne uităm ce ţări sunt clasate mai rău decât noi: Estonia (139), Letonia (154) şi vesela (credeam eu) Bulgarie (164).
Bizar este că satisfacţia nu pare să fie dependentă de venit. Pe locuri foarte bune avem ţări sărace precum Venezuela (25) sau izolate precum Bhutan (8). Şi invers, state înstărite au poziţii joase în acest clasament: Japonia (90), Coreea de Sud (102).
Ce se petrece?
Pe undeva, nimic special. Pe ultimele locuri în clasament sunt state dificile, pentru a mă exprima politicos: Belarus (170) sau Zimbabwe (177). Pe primele locuri, tendinţa este să avem state bine-rânduite, precum Elveţia (2) sau Luxemburg (12).
Rămâne însă o problemă: satis-facţia generală nu pare să fie corelată cu nivelul general al avuţiei. Acest lucru este important şi pentru noi, în aceas-tă ţară. Să rămânem însă câteva momente în sfera analizei economice.
Fenomenul semnalat are un nume: Paradoxul Easterlin. Numele vine de la acela al profesorului de economie Richard Easterlin, care a observat, într-un articol publicat în 1974, că nivelul fericirii într-o societate nu este corelat cu creşterea absolută a bogăţiei.
La nivelul percepţiilor comune, lucrurile stau altfel. Mulţi dintre noi au impresia că îmbogăţirea unei societăţi duce direct la un nivel mai ridicat al satisfacţiei membrilor acestei societăţi. Credem, pe undeva, că banii aduc fericirea. Şi nu doar noi. Guvernele, de orice culoare ar fi, par să aibă o adevărată fixaţie faţă de datele generale ale economiei.
Lucrurile se petrec, cumva, precum în "Mutra mea cea tristă", o nuvelă a lui Heinrich Böll, unde scriitorul descrie o societate în care Guvernul decretase obligativitatea afişării unei expresii fericite în anumite zile, într-o ţară în care poliţiştii salutau plesnindu-se cu palma peste frunte, iar sloganul zilei era "Fericire şi săpun!".
Studiile riguroase ne arată însă că nu există o corelaţie puternică între un PIB ridicat şi satisfacţie. Un studiu recent, din 2010, arată că până şi în ţări unde PIB-ul s-a dublat în mai puţin de două decenii (China sau Chile), nivelul satisfacţiei a rămas acelaşi sau chiar a scăzut.
Unde suntem noi? Din păcate, în punctul în care clasa politică şi o parte a publicului cred că simpla creştere economică se va traduce în satisfacţie generală.
În ultimul deceniu înaintea crizei am avut creştere economică. La un moment dat, chiar considerabilă. Nu discut acum sursele acestei creşteri sau originea deficitului, care a cres-cut, la un moment dat, în anul electoral, chiar pe fondul creşterii economice. Rămâne acest fapt: avuţia, la scara societăţii, a sporit.
La fel însă şi insatisfacţia. Cum se explică acest lucru, contra-intuitiv? Ce s-a întâmplat în societatea noas-tră încât sporirea avuţiei nu s-a tradus în oameni mai fericiţi?
Primul motiv ţine de utilizatea acestui spor, care nu s-a tradus neapărat în servicii mai bune şi în alte lucruri care să sporească, durabil, calitatea vieţii. Altfel spus, o parte din bani s-au dus pe mese la restaurant, haine şi televizoare. Puţini s-au dus în educaţie, mediu sau în grădini publice.
Locul 50 ocupat de România în indexul HDI (Human Development Index) este relevant. Mai jos decât Argentina (46) sau Muntenegru (49). Spre comparaţie, Ungaria este pe locul 36, iar Cehia pe locul 28.
Al doilea motiv ţine de progresul inegalităţii. Aceasta s-a menţinut la niveluri ridicate ori chiar a crescut în ultimul deceniu. Pentru că satisfacţia sau insatisfacţia depind de situaţia relativă faţă de ceilalţi, nemulţumirea unei părţi a publicului este ca şi garantată atunci când diviziunile sociale se accentuează.
Atunci, are dreptate Stânga când doreşte impozitarea progresivă a veniturilor? Nu. Las la o parte faptul că veniturile declarate la Fisc sunt departe de a reflecta averea reală. Trec cu vederea că impozitul progresiv al socialiştilor ar descuraja investiţiile şi ar izgoni forţa de muncă înalt calificată. Problema este că Stânga nu vede că impozitul progresiv nu este un răspuns logic la problema inegalităţii. Ce facem cu săracii, care coboară sub medie? Subvenţionăm nemunca şi ineficienţa? Sau îi lăsăm pur şi simplu să tragă media în jos?
Soluţia este, în realitate, o politică inteligentă. Adică una care nu mai este fixată exclusiv pe datele macro-economice. Contează nu doar să avem creştere economică ci, mai ales, să ştim ce să facem cu o asemenea creştere. În perioada 2000-2008, guvernarea nu a dat semne că a ştiut ce să facă, iar pagubele se văd.
Iată de ce o eventuală relansare economică trebuie privită şi cu speranţă, dar şi cu prudenţă. Creşterea economică ne va mulţumi doar dacă se traduce în străzi mai sigure, în parcuri mai curate, copii mai sănătoşi şi semeni mai civilizaţi.
Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.
1. Atentie la conturile nationale
(mesaj trimis de xxx file în data de 28.04.2011, 08:13)
Recenta OUG 37/11 rezolva problema ! dupa principiul, ce nu vezi nu exista Respectivul document cu semnatura guvernamentala incearca sa " ascunda" conturile de imprumuturi si plasamente ale trezoreriei iar fluxurile financiare nu mai sunt trecute in obligatiile informarii contabile. Toate astea, alaturate faptului ca s-a eliminat art. cu valoarea de raportare a datoriilor si creantelor, ca si evaluarea facuta de evaluatori profesionisti ne creste riscul de satisfactie ca nu mai stim ce se intampla cu banii, ai nostrii, ai vostrii, ai cui or fi !
Pai, se cheama ca nu mai avem stress
2. Economie la tot cartieru'
(mesaj trimis de Natafletz în data de 28.04.2011, 12:48)
He, he, foarte tare. Dupa inceput, credeam ca tre sa'mi caut postarile vechi, pt ke mai tratasesi odata asta cu locul pe scara satisfactiei... dar m'am linistit cand vazui ca ai mai variat... Cica acu faci "analiza economica" (mor de ras) ...ma rog dupa ce zici "sa lasam analiza economica (de parca facusesi pana atunci) te apuci exact de economie (ca analiza faci mai putzin) RAU FACI...pt ke N'AI CU CE...
1. "Studiile riguroase" arata ca nu exista corelatie intre PIB si bla bla... Potzi sa ne spui care's alea studiile riguroase? Si poate, conex, ne explici cumde, IN GENERAL, pe primele locuri sunt tzari care, UPS, au PIBu cam maricel...ca sunt doua contraexemple... nah, nimeni nu e perfect....dar ma rog, studiul recent din 2010 o avea si vreo referinta?...daca nu sunt indiscret ca poate e pt elita de la cotroceni :D
2. "Nu discut acum sursele acestei creşteri sau originea deficitului" Nu le discuta draguta, ca te depaseste ca_competentza. Parol.
3. Banii in plus s'au dus pe "mese la restaurant, haine si TV'uri"...ha, ha, ha...de parca astea nu tzin de satisfactia vietii. Nu, romanii nu's satisfacuti daca mananca bine, se'mbraca "de firma" si se uita la TV. De fapt satisfactia este cand vine Basescu la tv si le spune c'a salvat sarea de Felix si posta de Vantu, plus cand anunta ca vor fi arestati vamesi si vor fi prajiti catzeii la protzap (ca asta nu se'ntampla e partea a doua, satisfactia vine numai din vorbele sorbite de guvizi la tv...tv'ul in sine nu'i satisface)
4. Si, total inabil, dupa ce'mi spui ca n'are nicio treaba satisfactia cu banii, ci numai cu capra vecinului, te legi taman de masura care omoara si capra vecinului... ca deh, aia e a stangii...
5. In final, foarte doct tragi concluzia...SOLUTIA> ...Domne, NE TREBE O POLITICA INTELIGENTA! Bravos! Foarte tare, cum tzi'a venit ideea? ca nici prin cap nu mi'ar fi dat... Poate ne'o spui si noua in episodul urmator... care'i aia? nu ne mai fierbe... ca acuma ne spui doct numai ca "sa nu tzinem cont numai de "macro" ma'ntelegi? (trecem peste faptul ca a interveni microeconomic prin politici se cheama "INTERVENTIONISM" si asta e cam de stanga...si mai trecem si peste faptul ca argumentul dumitale antiimpozit progresiv este pur "macroeconomic" cu incurajarea nemuncii, ca daca analizezi micro vei vedea ca exista categorii de asistati social care ar rupe muntzii daca PIATA le'ar oferi ceva dar nu le ofera... ca sa vorbesti de nemunca in cazul asistatilor social ar trebui sa presupui TEORETIC si MACRO ca forta de munca e perfect mobila si concurenta e perfecta... altminteri po sa le sufle Boc si'n fund cu incurajarea muncii daca concetatenii dumitale din Mizil n'au o industrie in locul celei dezafectate... asta inseamna sa tii cont de micro domnule incompetent
6. P. S. tz'am mai spus ca oricat te'ai documenta, economia nu te avantajeaza deloc... Mai bine ramai la platitudinile curente ca acolo ma inhib si n'am vlaga sa te combat...
2.1. De unde bani pentru biciclete Cataline? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de G.B. în data de 28.04.2011, 14:53)
Presa informata afirma ca PDL,sub inalta obladuire a dlui Virgil Magureanu ,va importa din China 4 milioane de biciclete ,ca spaga data alegatorilor in 2012. Din ce bani dle consilier prezidential? Sau dl Boc in inalta sa intelepciune a dosit ,prin niste conturi ,ca dnii Vosganian- Tariceanu ,niste bani negri ,pentru mita electorala data cu ocazia alegerilor generale din 2012 ! Sau dl Basescu a donat din averea sa personala, cifrata la cca 2,4 miliarde euro,suma necesara cumpararii bicicletelor? Cam 800-900 milioane euro! Sau dvs ati renuntat brusc la afacerea cu plante medicinale-menta-donand pdl-ului contravaloarea afacerii?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de ocupatie...scriitor pe net în data de 28.04.2011, 21:40)
Dl. catalin ce fel de consilier prezidential sunteti?Adica, cu ce il consiliati dvs. pe seful statului?Mi se pare ca aveti cam mult timp liber..ca sa scrieti telenuvelas pe net! Poate ca aceasta se datoreaza scaderii salariului cu 15% si deci automat cu cresterea fericirii dvs. personale cu acelasi procent?ori mai mare, ce spun studiile stiitifico-fantastice pe care le citati(adica doar titlurile acestora)?
2.3. Dl Sebastian Lazaroiu a zburat... (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de G.B. în data de 30.04.2011, 12:53)
Dle Avram. C, seful dvs, a parasit Cotrocenii ,din motive stiute de D-sa si de o persoana din coada alfabetului...,bine infaipta ,ca influenta la Cotroceni,. Noi stim cauzele reale dar nu le facem publice! Se pare ca viitorul consilier ,in locul dlui Seb. Lazaroiu ,va fi dl Alin Teodorescu! Vorba aia : cui pe cui se scoate! Care va fi rolul dvs inca nu stim. De aceea va sugeram sa pastrati afacerea cu plantele medicinale-menta-si sa n-o donati pdl. Oricum,adversarii dvs politici ,gasca usl-asa,au o deviza noua: luati bicicleta de la pdl si votati-ne pe noi! Si asa, nu va ia nimeni caii de la ..bicicleta! Ca este inca legala afacerea de mita electorala! Sine ira et studio!