Finanţări BERD de 100 milioane euro pentru investiţii în eficienţă energetică, în sectorul rezidenţial

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iunie 2017

Finanţări BERD de 100 milioane euro pentru investiţii în eficienţă energetică, în sectorul rezidenţial

Matteo Patrone, BERD: "20% din portofoliul BERD este concentrat în sectorul energetic"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat, ieri, programul de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF), prin intermediul căruia sectorul rezidenţial şi cel de afaceri, din ţara noastră, beneficiază de împrumuturi destinate creşterii eficienţei energetice, a declarat Matteo Patrone, directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria.

Matteo Patrone a afirmat, la un eveniment: "Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 şi 1990 şi are un nivel scăzut al izolaţiei termice. În timp ce nevoia de a creşte eficienţa energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitat. Suntem bucuroşi că putem oferi acest nou produs de finanţare adresat în mod direct acestei probleme şi suntem deschişi către băncile din România să se alăture iniţiativei noastre".

Potrivit oficialilor băncii, GEFF dispune de fonduri de până la 100 de milioane de euro, iar programul vizează finanţarea investiţiilor în eficienţă energetică, energie regenerabilă şi soluţii de economisire a apei.

Taiwan ICDF (International Cooperation and Development Fund) a contribuit cu 12 milioane de dolari la acest program de finanţare.

Banca Transilvania (BT), al cărei acţionar majoritar este, din 2001, BERD, a devenit prima instituţie financiară care s-a alăturat programului şi care a contractat un împrumut de 40 de milioane de euro pentru astfel de investiţii.

BT acordă credite prin programul GEFF pentru eficientizarea energetică a sectorului rezidenţial, iar beneficiarii sunt persoanele fizice.

Conform doamnei Gabriela Nistor, director general adjunct al diviziei de Retail Banking din cadrul BT, clienţii BT deţinători de carduri Star pot beneficia de reduceri (prin vouchere) la achiziţiile de electrocasnice eficiente energetic, dacă acestea sunt cumpărate de la partenerul băncii, retailer-ul eMAG, şi dacă valoarea acestora este de minimum 500 de lei. Sunt vizate de această campanie produse precum frigiderele, congelatoarele, aparatele de aer condiţionat de clasă "A++".

În cadrul aceluiaşi program, BT oferă un al doilea produs -un credit imobiliar (în lei şi în euro) pe care clienţii îl pot accesa la o dobândă mai mică decât cea standard.

Gabriela Nistor a menţionat: "Pentru creditul în lei, dobânda va fi ROBOR pe şase luni, plus o marjă de trei puncte procentuale, dacă clientul încasează salariul la BT, respectiv o marjă de 3,5 puncte procentuale dacă nu încasează salariul la BT. În cazul unui astfel de credit în euro, dobânda este EURIBOR pe şase luni, plus o marjă de 4,25 puncte procentuale, dacă clientul încaseză salariul la BT, respectiv 4,5 puncte procentuale, dacă încasează salariul la altă bancă".

Pentru ambele credite, comisionul de acordare va fi zero, conform doamnei Nistor.

eMAG: "Piaţa de electrocasnice din ţara noastră a crescut cu 25% în 2016"

Stejara Pircan, Commercial Vice-President eMAG, a declarat, ieri, că piaţa de electrocasnice din ţara noastră a crescut cu 25% anul trecut, faţă de 2015, depăşind, pentru prima dată, anul de vârf 2008.

Produsele de clasă energetică "A++" şi "A+++" au înregistrat o creştere de peste 60%, mult mai accelerată faţă de celelalte produse, iar eMAG a avut anul trecut, în piaţa de electrocasnice, o cotă de peste 22%, iar pentru 2017 se aşteaptă să depăşească 25%, a mai menţionat oficialul companiei.

Doamna Pircan a subliniat că produsele electrocasnice din clasa de eficienţă energetică superioară au înregistrat o creştere foarte bună în toate ţările europene.

Matteo Patrone: "Proiectul GEFF este cel mai mare derulat de BERD în România".

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb