Figura misterioasă din spatele Elliot Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 februarie 2012

Paul Elliott Singer

Paul Elliott Singer

Fondul de hedging american "Elliott Associates" şi-a crescut, la finalul acestei luni, deţinerea la "Fondul Proprietatea" (FP) la circa 14%, după ce, la începutul lunii, anunţase că deţine, indirect, 12,5% din FP, prin "Manchester Securities", care avea 10,7414% din capitalul social, şi "Beresford Energy Corp.", raportată cu o participaţie de 1,8268%.

"Elliott Associates" este adminis-trat de către compania "Elliott Management Corporation", cu sediul în oraşul american New York. Puţine informaţii despre această societate sunt disponibile publicului larg, doar investitorii şi angajaţii putând accesa conţinutul paginii de internet a companiei. Ce am aflat este că la conducerea "Elliott Management Corporation" se află Paul Elliott Singer, un om de afaceri american, originar din oraşul New York. După terminarea studiilor, Paul Elliott Singer a lucrat pentru firme de avocatură specializate în domeniul corporatist, precum şi pentru banca de investiţii "Donaldson, Lufkin & Jenrette". În anul 1977, a fondat "Elliott Associates" LP, un fond de hedging, cu ajutorul a 1,3 milioane de dolari primiţi de la familie şi prieteni. În prezent, compania pe care o conduce, "Elliott Management Corporation", administrează "Elliott Associates" şi un al doilea fond, "Elliott International Limited", valoarea totală a activelor deţinute fiind de 16 miliarde de dolari. Ca principală strategie de investiţii, compania cumpără "distressed debt" (datorie cu risc ridicat de neplată), pentru ca apoi să o vândă la preţuri mai mari sau să obţină plata datoriei în urma unor procese. De asemenea, cumpără acţiuni la companii ce urmează să fie vândute, astfel încât să obţină preţuri mai mari în urma tranzacţiilor. Paul Singer a declarat, cu ocazia unei conferinţe, că investiţia în "distressed debt" oferă o mai mare siguranţă că poate genera venituri bune pentru investitori decât achiziţia de acţiuni şi obligaţiuni.

"Elliott Associates" este celebră în lumea financiară pentru faptul că a cumpărat titluri de datorie ale Peru pentru 20 de milioane de dolari şi a primit 58 de milioane de dolari în urma unei decizii judecătoreşti.

De la lansarea sa, fondul le-a generat investitorilor câştiguri de 14,6%. Datorită acestor rezultate, Paul Singer este considerat unul dintre cei mai buni manageri de fonduri din lume de către colegii de breaslă. Aceştia sunt de părere că directorul general al "Elliott Management" a anticipat criza generată de acordarea de credite imobiliare neperformante. Paul Singer consideră că nimic nu a fost mai predictibil decât prăbuşirea pieţei obligaţiunilor pe segmentul imobiliar, potrivit Bloomberg.

Paul Singer este şi una dintre cele mai misterioase şi controversate figuri din domeniu. Cu excepţia a câtorva apariţii publice, cu ocazia unor conferinţe pe teme financiare, Paul Singer a preferat să stea departe de lumina reflectoarelor.

Strategia de afaceri a companiei pe care o conduce a plasat-o pe aceas-ta în tabere adverse faţă de "Procter&Gamble" - a cărei ofertă pentru cumpărarea "Wella" AG a blocat-o, din cauză că a considerat că preţul oferit acţionarilor minoritari a fost prea mic, determinând grupul american să majoreze oferta -, precum şi faţă de guvernele din Argentina şi Congo, de la care a cumpărat "distressed debt". De asemenea, organizaţii care militează pentru iertarea datoriilor ţărilor sărace au catalogat comportamentul companiei drept "imoral", etichetă pe care Paul Singer o contestă, argumentând că datoria ţărilor emergente reprezintă numai 2% din portofoliul deţinut, iar ţintele achiziţiilor nu sunt cele mai sărace ţări din lume, incapabile să îşi plătească datoriile, ci ţări care pot să plătească, dar refuză să o facă.

Maniera de a face afaceri a lui Paul Singer implică adesea confruntări ostile şi litigii care pot să dureze mai mulţi ani, domnia sa declarând că echipei sale îi plac situaţiile în care poate să stea la o masă şi să negocieze. La începutul anului 2008, "Elliott Associates" a trecut de la criza împrumuturilor imobiliare neperformante la companii aflate în dificultate. "Scopul nostru principal este să găsim situaţii de faliment în care abilitatea noastră să controlăm şi să influenţăm procesul este cea care generează valoare", declara atunci Paul Singer, adăugând că aceste situaţii sunt preferatele companiei pe care o conduce. "Elliott Associates" are o experienţă pozitivă în acest domeniu, realizând câştiguri din cumpărarea de obligaţiuni la companii falimentare, printre care se numără şi "Enron".

Paul Singer este un susţinător al Partidului Republican, contribuind financiar la campaniile electorale ale lui George W. Bush, precum şi la cea a lui Rudolph Giuliani, fostul primar al oraşului New York. De asemenea, a finanţat o iniţiativă de schimbare a modului în care sunt distribuite voturi-le în Colegiul Electoral din statul american California, care ar fi favorizat Partidul Republican, dar care a fost abandonată în urma opoziţiei Partidului Democrat. A colaborat cu ziarul Wall Street Journal, pentru care a scris o serie de editoriale.

Paul Singer este, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial, director al Institutului Evreiesc pentru Probleme de Securitate Naţională.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De unde tragem concluzia ca FP, care nu este un distressed debt, este de fapt un obiectiv de Siguranta Natioanala pentru ...Institutul Evreiesc. De ce nu or pricepe actionarii , cit de valoros e FP. Pai pentru ca cei care au condus BVB, nu stiau asta. Si daca nu stiu, cum ar putea sa le explice altora? La fel cum nu au reusit sa vinda PETROM. Sa le fie rusine si sper sa nu mai auzim de ei niciodata! Mare pacat ca au mai ramas doi incompetenti notorii in actualul CA.

    Cine va controla FP, va controla Romania. Sa bage la cap cine trebuie.

    Şi SIF-urile cine le controlează ?

    CORECT !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb