Fidel Castro a murit

M.I.
Internaţional / 26 noiembrie 2016

Fidel Castro (Sursa foto: Captură Youtube)

Fidel Castro (Sursa foto: Captură Youtube)

Actualizare 17:00 Preşedintele chinez Xi Jinping: "Fidel Castro «va trăi veşnic»"

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că Fidel Castro "va trăi veşnic", într-un mesaj în care a transmis condoleanţe pentru decesul liderului cubanez revoluţionar, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Poporul chinez a pierdut un tovarăş bun şi adevărat", a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.

(C.V.)

--------

Actualizare 16:28 SUA: Cubanezii din exil sărbătoresc vestea decesului lui Fidel Castro

Cubanezii aflaţi în exil la Miami, Statele Unite, au întâmpinat veste morţii lui Fidel Castro cu strigăte de bucurie, slogane precum "Cuba libre!" şi "Libertate!", concerte de claxoane şi caserole, îmbrăţişări şi fotografii, scrie AFP, citată de Agerpres.

"E trist că ne bucurăm de moarte cuiva, dar de fapt acest om nu ar fi trebuit să se nască", a declarat Pablo Arencibia, un profesor în vârstă de 67 de ani care se află de două decenii în exil în SUA.

"Diavolul are acum de cine să se teamă, Fidel merge să i se alăture şi va încerca să-i ia locul de muncă", se amuză profesorul în vacarmul manifestaţiilor de bucurie pe străzile din Miami.

Explozia de bucurie după anunţul decesului lui Castro spune multe despre resentimentele pe care comunitatea cubaneză din exil le are faţă de regimul care a condus Cuba cu o mână de fier cu preţul violării libertăţilor şi drepturilor omului.

La Miami, unde se află cea mai mare comunitate de cubanezi-americani, anunţul morţii sale s-a răspândit foarte repede.

O mulţime de oameni de toate vârstele, mulţi îmbrăcaţi încă în pijamale, au ieşit pe străzi în toiul nopţii în cartierele Little Havana şi Hileah. Au intonat imnul Cubei şi au deschis sticle de şampanie.

"Este un moment de răscruce pentru comunitatea cubaneză şi eu o susţin", a afirmat o americancă născută în Florida, care locuieşte în Little Havana şi care a ieşit în stradă împreună cu o prietenă cubaneză.

La Cafeneaua Versailles, unde au loc de decenii protestele comunităţii cubaneze, este prima dată când oamenii se adună să sărbătorească, însă cu un optimism temperat.

Sloganul "Cuba libre" scandat de manifestanţi a devenit strigătul emblematic al comunităţii de cubanezi exilaţi la Miami după venirea la putere a lui Fidel Castro în 1959. În Statele Unite trăiesc aproximativ 2 milioane de cubanezi şi peste 70% s-au stabilit în Florida.

Pentru o mare parte dintre ei, optimismul este temperat de lipsa speranţei că schimbările vor fi majore după dispariţia sa.

"În acest moment, e rândul lui Raul Castro" sune Hugo Ribas, un bărbat de 78 de ani. "Fidel era un criminal, un asasin, un om miserabil şi toată familia lui e la fel".

Pentru tineri, aceste manifestaţii de bucurie au fost filmate pe Facebook Live sau Skype. În acest fel, momentul istoric, spun ei, poate fi urmărit de rudele din Cuba.

"Cei care spun că exilul e o poveste care ţine de generaţiile mai în vârstă pot să vadă că sentimentul se transmite peste generaţii şi că setea de progres şi de o Cubă democratică îi priveşte pe toţi cubanezii", a afirmat Pablo Arencibia.

"Sentimentul acesta durează multă vreme. E prea multă durere şi sunt prea multe familii sfâşiate. De aceea azi sunt fericită", a spus Analia Rodriguez, o tânără de 23 de ani.

(M.I.)

---------

Actualizare 15:59 Geoană: "A murit ultimul lider al Războiului Rece"

Fostul ministru de externe Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat că liderul revoluţiei cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independenţă poate fi deturnată către dictatură.

"Adulat sau demonizat, liderul revoluţiei cubaneze a arătat cum lupta pentru independenţă şi dreptate socială poate fi deturnată către dictatură şi tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democraţie şi pluralism, va avea nevoie de proprii lideri şi va fi la fel de lung şi anevoios", subliniază Geoană într-o declaraţie de presă, transmite Agerpres.

(M.I.)

--------

Actualizare 15:30 Susţinători ai lui Fidel Castro şi disidenţi s-au înfruntat în faţa Ambasadei Cubei din Madrid

Susţinători ai lui Fidel Castro, aşa-numiţii "castrişti", şi disidenţi cubanezi s-au înfruntat în faţa Ambasadei Cubei din Madrid, informează EFE.

Cele două tabere s-au adunat în faţa ambasadei din capitala Spaniei după anunţul cu privire la decesul fostului lider revoluţionar cubanez. Poliţia a intervenit pentru a despărţi cele două grupuri care s-au insultat, transmite Agerpres.

Potrivit EFE, oamenii se află în continuare în faţa Ambasadei Cubei, cu toate că la Madrid plouă.

Steagul de la ambasadă a fost arborat în bernă şi numeroşi reprezentanţi ai presei s-au deplasat la sediul legaţiei cubaneze pentru a consemna declaraţiile persoanelor prezente, în majoritate pro-Castro.

Agenţi de poliţie l-au percheziţionat pe preşedintele organizaţiei "Cuba Democracia Ya" (Cuba, democraţie acum"), Rigoberto Carceller, şi au confiscat sticle de şampanie cu care acesta dorea să sărbătorească "nu moartea lui Fidel, Dumnezeu să-l ierte", ci faptul că "astăzi începe o nouă etapă pentru cubanezi".

"Cuba, Fidel şi Che" şi "Revoluţia trăieşte" sunt câteva dintre sloganurile pe care le-au strigat persoanele reunite în faţa ambasadei. În timp ce unii lăudau progresele sociale în domeniul educaţiei şi sănătăţii ale regimului castrist, alţii au calificat acest regim drept "dictatură" şi i-au criticat pe spaniolii care au susţinut guvernul cubanez deoarece "îi interesează doar să meargă pe insulă şi să se distreze".

(M.I.)

-------

Actualizare 14:44 Rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate pe 4 decembrie la Santiago, anunţă Guvernul cubanez

Guvernul cubanez a anunţat că rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate la Santiago, în estul ţării, un oraş-cheie în prima parte a vieţii şi a Revoluţiei sale, relatează agenşia The Associated Press, citată de News.ro.

Presa de stat scrie că oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Castro luni şi marţi, prin semnarea unui "jurământ solemn de respectare a ideii Revoluţiei".

O reuniune solemnă, de masă, va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Havana, de unde Castro se adresa adesea unor mulţimi impresionante.

Cenuşa lui Fidel Castro va fi purtată prin întreaga ţară, începând de miercuri, de la Havana la Santiago, retrasând în sens invers drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare în 1959.

El va fi înmormântat la Santiago pe 4 decembrie.

(M.I.)

--------

Actualizare 13:55 Năstase, despre decesul lui Castro: "A dispărut, cu el, generaţia marilor revoluţionari latino-americani"

Fostul premier Adrian Năstase a declarat astăzi, pe blog-ul său, că odată cu decesul lui Fidel Castro a dispărut generaţia marilor revoluţionari latino-americani ale căror discursuri aminteau de injustiţie şi hegemonie la nivel internaţional.

"A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos şi a marcat puternic destinul ţării sale şi pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supravieţuit. Înconjurat de mituri, de suferinţă, de speranţe. A fost martorul unui proces de tranziţie şi al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parţială pentru că victoria însăşi va permite americanilor cucerirea 'paşnică' a fostului adversar. (...) A dispărut, cu el, generaţia marilor revoluţionari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiţie şi hegemonie la nivel internaţional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaţionale. Unele din ţările lor au fost «domesticite» de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie şi abuzuri interne", a detaliat Năstase.

Fostul premier a afirmat că l-a ascultat "pe viu", în 1992, pe Fidel Castro.

"Am avut şansa de a-l asculta, pe viu, pe «comandantul şef», la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Mediu. A fost probabil cea mai importantă reuniune consacrată dezvoltării durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante - Cartea Terrei, Agenda 21, Declaraţia privind pădurile sau cea referitoare la deşertificare. Fidel Castro a ţinut acolo unul din celebrele sale discursuri - vreo patru ore, cred - îmbrăcat în cunoscuta sa uniformă militară. Am revăzut, pe YouTube, un fragment din acel discurs şi l-am revăzut, în sală, pe George Bush ascultând discursul marelui său rival ideologic. (...) În urmă cu două zile, la dezbaterea de la Fundaţia Titulescu, a participat şi ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranţa unei relaţii bilaterale relansate. Ne întrebăm acum care va fi noul destin al Cubei, după moartea marelui său lider? Se va întoarce oare, în timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?", arată Năstase.

(M.I.)

--------

Părintele Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, a murit ieri seară, la Havana, la vârsta de 90 de ani, a anunţat fratele său, căruia i-a predat puterea în 2006, scrie AFP, citată de Hotnews.

"Comandantul şef al Revoluţiei cubaneze a murit în această seară la ora 22:29" (03:29 GMT sâmbătă), a anunţat Raul Castro, citind o declaraţie la televiziunea naţională, care a încheiat cu celebrele cuvinte "Hasta la victoria, siempre!".

"Liderul maxim", care a controlat cu o mână de fier insula după revoluţia din 1959 şi a sfidat superputerea americană timp de peste o jumătate de secol, i-a cedat puterea fratelui sau Raul începând din 2006, după o hemoragie intestinală.

În aprilie 2011 a renunţat la ultima sa funcţie oficială, cedând postul de prim secretar al Partidului comunist din Cuba (PCC) fratelui său, numărul doi în partid de la înfiinţarea sa, în 1965.

Fiul unui mare proprietar de terenuri de origine spaniolă, Fidel Castro şi-a surprins până şi propriii săi partizani orietându-se spre Moscova la puţin timp după ce a cucerit puterea, în ianuarie 1959.

A sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit unui număr interminabil de comploturi pentru a-l asasina (un record de 638, potrivit Guinness Book) precum şi unei tentative eşuate de debarcare a exilaţilor cubanezi susţinut de CIA în golful Porcilor, în aprilie 1961.

John F. Kennedy va impune, în februarie 1962, un embargou comercial şi financiar. În continuare în vigoare, acesta afectează puternic economia ţării, în ciuda unei serii de relaxări consimţite de administraţia Barack Obama.

În octombrie 1962, criza rachetelor, provocată de instalarea de rachete nucleare ruseşti în Cuba, a provocat o înlănţuire de evenimente care au pus întreaga lume sub spectrul războiului atomic. Washingtonul a decis atunci o blocadă năvală a insulei iar Moscova a sfârşit prin a-şi retrage rachetele în schimbul promisiunii americane de a nu invada insula.

Tovaraş de arme cu argentinianul Ernesto "Che" Guevara, liderul cubanez a fost un campion al exportului de revoluţii marxiste în America Latină, dar şi în Africa, în special în Angola, unde trupele cubaneze au fost angajate timp de 15 ani.

Această revoluţie stârneşte încă de atunci o fascinaţie la nivel mondial iar regimul se laudă cu faptul că a eradicat analfabetismul şi a creat un sistem de sănătate eficient şi accesibil celor 11 milioane de locuitori ai insulei. O performanţă rară pentru o ţară săracă din America Latină.

Dar căderea URSS în 1991, principalul finanţator al insulei, aduce o lovitură teribilă economiei cubaneze: populaţia se confruntă cu lipsuri enorme, iar Fidel Castro proclamă o "perioadă specială în timp de pace" şi mulţi prezic sfârşitul lungului său regim.

Maestru al supravieţuirii politice, găseşte însă o nouă mână cu turismul dar în special prin noii săi aliaţi din China şi Venezuela lui Hugo Chavez, prezentat de Fidel Castro drept "fiul său spiritual".

El Lidero maximo şi-a ţinut întotdeauna secretă viaţa sa privată. Soţia sa, Dalia Soto del Valle, cu care forma un cuplu din anii 1960 şi căruia i-a dăruit 5 copii, ar urma să asiste la funeraliile sale, potrivit AFP, citată de Hotnews.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate pe 4 decembrie la Santiago, anunţă Guvernul cubanez.... 

    Ce, l-a ciopartit careva? ramasita este un rest din ceva. 

    Năstase, despre decesul lui Castro: "A dispărut, cu el, generaţia marilor revoluţionari latino-americani" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb