FILMÂND VULTURI BNR nu informează publicul în mod corect

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2016

BNR nu informează publicul în mod corect

Mi-a sărit în ochi, din discursul Guvernatorului Mugur Isărescu, relatat recent de postul public de radio, afirmaţia că "BNR informează corect publicul şi suntem recunoscuţi pe plan internaţional ca o instituţie extrem de serioasă", în condiţiile în care, în aceeaşi zi, publicasem, în BURSA, un articol despre neseriozitatea comunicării BNR, sub titlul "Oare este chiar Banca Naţională a României cea care mă invită să ne luăm la mişto?"

Articolul meu fusese reacţie la o neseriozitate fundamentală în informarea practicată de Direcţia Comunicare a BNR, care nu-şi asuma sub semnătură Comunicatele BNR şi corespondenţa cu presa.

Această practică neserioasă este un fapt, nu o interpretare.

Acest fapt, care nu este interpretare, a fost semnalat ieri, în BURSA, a doua oară, într-un interval de o lună.

O altă neseriozitate a Direcţiei Comunicare din BNR, semnalată în articolul meu de ieri, dar mai puţin "fundamentală", este acuzaţia că ştirile din BURSA ar urmări "influenţarea justiţiei".

Nu este căderea Direcţiei Comunicare din BNR să aprecieze că un articol de presă intenţionează să influenţeze justiţia.

Nici măcar procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu şi-a permis să califice manipulările Antenei 3, ci a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii să o facă.

Se află BNR în posesia unei astfel de aprecieri, din partea Consiliului Superior al Magistraturii?

Nu, desigur că nu, Consiliul Superior al Magistraturii i-ar râde în nas Băncii Naţionale a României, dacă s-ar prezenta cu astfel de...îmi aleg cuvintele...vreau să fiu politicos...în fine, absurdităţi.

Ei bine, această absurditate complet neserioasă este repetată de Direcţia Comunicare din BNR pentru a doua oară, în decurs de o lună.

Comunicarea BNR este neserioasă, dar Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declară, în aceste condiţii, că "BNR informează corect publicul şi suntem recunoscuţi pe plan internaţional ca o instituţie extrem de serioasă".

Se poate să fie adevărată a doua parte a declaraţiei, despre recunoaşterea internaţională.

Până de curând, eram convins şi de adevărul primei părţi, dar din experienţa proprie recentă, rezultă că prima parte este falsă: nu, BNR nu informează publicul în mod corect.

Menţionez că nu-mi face plăcere această constatare, dar mă sileşte misiunea ziarului BURSA să informeze corect publicul.

Sub astfel de auspicii, discursul din week-end al Guvernatorului BNR Mugur Isărescu devine problematic.

De pildă, Isărescu a spus: "Moneda naţională, leul, este unul dintre simbolurile acestei ţări. Gestul - total nefericit - de a arunca cu bani, cu moneda naţională, acum o săptămână pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional".

Dacă ar fi spus asta la o cafea şi o ţigară, ne-am fi notat interpretarea şi poate că ne-am fi şi însuşit-o, necritic.

Dar Isărescu a declarat-o ca autoritate, în condiţiile în care autoritatea cu care este învestit nu-i conferă căderea unei astfel de interpretări.

Una dintre Porunci comandă "Respectă-ţi părinţii!", iar încălcarea ei era pedepsită, în antichitate, prin omorârea cu pietre.

Printre rabini, însă, a apărut o problemă: cum, dacă un fiu îi spune părintelui său "Fire-ai al dracu', tată!", atunci trebuie omorât cu pietre?; "Da", au răspuns rabinii conservatori.

Rabinii liberali, însă, au replicat: bine, dar acest "Fire-ai al dracu', tată!" ar putea fi o antifrază, prin care fiul, de fapt, îşi exprimă admiraţia pentru tată; mai trebuie el omorât, de vreme ce înţelesul este contrar celui uzual, iar respectul faţă de părinte este într-atât de ridicat, încât nu a putut fi exprimat în cuvinte obişnuite?!

Isărescu preferă interpretarea rabinilor conservatori, afirmând că moneda naţională, ca simbol similar Drapelului şi Imnului, a fost terfelită de manifestanţi.

Rabinii liberali l-ar întreba: bine, dar nu care cumva manifestanţii nemultumiţi de prestaţia BNR, aruncând cu mărunţis pe treptele BNR, şi-au exprimat, astfel, revolta şi dispreţul faţă de Banca Naţională a României, cea care emite moneda, iar nu dispreţul faţă de monedă?

Această interpretare pare mai aproape de adevăr, decât cea a Guvernatorului.

De când a devenit Mugur Isăresu "rabin conservator"?

Putea să se limiteze la a spune că BNR nu merită atare dispreţ.

Astfel, nu şi-ar fi depăşit autoritatea cu care este învestit.

Dar a preferat să-şi exceadă competenţa, aventurându-se în simbolism.

Cred că a greşit şi că asta nu reprezintă "informare corectă a publicului" şi repet că nu-mi face plăcere această constatare, dar mă sileşte misiunea ziarului BURSA să informeze corect publicul.

Alt exemplu: "Păi, băncile nu pot fi partenere de afaceri cu clienţii", a spus Isărescu.

Domnule, dacă ar fi spus că în sistemul nostru, "băncile nu pot fi partenere de afaceri cu clienţii", atunci Guvernatorul ar fi informat publicul în mod corect, dar Isărescu nu a relativizat exerciţiul creditării la sistemul adoptat într-o anumită parte a lumii (din care facem parte) şi de la un moment dat, istoric, lăsând impresia că acesta este singurul sistem posibil.

Ceea ce este fals.

Astăzi există alte feluri de sisteme bancare, iar în unele, băncile se comportă ca "partenere de afaceri cu clienţii".

Această alternativă a existat întotdeauna, iar cariera de cercetător şi cea academică nu lasă nici un dubiu că Isărescu cunoaşte faptul.

Cred că, trecându-l sub tăcere, BNR nu a informat corect publicul şi trebuie să repet că nu-mi face plăcere constatarea, dar mă sileşte misiunea ziarului BURSA să informeze corect publicul.

Alt exemplu: Guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că "Sunt 10 milioane de depozite bancare", dar, cu două zile înainte, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, în emisiune televizată, afirmase că "Există 14 milioane de depunători în bănci".

Înţeleg să fie mai multe depozite decât depunători, căci depunătorii îşi diversifică băncile în care îşi deschid depozite.

Dar invers?

Intră în competenţa BNR să ştie că mai mulţi cetăţeni s-au înţeles să-şi deschidă un depozit comun?

Cred că este o bâlbâială şi ar fi o bâlbâială minoră, dacă Bogdan Olteanu nu ar fi folosit-o, ca argument, în controversa televizată pe care a purtat-o cu iniţiatorul legii dării în plată.

Aşa, însă, contrar neplăcerii mele, constat că BNR nu informează corect publicul şi trebuie să consemnez asta, în virtutea misiunii ziarului BURSA să informeze corect publicul.

Alt exemplu: Isărescu a spus, mai întâi: "Am văzut câteva dintre lozincile cu care au venit. Una este într-adevăr destul de atrăgătoare pentru publicul larg. Anume că BNR ar apăra băncile iar guvernatorul ar fi avocatul băncilor".

În apărare faţă de această acuză, a declarat, apoi: "Confuzia creată între a proteja sistemul bancar sau o bancă sau alta cu care un client nemulţumit are probleme este una extrem de gravă. Ea nu trebuie lăsată să persiste. De aceea insist: propagarea acestei confuzii, că BNR ar proteja o bancă sau alta, este extrem de periculoasă".

Păi...

Ce?!

Am ameţit.

Întâi, Isărescu spune că este acuzat că ar fi "avocatul băncilor".

Asta ce înseamnă, că-i acuzat că ar fi avocatul vreunei banci sau a alteia?

Nu înseamnă, oare, că-i acuzat, de fapt, a fi avocatul sistemului bancar, împotriva clientelei bancare, în aceste condiţii, când între cele două părţi se manifestă conflictul din jurul legii dării în plată?

Această acuzaţie, pe care Guvernatorul BNR alege să o ignore, este cu mult mai gravă decât cea la care alege să răspundă.

Nu ştiu să-l fi acuzat cineva pe Isărescu că a luat partea vreunei bănci.

Deci, după cum cred, răspunsul lui cade în gol.

În schimb, tolerarea clauzelor abuzive din contractele de creditare ale băncilor, ridicând din umeri că, adică, BNR n-ar avea competenţa să se bage în contractele băncilor cu clienţii lor, această pasivitate, această complacere în infirmitatea "atribuţiilor", seamănă foarte bine cu pasivitatea acelui ziarist care a filmat sfâşierea de viu a unui copil înfometat, lipsit de puteri, de către un vultur, film pentru care, dacă-mi amintesc bine, a fost premiat.

Guvernatorul Mugur Isărescu a primit prestigioase premii internaţionale şi înţeleg că BNR este preţuită în străinătate, pentru seriozitate.

Dar clienţii băncilor, cum sunt?

Ei l-ar premia?

Cât despre imaginea de seriozitate a BNR, pe plan intern, întrebaţi-mă pe mine.

Opinia Cititorului ( 106 )

  1. Am uitat oare vremea copilariei cind se vindea in brutarie o jumatate de franzela iar in bacanii un sfert de pachet de unt? Vremurile tigarilor la bucata? Poate ca un deponent care nu-si permite un cont intreg e fericit cu o fractie de cont iar bancile vin in intimpinarea nevoii reale a publicului consumator! Poate ca s-a lansat IBAN-ul cu zecimale si noi, in ignoranta noastra nu stim... -Ai cont de economii, Gigele? - Trei optimi. E posibil. Am uitat oare de piticul calare pe jumatate de iepure schiop?

    1. Dragii mei,

      problema pe care o ridica maestrul Florian este aceea prin care suntem nevoiti sa alegem intre pastrarea impresiei unei urme de prestanta in discursul unui sfert de veac de guvernanta bancara si jignirile pe care le aduce un intelept domn clientilor bancilor, acestia fiind catalogati drept trogloditi in ale mecanismelor bancare. 

      Este atat de fascinant sa citesti cum INTELEPCIUNEA , din intamplare bineinteles, este intotdeauna in avantajul celor pe care banca ii reglementeaza, ajutandu-i la alinarea DISCONFORTULUI: "Isarescu: ar fi intelept ca BNR sa nu includa pasivele pe termen lung la calculul RMOData publicarii: 26-03-2009 | Finante-Banci (RSS) 

      Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca ar fi intelept ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) cele pe termen lung. 

      Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii. 

      "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus Isarescu." 

      Hahs

      sigur ca sunt trogloditi daca s au imprumutat in chf ... sau poate doar au incercat sa faca ochestie desteapta la care majoritatea nu s a gandit.

      Trogloditii tepari pot fi gasiti in bănci.

    Pe unde am umblat in lumea asta, toti erau numai cu Isarescu in gura, ii mestecau silabele cu evlavie - Romania? Ceausescu, Nadia, Dracula, Isarescu! Unul, prin Kurdistan, avea chiar o bancnota semnata de Ghizari, una cu eclipsa si un berbec pe care il botezase Vasilescu. In Botswana au chiar cuvintul, obiectul desemnat in romaneste de bancnota lor la ei se cheama "Mugur". Iar in China s-a hotarit la nivel inalt ca iconitele cu Arsenie Boca manufacturate local sa fie inlocuite cu niste picturi canonice cu Isarescu calare strapungind leul greu cu o sulita desenata in Excel...

    1. acest lucru nu pot sa cred. Macar in 2011 cand ai citit pe Reuters ca ERSTE vrea sa scoata pe BCR de pe Bursa. Sau in 2015 cand stranepotica BCR devenea din nou fetita lui mami ERSTE. Ce e mai rau e ca astia de la televiziunea publica s-au gandit sa faca un film politist si ghici unde isi are activitatea episodul care va fi prezentat pe 3 aprilie? Chiar in Ferentari. Banuiesc faptul ca domnul Manea dorind sa faca economie s-a gandit ca astia din est care sunt invatati cu brutalitatea merge si in domeniul bancar si de aceea a mutat Bucurestiul la Chisinau. Asadar nu te speria, este vorba de Ferentari, insa filmarea s-a facut in Moldova,

      Haha

    Regele e gol!

    1. E trist, dar acest erou al razboaielor valutare, Mugur Isarescu, pare depasit de vremuri.

      Cineva a definit eroul ca fiind acela care nu a apucat sa traiasca suficient pentru a deveni tradator.

      Isarescu, insa, este suficient de longeviv. 

      In sertarele frigorifice nu te lasa imbracat! Dar Duda se preface ca e viu si imbracat pina vine postasul cu pensia!

    "FILMÂND VULTURI", ce imagine socanta a plesnit Make!

    1. Cred ca merita si o poza cu vulturi langa Isarescu.

      Sa facem o poezie epica cu conotatii lirice, Asta ar fi fenomenal. Romanii, vulturul si leii. Asta da Film de actiune. Noroc Mare am avut cu nea Viorel, altfel iesea Romanii, pisicul si euronii...

      Haha

    Ma bucur ca si dumneavoastra ati observat diferenta de la o zii la ala 14 milioane -10 milioane.

    Degeaba ai incredere afara cand clientii din TARA NU AU INCREDERE IN SISTEMUL BANCAR. 

    Eu cum sa am incredere in sisteml bancar din tara dupa ce am vazut ce a facut Volksbanc cu toate ca avut toate avizele de la Bnr. 

    Volksbanka avut toate avizele de la Banca Nationala a Austriei si stim ce a facut acolo. 

    BCE unde a fost cat timp Volksbank a arat in Europa de Vest dar mai ales in Europa de Est ?

    Vazand toate acestea se naste o intrebare: SISTEMUL BANCAR E CONSTRUIT PE NISIP (daca tot facem intrare cu religia) ? 

    1. daca Moldova e si n cujet unita cu Romania. La capitolul simtire e indiscutabil. Nu i asa, domnule Treichl:-)

    Am crezut mereu ca Make il poate face praf pe Isarescu, dar n-am crezut ca o va face.

    A facut-o. 

    1. Cum a indraznit? Isarescu e ca imnul si ca steagul!

      n am stiut ca magazinul ii apartine lui Florian, desi pe vremuri era un slogan: LA VULTURUL DE MARE CU PESTELE IN GHEARE...

      Haha

      oare?

    Maestre, va implicati emotional deja destul de mult, si gresiti. Nu, nicaieri in lume bancile nu sunt partenere cu clientii pe care-i crediteaza. Cel putin când e vorba despre un credit de consum sau ipotecar. Banca iti imprumuta bani, nu te invata cum sa-i cheltuiesti sau ce sa faci cu ei. Faci ce te taie capul, dar la sfarsit vii cu banii inapoi la banca. De asta spun ca va implicati emotional deja prea mult. Ati ajuns sa faceti filozofie plecând de la o lege stupida, iar rezultatul e la fel de stupid si va face sa pareti ridicol.

    1. Te-ai lasat manipulat de informarea incorecta a BNR si

      nu stii la ce se refera Make - sistemul bancar islamic, bazat pe Sharia, unde dobanda la credit este interzisa. 

      Isarescu stie de asta, dar a vrut sa te minta, facandu-se ca n-ar exista. 

      In Occident, sistemul si-a facut intrarea, deja. 

      Daca Make ti s-a parut ridicol, acum cum ti se pare Isarescu?

      Citeste "Sistemul economic bazat pe credit se apropie de sfârşit" de

      CĂLIN RECHEA, din Bursa de azi.

       

      ... e anul in care Romania a armonizat banca islamica cu circuitul piramidal mioritic si srl-ul ponzi din Wilmington, Delaware... Sergiu Bahaian, Sabina Product si asocierea in participatie cu dobinda garantata, rezultind firesc in teapa groasa!

      Banca iti cere factura pt tv, renovare casa...

      Esti pe langa subiect. 

      Acum nu mai e cu SRL uri. Se folosesc geembehauri. Domnul care zice HAHA e in cunostiinta de cauza. Adica el interpune 2 GmbHauri pentru a economisi 10% impozit pe fericire. Si fiindca le inscrie sub jurisdictie vieneza se comporta ca 007. Invatat ca mine cu economia dupa ce foloseste HaHaurile isi alege pentru elcele mai frumoase doua GamB

      Hi hi haha

      Geembeha ist richtig:-)

    Azi e 8 Martie .

    La multi ani tuturor Femeilor din univers ! 

    Sa aveti o zi aniversara minunata asa cum meritati si cum va doriti fara banci si si alte nimicuri ! 

    O zi de vis !

    La multi ani ! 

    1. Adica la cratita.... daca nu vrei banii bancii, de unde ai ca sa ma intretii?

    Draga Make,

    BNR și implicit Mugur Isărescu nu informează corect opinia publică pentru că nu pot.

    Dacă ar face-o, ar trebui să recunoască că sistemul bancar e în comă, ținut în viața de tot felul de manevre mai mult sau mai puțin absconse.  

    Chestia cu depozitele e relativa, unu zice depunatori Isarescu se refera la depozite. Sa faci analiza semantico-gramaticala pe niste cuvinte si sa cauti inadvertente mi se pare un efort demn de o cauza mai buna, avand in vedere ca mai sunt si firme PFA si alte forme de societati comerciale asociatii de bloc care au depozite iar depunator inseamna unu care depune bani nu neaparat care face depozite etc.

    Sigur ca daca vrem sa dam in Isarescu putem sa dam, si vad ca tot mai mult se propaga latura asta cu vechimea, gata bre sa ne lase ca a imbatranit sta de 30 de ani...E un Ceausescu bancar. Lumea se plictiseste, poate de-aia p-afara mandatele sunt limitate, e psihologic, chiar daca urmatorul da cu bancile de pamant, macar e unu nou, te simti altfel. Si pot sa pun pariu ca oricine ar fi fost in locul lui Isarescu debitorii in CHF si inflatia si bancile erau in aceeasi situatie, poate cu mici diferente. Lumea uita ca BNR nu e SRL-ul lui Mugurel, e un Consiliu de Administratie sunt departamente servicii de analiza etc.  

    Adversitatea asta fata de banci e si la americani, ciudat ca mai putin in Europa desi probleme sunt si acolo.

    Cat despre dezinformare numai cine n-a trait in tara asta nu stie cata dezinformare a fost aruncata in piata privind legea darii in plata, si nu de la BNR. Dar astea nu se pun. Este un dublu standard si-o asimetrie a informatiilor si analizelor. Dupa interes. 

    1. Depunatorul declanseaza, automat, un depozit la vedere. Este optiunea lui sa fie depozit la termen, dar amandoua sunt depozite.

      Nu pot exista mai multi depunatori decat depozite. 

      Ori esti dus, ori esti condus. 

      Te faci de rusine.

      Lasa-ne! 

      Cele mai mari atrocitati sint alea vechi, uitate... Cursul dublu din anii 90... 21 lei, apoi 35, apoi 60 - dolarul, in 1990, la un curs de calcul triplu la import si la valoarea de 90, 100, 200 pe piata libera. Raportarea la valute straine in facturarea domestica de servicii - vezi factura de telefon mobil... Permiterea de tranzactii in valute diverse si creditarea in devize exotice... Dar nu-l vreau judecat la Haga, ca puscaria e la Scheveningen, la Marea Nordului... L-as prefera intr-o inchisoare turceasca de drept comun!

      problema stii care e? nu noi ne-am plictisit de Isarescu,el s-a plictisit de noi.Cand 95 % dintre oameni sunt saraci,normal ca vezi lucrurile diferit.Isarescu era un guvernator ok pt ceilalti 5%.Omul traieste in alta Romanie,de aici vine si aroganta lui....

      De acord

    Dle Make

    O persoana intaleapta si cultivata ca Dvs face jocul unor cercuri obscure care in acest an electoral cauta tapi 

    ispasitori pentru situatia de saracie a majoritatii populatiei si lipsei de perspective. Se tinteste sistemul bancar si BNR care ar 

    fi saracit poporul si urmareste sa  

    recupereze creditele date. Bancherii in toata lumea sunt oameni duri si de multe ori lipsiti de scupule dar si multi datornici au fost inconstienti iar unii chiar hoti. Exista o veche traditie a  

    datornicilor mai ales datornicii bogati sa apeleze la orice solutie 

    chiar desfintarea fizica a creditorilor-vezi templierii, lombarzii, alungarea evreilor de catre regii Spaniei sau "portofoliul 

    putred al Bancii Nationale"din anii 30. Prin incercarea de demonizare 

    a Dlui Isarescu se incearca estomparea politicilor economice gresite si a unui jaf national unic in 

    epoca moderna. Isarescu nu este 

    un geniu ci unul dintre putinii economisti competenti in anii 90 care a ajutat 

    la reinfinarea BNR si a mentinut o 

    politica monetra decenta in conditiile date. Deranjeaza prin

    competenta si longevitate. 

    1. Incoerenta maxima stimate "avocat" isarescian "Prin incercarea de demonizare a Dlui (sic) Isarescu se incearca estomparea politicilor economice gresite si a unui jaf national unic in epoca moderna" Degeaba tot ingramadesti majuscule in preajma lui ixarescu ca te ia gura pe dinainte si ne spui ce jaf a facut specimenul. Te taie ixarescu de la prime ca prea dai din casa.

      Bietul Make, cata dezamagire trebuie sa-l incerce pe el insusi!

      Asa-i trebuie daca vrea sa informeze corect publicul. 

      Bai XXX, tu esti ala de la Antena3.

      -privatizarea haotica

      - restituirile veroase 

      -praduirea fondurilor europene 

      -incompetententa in negocierea aderarii la UE 

      -diplomele facultatilor fantoma 

      -contrabanda, evaziunea fiscalal, parlamentarii agramati si inca o sute de cauze similare 

      Au legatura cu Isarescu? 

      Recunosc ca ma uit unde vreau. Asa e când ai sansa sa nu ti se comande ce sa faci.

      Asta cu privatizarea haotica e pentru cei care chiar n-au aflat ca BM este implicata pana la gat in "strategiile" de privatizare din tarile care nu sunt in stare sa se guverneze singure. Aici se rezolva totul prin guvernatori... are logica, nu??? E doar un amanunt nesemnificativ faptul ca cel care iti supervizeaza toate miscarie pretinde apoi ca nu stie nimic.

      Ce naiba de argument e asta?

      Isarescu are legatura cu ce spune articolul. Articolul este despre un discurs al lui Isarescu. Trebuia ca Isarescu sa nu fie bagat in seama, sau ce ? Problema nu e daca Make face sau nu face "jocul unor cercuri obscure", ca asta nu se poate afla. Problema este daca articolul informeaza corect publicul sau nu, il minte. Minte? Eu vad ca nu. Eu vad ca cel care minte e Isarescu. 

      nu m-am gandit niciodata ca in calitate de client al bancii, dat fiind ca imi iau salariu pe card, platesc facturile la banca, iau credit de la banca, fac parte dintr-un cerc obscur cara cauta tapi ispasitori. ce trebuie sa intre in capul ala al vostru ca oamenii vor respect si parteneriat din partea bancilor, nu clauze abuzive, comisioane ascunse, functionari dubiosi care te hartuiesc ca pe un infractor daca intarzii o zi la plara ratei? ce va mai trebuie sa intelegeti ca ne-am saturat sa fim tratati astfel de catre banci?

      Cercuri obscure, adica noi suntem cartite?

      Noi tinem bancherii pe sezatoare din tara si din Viena ca closca pe oua. 

      Nu mai lua credite si gata. Nimeni nu-ti pune pistolu la tampla. Fa numai depozite si o sa iei bani de la banca in loc sa dai. Simplu.

      Daca ii lasi pe o luna, 3 mai aduci bani de acasa sa iti dea banca suma pe care si depuso initial.

      Asa ca banii la saltea. 

    capitalul de incredere al Isarescului este erodat pentru ca a permis bancilor sa abuzeze de clientii lor, in numele unui profit care oricum este exportat. nu e nicio campanie mediatica impotriva BNR, nici o chestie oculta la mijloc, sunt doar oamenii de rand tratati cu dispret de banci care le cauta in buzunar cat mai adand pentru orice operatiune cat de simpla ar fi. degeaba sare Hostiuc in apararea bancilor zicand ca este vorba de o minoritate de creditati nemultumiti, nu este vorba doar de cativa ci de toti acei romani care sunt nevoiti sa isi deruleze operatiunile prin banci. as spune chiar ca politica lui Isarescu nu este doar anti- nationala (desi se poate cadea usor in ridicol pe partea asta), ci intr-un anumit punct si anti-europeana, pentru ca una dintre ideile europene este punerea cetateanului in centrul deciziilor politice, economice, sociale, inlaturarea abuzurilor si tragerea la raspundere a celor mari. cui slujeste Isarescu nu stim...dar nu noua, fie romani sau europeni

    Articolul este instigator, si chiar obsesiv pe repetarea aceleiasi tinte : bancile exploatatoare.

    Dar, facand istorie, BNR s-a nascut greu din cauza bancilor din timpul de atunci, care numai caracter prietenesc cu clientul nu aveau, si majoritatea erau straine. 

    Parca s-ar dori ajungerea la situatia de atunci, se critica o situatie de acum, s eprezinta posibila o situatie mai buna, dar de fapt se va ajunge la o situatie mult mai proasta.

    1. in articol se aduce in discutie tipul relatiei dintre banci si clienti. daca tu vrei sa intelegi din asta o relatie exploatatoare, e problema ta, e in mintea ta. Isarescu declama ca bancile nu pot fi parteneri pentru clientii lor, articolul te face sa te intrebi "adica cum?" de ce in alta parte se poate, dar la noi nu? si dacsa nu pot fi parteneri, atunci ce sunt? raspunde tu ce sunt, daca Isarescu nu poate.

      Ce te-a apucat? Ne iei de la 1880? "Se prezinta posibila o situatie mai buna...", unde se prezinta? Nu stii sa citesti? Citesti articolul pe care ti l-ai scris singur? Care obsesie, care instigare? Cauta-te!

      Dupa peste?

    cristica lui Isarescu la adresa celor care au aruncat cu monede pe treptele BNR mi-l evoca pe Iliescu la inceputul anilor 90. in fapt, BNR a denigrat leul, tot asa cum Iliescu si-a batut joc in 90 de democratie in numele democratiei lui. iar BNR si-a batut joc de ceea ce ar fi trebuit sa fie o relatie normala intre banci si creditori, numai supraveghere prudentiala nu se cheama ca a facut

    1. Vezi filmarile din 89 cum iese salvatorul Iliescu, Petre Roman, un jurnalist care a avut -are cred Gandul.

      Deci dupa 26 de democratie tot cei care au fost in stanga si in dreapta lui Ceasca ne conduc.

      Isarescu ce a fost inainte de 89 ? 

      Ce face?

    Daca vrei sa cunosti cat de cat un om, scoate-l putin din zona de confort, scutura putin turnul lui de fildes, zdruncina putin micro-universul lui. Castelanii au stat linistiti 25 de ani, fara scandaluri majore, fara bataie de cap. Iar locuitorii cetatii credeau ca sunt niste semi-zei, specialisti de prim rang, ca linistea are fundament. Cand s-a dovedit ca nu-i asa, cand locuitorii cetatii au inceput sa se prinda de schema si au ridicat putin glasurile, castelanii si-au dat jos mastile albe si frumoase si au aparut fetele ridate si stirbe de talhari.

    Si comentariile la fel.

    Regret ca trebuie sa va intreb, ce aveti fratilor? 

    -“o neseriozitate fundamentală în informarea practicată de Direcţia Comunicare a BNR, care nu-şi asuma sub semnătură Comunicatele BNR şi corespondenţa cu presa.” 

    -“O altă neseriozitate … este acuzaţia că ştirile din BURSA ar urmări "influenţarea justiţiei".” 

    Astea si celelalte sunt acuzatii carora BNR ar trebui sa le dea atentie? Asta sa fie treaba BNR? 

    Pornind de la haosul monetar creat in anii ’90 de situatia economico-financiar-sociala a tarii, creat pentru ca s-a considerat necesar, BNR a ajuns la o situatie stabila a inflatiei, cursului si dobinzilor. Este posibil sa fie singura institutie a tarii care a ajuns la “luminita dela capatul tunelului”. A ajuns cu greu, dar a ajuns. Si acum vreti altceva? Ce?

    1. Ai priceput, sau n-ai priceput?

      BNR nu-si asuma responsabilitatea propriilor comunicate. 

      Este un fapt marunt? 

      BNR acuza complet nejustificat un ziar, ca influenteaza justitia. 

      Este un fapt marunt? 

      A contestat autorul meritele istorice ale BNR? 

      Nu. 

      Faptul ca acum minte, trebuie trecut cu vederea, in virtutea meritelor istorice?!

      Nu vezi ca esti aiurea? 

      domnul Goldstein e un aiurit, domnul Basescu e un imbecil si domnul Isarescu e un intelept. Aiuritul de bulverseaza intrebandu se de ce imbecilul ne spune lucruri pe care un intelept le pastreaza pentru el. Alte stiti importante in afara aceleia potrivit careia Oltchim a avut cele mai Bine rezultate economico finanaciare de la invazia lui Traian in Dacia nu ar fi de mentionat. Poate modificarea unor bilanturi, Insa trebuie sa fim intelepti si noi stim ca rabdarea erste cheia intelepciunii. Te pup pasional, The Brute

      Esti o bruta. N ai pic de sentiment. Ar trebui domnul Isarescu da l cheme la mustarie da i dea niste sticle din rezerva 2009. Da alea dinainte de Luna lu mai. Ca altfel nu poate da de imbete pentru a uita de grija. Ieri 40 de grade si azi zero. Cata cruzime , nea Mugurele:-)

      domnul Goldstein este un om deosebit si te asigur ca se bucura de multa admiratie din partea mea. Asta nu inseamna ca nu se ocupa uneori numai si numai de ce-i place. Si asa stind lucrurile nu-i pot impune sa se ocupe mereu si mereu numai de lucruri foarte, foarte serioase, cum ar fi de exemplu:

      Cum se face ca "Sistemul bancar din ţara noastră are o rată de profitabilitate de două ori mai mare faţă de nivelul mediu al rentabilităţii băncilor europene"? Este rezultatul respectiv un lucru benefic sau malefic pentru tara? Cum explica si ce parere are domnul Isarescu de respectiva situatie? 

      anii 90 s-au dus, suntem in 2016 si este nevoie ca BNR sa se comporte ca in 2016, nu ca in 90

      draga Wanderer,

      Bineinteles ca Florian e o persoana deosebita. In ceea ce priveste diviziunea muncii probabil ai observat. ca ne impartim pe subiecte strategice si operationale. Strategic Este comunicarea si se ocupa redactia ZB. Operational ne ocupam noi, comentacii.Referitor la intrebarea ta privind profitabilitatea permite mu sa ti recomand bilantul erste pe 2008. Atunci ROE a fost cat Erste participatia statului la Oltchim. Ideea ca ar fi de doua ori mai profitabil sistemul financiar e doar pentru copii de gradinita. In Romania, pardon Draculas Land se castiga si macro, nu numai micro. Micro cunosti, ma refer numai la macro. Metoda Pas cu Pas: 1. Se rezilizeaza contractele de asigurare impotriva default la credit. 2. Se vinde participatia din asigurari catre o firma de profil.3. Se retrag rezervele minime obligatorii pentru imbunatatirea lichiditatii 4. Se trece banca mioritica cu ajutorul 007 prin pesmetul a doua geembwhauri ca sa fie mai flexibile la consum. 5. Se lasa la foc mocnit incat doar sa poata fi patrunsa si sa nu fie prea necoapta pe dinauntru, deoarece altfel ar veni cei de la Biroul National Restaurante si ar spune ca e lipsa la gramaj. 6. Se prezinta scurt clientului , dupa care se stinge scurt lumina, inlocuindu-se beefteckul prin intermediul unui beefteck de poliester cu scopul de a primi reclamatie si de a arunca scriptic toata friptura la gunoi. 6. Se transporta cantitatea de friptura , scriptic bineinteles , catre alt Restaurant unde clientii infometati vor gusta din acelasi beefteck, Insa amortizat extraordinar la restaurantul anterior. 7. Patronul noului Restaurant Este dat exemplu pe ramura pentru antreprenoriatul de succes si Biroul National al Restaurantelor amintindu si de aceasta fabuloasa povestire va emite pe plan mondial prima bancnota de plastic avand valoarea noului mileniu. Motivul de pe bancnota: Eclips totala de soare a a anului 1999. Morala povestioarei: Un BEC Este la fel de util ca i o Astra. Importanta e coordonarea:-) Pupi 

      Pribeag ești , pribeag ramîi. Marsh

      Toti suntem pribegi, in cautarea unui ideal, a unei iubiri, a unor adevaruri....

      Profitabilitatea a fost dor mijlocul folosit pentru a arata ca exista subiecte de care merita sa te ocupi. Oricum, multumesc pentru explicatia explicita. :))

      Cit despre cei doi, primul este un bagabont, de care, cu toate stradaniile unora, in cele din urma societatii i se va face mila si-l va trimite la un azil, unde-i este locul. Al doilea dupa cum am mai spus este un fauritor cu rezultate remarcabile. 

      Haha

    D-le Make ..sunteti un mare carcotas.

    Hai..sa ma consider si eu pentru putin timp carcotas. 

    In familie avem un singur depozit si depunem bani la banca :eu,sotia..fica....deci depunatori mai multi decat depozite....Apoi avem un alt depozit in care depun bani la banca...eu si cumnatul...pentru a ne creea un capital in vederea unei afaceri etc.

    2.Eu daca imprumut pe cineva...cu o suma de...lei..cu conditia ca sa-i primesc peste 1 an inapoi...ce afacere am facut....Eu consider ca o afacere in "doi" o facem atunci cand ...avem un bisnis..si ambi avem acelasi tel... 

    1. Vreau si eu sa fiu carcotas, la carcotas, la carcotas.

      In familie, avem un singur cont comun si fiecare cate trei conturi, in total zece; cumatul nu se pune, ca n-are nici un cont, e un drogat si un betiv, dar sora-mea are zece conturi, de la zece clienti, intre care figureaza si Sacha Baron Cohen, care mai are conturi in Kazahstan, unde e mult potasiu.

      2. N-am inteles nimic, lili, presupun ca esti subsaharian si cauti bazele rebele. 

      Cum n-ai inteles ??!!...ca pana la urma prin exemplele pe care le-am dat amandoi...nu se poate sti daca depozitele sunt mai multe numeric sau deponenti...deci Make a luat o statistica care nu tine...

      N-a luat nici o statistica.

      BNR nu poate sa stie cati depunatori "colectivi" sunt, de felul acelora din exemplul tau. 

      BNR stie cate depozite sunt si poate afla numarul aproximativ al depunatorilor doar daca face sondaje de tip sociologic.

      Nu a facut. 

    Pe cuvant TATUCUL !

    Daca Tatucul a zis 10 milioane pe vremea lui Ceasca nu dadea afara pe chelu' razvratit cu 14 milione'.

    Tatucule dac' tot ti-e dor de vremutile de mult apuse. 

    Ceva nu se leaga !

    L-au dat afara de la bnr ca ziarist ? 

    A taznit in biblioteca ?

    Mister. 

    1. L-o fi angajat Make?

      Nu cred sa existe pe mapamond o publicatie in care cititorii si redactia sa fie atat de implicati sentimental. Prietenul Cristi C este mai important decat Tema articolului. Ne ingrijoreaza ce face, de ce nu raspunde la afirmatii si mai ales de ce nu se arata pe ecran. Ar merita un articol separat in versiunea print. Frumos...10 pupici

      cristi c a scapat vaca in papusoi si a criticat o banca zilele trecute. de atunci nu mai scrie, ceea ce este destul de ciudat.

      Sa vina Cristi C,, sa-l distruga pe Make c-un citat!

      Cristi C., Cristi C, Cristi C.! 

      Cristi C nu poate sa distruga pe cine l a creat. Cine l ar mai iubi pe Cristi C? Ar fi bun de titlu pentru editia de miercuri. Daca Cristi C e Mugur?

      Ar merita sa apara in editia print la cat material a lasat aici.

      Cred ca ne zicea si noua.

      V-aș fi spus. Dar m-am gândit să îi exemplificăm un eșantion din medicamentul pe care dl Make îl administrează lui Isărescu. Medicamentul este foarte corect. Dar textul dlui Make merită și el, într-un fragment, același leac amar.

       

      Fragmentul este: 

      "Nu înseamnă, oare, că-i acuzat, de fapt, a fi avocatul sistemului bancar, împotriva clientelei bancare, în aceste condiţii, când între cele două părţi se manifestă conflictul din jurul legii dării în plată?" 

       

      Contextul fragmentului este că BNR, alegând opoziția față de LDP, este împotriva clientelei bancare. 

       

      Eu consider că LDP nu este emanația clientelei bancare. Doar a unei minorități care consideră că are dreptul să impună asupra majorității toate efectele acestei legi. Este adevărat că minoritatea le consideră pozitive, chiar dacă majoritatea le va resimți cel puțin stresante. 

       

      Nu avem un sondaj de opinie despre percepția publicului asupra LPD. Dar avem petiția online. Iată un clasament alcătuit de mine. Fără alte comentarii ... interesul pro-LDP este evident. 

       

      # semnături, Titlu, Data deschiderii 

      117 383 România-Norvegia, împreună pentru copiii Bodnariu2016-01-11 

      16 096 Cerem pedepsirea criminalului Mircea Stoica din Mosneni jud. CT ! (Închis)2016-02-07 

      10 882 Dreptate pentru Jack, labradorul împușcat de un orădean2016-02-05 

      10 208 Pedepsirea violatorilor din Orhei2016-02-10 

      8 524 Cerem demisia sefei Crucii Rosii Brasov,Luana Minea(consilier PSD)2016-02-16 

      8 079 Petitie drepturi salariale specifice pers. did. inv. preuniv.2016-01-11 

      7 294 O lege unitară pentru toți eroii necuvântători!2016-01-02 

      6 487 Dreptate pentru cainele mutilat cu toporul2016-02-19 

      6 045 JUSTIȚIE! O vrem pe mama acasă!2016-01-21 

      5 078 Nu vrem sa se inchida Lactate Bradet! 

       

       

       

      ******** 

      Inițiată pe 28 mai 2015, petiția "Sustineti Legea darii in plata a imobilului ipotecat "DAI CASA BANCII SI SCAPI DE DATORII "" a adunat 4638 de semnături (3900 adrese IP diferite). 

      A se observa că sunt mai mulți români interesați de Lactate Brădet (foarte bine) decât de LDP. Aici cred că dl Make greșește în generalizarea pe care o face. Nu este clientela bancară în luptă cu BNR ci doar o foarte, foarte mică parte. 

      ne faci puseuri de tensiune. Cum se poate sa nu iei parte la o asemenea discutie. Foarte buna ideea cu petitia. Uita te te rog si la Oltchim cati au semnat petitia. Spune mi te rog care este impresia ta.

      Petiția Oltchim a fost semnată de 2500 de oameni (probabil că jumătate erau angajați la Oltchim). Dar are 37 de mii de comentarii față de petiția LDP ce are 600 de comentarii.

      Bravo Cristi C., foarte ingenios!

      Doar ca eu, unul, nu l-am acuzat pe Isarescu de nimic altceva decit de distorsionari si interpretari netemeinice, (asa cum si tu o faci aici), fapt care justifica titlul articolului: " BNR nu informează publicul în mod corect". 

      Eu am explicat de care lucru il acuza clientela bancara, intr-o interpretare pe care o consider mai plauzibila decit a lui Isarescu. 

      Nu am facut nici o apreciere cu privire la ponderea multimii care il acuza - majoritara, minoritara, minuscula sau inexistenta - pentru ca pur si simplu nu conteaza, de vreme ce Isarescu este cel care citeaza acuzatiile, 

      Punct. 

      Mai incearca. 

      Un ziar minunat, trebuie sa te aiba si pe tine, adaugi " sarea si piperul ".

      Sper ca nu ti-ai frecat mainile ieri pe actiunile Gazprom ! 

      Eu sunt fara credit acum dar rezonez intru

      totul cu aceasta minoritate; mi se pare corect ceea ce cer. 

      cu bancile si 15 000 au castigat irevocabil.

      Dupa 5-6 ani de proces petitia paleste. 

      Proces Otp sunt 8 000 dintr-un foc.

      Make este prea tare pentru Cristi C.

      nu exista cifrele pe care le spui tu "milioane". Sunt sub 10 mii.

    cred ca ziaristul care a scris articolul nu stie ca mugur isarescu in actualul mandat este reprezentantul si cel mai inversunat sustinator al bancilor straine din Romania,nu am auzit din gura lui un cavant despre protectia celor care iau credite ,la dobanzi nesimtite,despre protectia depunatorilor,vorbeste doar de protectia capitalului bancilor probabil daca isi va lua vreodata credit va fi la dobanzi preferentiale,cred ca negative iar noua muritorilor de rand ne va spune ca nu am stiut sa negociem cu bancile

    1. am citit si pe fb pe cineva care sustinea ca cei de la BNR iau credite preferentiale si nu numai. daca se stiu mai multe in acest sens, ar trebui sesizate

      Make nu stie nimic, dar pentru ca si el stie asta, este foarte greu sa i-o spui si sa ramai nevatamat.

      yessssssssssss!

      E un bun exemplu.

      Nu stiu daca Mugurel isi mai aminteste ca mine unde imi las pachetul de tigari. 

    Frati romani, da nu mai luati credite fratilor ! Nu mai intrati in banci si gata, stati cu banii in pungi de Billa sau Kaufland ca Gigi. Ce atata forfota ca lipsa de respect ca asuprire ca sarlatani ca tipete urlete...V-a obligat cineva sa luati credite? Sau sa luati in CHF sau alta moneda? Sunt unii care iau de la Provident cu 40% dobanda si nu mai plange nimeni. Hello? Sunt atatia care iau credite le dau inapoi si toata lumea e fericita. Hello? Mai sunteti?

    1. Si dealtfel n-am nimic de reprosat vreunei banci... S-au purtat gentil cu mine si cu clientii mei... Eu m-am purtat urit cu ele, trebuie sa recunosc, le-am facut imagine proasta, le-am sicanat, le-am tirit prin instante, le-am presat sa faca dealuri proaste pentru ele si bune pentru mine. N-am restituit niciodata cit am luat. Uneori n-am restituit nimic. Clientii meinau recuperat bunuri gajate pe te miri ce... Iubesc bancile, daca stau sa ma gindesc, legile proaste, personalul bancar necalificat si prost remunerat, lacomia bancherului si comisionarului care ii pierde... Sper sa mai vina niste banci straine de prima mina cu produse ingenioase sa mai maninc o piine tartinata cu doua straturi de caviar...

      O sa vina China Bank, cand o sa avem 1 milion de porci de vanzare / luna :)))

      Nu lucrez cu chinezii, ii urasc visceral, chestie de atitudinea fata de animale. Cind cumpar un produs, ma intereseaza unde e manufacturat. Am cumparat I Phone pentru ca nu exista alternativa la made in China... in rest, garantez ca nu am nici un fel de produs care sa aiba legatura cu China. Am mincat cu Make la un reataurant chinezesc la un moment dat, la invitatia lui, prima si sper, ultima data... Noroc ca Make e un interlocutor care ar face pina si mincarea mamei mele comestibila... Pur si simplu face o conversatie care face bolul alimentar sa se prelinga ca mirul Sfintului Remi pe fruntea lui Clovis, care da masticatiei poezie si deglutitiei arpegiile lui Orpheu cint trecea Styxul...

      De ce nu , China are bani fata de restul lumii inclusiv Sua, cine sa vina DB din Germania care a cumparat npl de la Bcr; le trec pragul vreodata ?

      esti un cocalar cu aifon

      Stim ca nu iti plac chinezii. Nici evreii. Dle Mihai Antonescu, esti un personaj expirat al Romaniei anilor 90. Unul care a fost condamnat definitiv pe data de 21 ian 2001 la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru antisemitism.

       

      Daca ar sti dl Make ce securist a hranit. SIE scrie pe tine, Antonescule. 

      A fost cercetat in 1983 pentru tainuire, tot in 1983 pentru tulburarea linistii si ordinii publice de catre Militia Campina. In 1992 a fost cercetat pentru inselaciune si delapidare de catre Politia Prahova. In 1995 a fost cercetat preliminar pentru complicitate la inselaciune, bancruta frauduloasa, fals in inscrisuri si evaziune fiscala de catre Directia de combatere a Infractiunii economice si financiare din cadrul IGP. In 2006 a fost cercetat pentru complicitate la tilharie, furt si sechestrare de persoana de catre Politia Municipiului Cluj-Napoca. De fiecare data s-a dat solutia incetarii urmaririi penale.

      Din 2009 este cercetat, in prezent invinuit, de catre SIF sector 1 pentru fapte de evaziune fiscala. 

      Deci e alb .

      Inainte de 89 te condamnau daca erai pletos. 

      Poate sa insemne lipsa probelor, influentarea martorilor, etc, nu ca este "alb". Eu si nici tu nu am fost niciodata anchetati. Noi suntem albi. El este foarte murdar. Este invinuit de Serviciul de Investigare a Fraudelor.

    Rra nu a dat inregistrarea la Bursa ca Realitatea tv, Pro tv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb