Festivalul Cinemascop revine vara aceasta între 1-11 august, cu ediţia a şaptea, care promite să fie şi mai plină de evenimente şi surprize pentru vizitatorii grădinii de vară din Eforie Sud. Organizatorii au pregătit anul acesta 11 zile de poveste, cu proiecţii de filme europene, o multitudine de ateliere pentru toate vârstele, expoziţii, o petrecere silent disco şi un concert, dar şi elemente noi, cum ar fi mese comunitare şi activităţi sportive pe plajă, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Festivalul Cinemascop a avut prima ediţie în 2018, când grădina de vară a fost readusă în circuitul cultural, după 14 ani în care a fost inaccesibilă. An de an, la început de august, turiştii şi localnicii din Eforie Sud se pot bucura de activităţi educative şi distractive, menite să aducă împreună un public cât mai divers în cadrul unui festival ce evoluează cu fiecare ediţie. Anul acesta, Cinemascop este organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale, alături de Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România, RADEF RomaniaFilm şi Primăria Oraşului Eforie.
Ediţia a şaptea aduce un program mai complex, format atât din evenimentele cunoscute şi îndrăgite de publicul fidel, cât şi din noi activităţi care vor da ocazia vizitatorilor să descopere culturi europene şi să se bucure de timpul petrecut împreună la mare în feluri noi. Obiectivul va fi îndreptat către nouă ţări europene ce vor fi prezentate prin intermediul evenimentelor pregătite, completate de două zile al căror program va culmina cu dans şi muzică.
Grădina de vară se deschide zilnic la ora 18:00. Însă în zilele de 2, 3, 4, 8 şi 10 august, acţiunea începe mai devreme, pe plajă. Iubitorii de mişcare vor putea participa la activităţi sportive cum ar fi fotbalul, voleiul, oina sau petanque, între orele 09:00-11:00 şi 16:00-18:00, pe plajă, în zona barului Moon Beach. Apoi, sunteţi invitaţi în grădină, unde vă vor aştepta atelierele.
Între 18:00-20:00, cei mici şi cei mari pot lua parte la ateliere creative şi educative. Recurente vor fi atelierele pentru copii tradiţionale festivalului, unde aceştia îşi vor îmbogăţi cunoştinţele şi abilităţile artistice, prin tehnici ca pictura, modelajul, colajul sau banda desenată. Atelierele pentru copii sunt organizate cu sprijinul Koh-I-Noor. Tot recurente vor fi şi atelierele de reciclare creativă, care vor oferi idei noi participanţilor în ceea ce priveşte reutilizarea materialelor de care nu mai au nevoie în moduri artistice sau utile. În plus, încă şase ateliere vor avea loc pe 1, 8, 10 şi 11 august, cum ar fi cel de artă ebru, cianotipie, graffiti sau exerciţii de teatru şi improvizaţie, cel din urmă fiind sprijinit de Institutul Cultural Român.
Pentru că ediţia aceasta este despre cunoaşterea culturii ţărilor europene, ce mod mai bun de a le descoperi decât prin mâncare? O parte dintre partenerii internaţionali ai festivalului au pus la cale mese comunitare, care vor aduce împreună vizitatorii într-un context ce mereu ne face să ne simţim bine, ca în familie. În prima zi de festival, Institutul Yunus Emre vă invită să gustaţi salata cu bulgur kisir, pe 2 august veţi putea să vă creaţi propriile sendvişuri cehe chlebíèky, alături de Centrul Ceh, pe 4 august veţi coace mini clătitele olandeze poffertjes, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, iar pe 8 august vom degusta brânzeturi şi fructe, de la
Institutul Francez, alături de un pahar de vin oferit de Caii de la Letea. O seară specială din registrul culinar va avea loc pe 9 august, când adolescenţii de la CEVA vor pregăti masa comunitară performativă "PiPer - picnic performativ", cu preparate unul şi unul, ca la mare. Toate mesele încep la ora 19:30.
Desigur că Cinemascopul nu poate fi Cinemascop fără filme. În fiecare seară veţi putea urmări un film european, exceptând serile de 3 şi 9 august. Iată ce filme veţi putea urmări odată cu lăsarea serii, de la ora 21:00: 01.08 - film turcesc, Ertuğrul 1890 (r. Mitsutoshi Tanaka, 2015, 2h12'); 02.08 - film ceh, Buko (r. Alice Nellis, 2022, 1h52'); 04.08 - film olandez, Toţi cu bicicleta (r. Arne Gielen, 2022, 1h10'); 05.08 - film italian, O lume altfel (r. Riccardo Milani, 2024, 1h53'); 06.08 - film polonez, Planeta celor singuri (r. Mitja Okorn, 2016, 2h14'); 07.08 - film suedez, UFO Suedia (r. Victor Danell, 2022, 1h55'); 08.08 - film francez, Câine rău (r. Jean-Baptiste Durand, 2023, 1h33'); 10.08 - filme românesc, Horia (r. Ana Maria Comănescu, 2024, 1h48'); 11.08 - film britanic, Imperiul luminii (r. Sam Mendes, 2022, 1h55').
Două dintre seri nu vor fi despre film, ci despre muzică. Pe 3 august se lasă cu dans la o petrecere silent disco, unde participanţii vor putea alege dintre trei canale cu muzică diferită, pentru a satisface gusturile şi stilul de dans al tuturor. Este al doilea an în care o seară a festivalului este dedicată unei petreceri, cea de anul trecut fiind un succes. De asemenea, muzica revine pe 9 august, odată cu Maria Grosu & 10 strings, care vor susţine un concert live cu melodii consacrate din filme celebre. Ambele evenimente încep la ora 21:00.
Grădina este şi un spaţiu de relaxare, pe care îl puteţi vizita ca atare. În fiecare zi, aceasta va răsuna cu muzica specifică ţărilor europene prezentate, melodiile fiind selectate de Andrei Constantinescu, DJ al postului de radio TaNăNaNa, fondator şi toboşar al formaţiei de rock grunge alternativ Coven Clash şi social DJ sub numele AndreiC. Pe acest fundal muzical puteţi vedea cele cinci expoziţii aflate în grădină - cea a artistei Mimi Pleşoianu de la E T A J on Wheels, o lucrare imersivă care ilustrează atmosfera idealizată a unui litoral oniric, instalaţia lui Emil Cristian Ghiţă care vorbeşte despre ecologie, folosind reciclarea ca metodă şi ambalajul de sticlă ca material de lucru pentru expresia artistică, o eco-expoziţie adaptată din cartea de bandă desenată "O lume fără sfârşit", de Jean-Marc Jancovici şi Christophe Blain, oferită de Institutul Francez, suita desenelor semnate de Adrian Preda, prezente în volumul de poezie "Sentimentul naturii" şi lucrarea semnată de Matei Emanuel ce se găseşte în spaţiul expoziţional al grădinii, 1MP Gallery. Nu uitaţi că puteţi lua arta acasă, sub forma unui desen realizat de artişti contemporani români, din automatul Art Machine, un proiect de Pastila Roz.
Chiar înainte de a intra în grădină veţi putea să-i urmăriţi pe artiştii care vor realiza o pictură murală de 140 mp pe peretele exterior, din spatele ecranului de proiecţie. Cu ajutorul Policolor, artista Maria Zurbagiu şi artistul olandez Reinier Landwehr vor realiza o pictură în dialog, cel din urmă participând la festival cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.
Participarea este gratuită la toate activităţile şi evenimentele din cadrul festivalului.