Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 713,7 milioane lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă în noiembrie 2018, cu 42% mai mult decât şi-a propus, pentru care a acceptat să plătească un randament mediu de 4,15% pe an. Investitorii au plasat ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,861 miliarde lei, de 3,7 ori peste valoarea programată a licitaţiei, de 500 milioane lei.
Cea mai recentă redeschidere a acestei emisiuni a avut loc în decembrie, când ministerul a acceptat să plătească un randament mediu de 4,9% pe an, potrivit Mediafax.
Următoarea licitaţie din acest an pentru titluri de stat este programată pentru astăzi, pentru oferte necompetitive, la care participanţii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. La aceste licitaţii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.
Finanţele vor să atragă, astăzi, 50 milioane lei, 10% din suma vizată în licitaţia de ieri, de 500 milioane lei.
Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 miliarde lei.
Trezoreria a împrumutat deja 3,28 miliarde lei, de la începutul acestui an, pe piaţa internă.
Totodată, România a atras, săptămâna trecută, 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.
Statul a împrumutat, anul trecut, de pe piaţa internă, 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde euro şi 1,5 miliarde dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au înregistrat o scădere similară, de la 4,71 miliarde euro din 2012.