Finanţele au respins ofertele băncilor pentru titluri de stat

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2011

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, ieri, pentru prima dată în ultimele cinci luni, toate ofertele de cumpărare ale băncilor, pentru certificatele de trezorerie, cu maturitate la un an, considerându-le la un nivel al randamentului prea mare, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Instituţiile de credit au subscris în total titluri de 1,504 miliarde lei, pes-te valoarea licitaţiei anunţată iniţial, de 900 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice nu a mai respins ofertele instituţiilor de credit pentru titluri de stat din data de trei martie, când a intenţionat să vândă obligaţiuni cu scadenţă în iulie 2013.

Analiştii ING Bank se aşteptau ca Ministerul Finanţelor Publice să continue să plătească randamente mai ridicate, ca să emită suma intenţionată, aşa cum s-a întâmplat la cele mai recente trei licitaţii din această lună, potrivit unui raport al băncii. În plus, analiştii estimau un radament mediu, situat în jurul valorii de 6,80%.

Ministerul Finanţelor Publice a plătit, la licitaţia precedentă pentru certificate de trezorerie pe un an, de marţea trecută, un randament în creştere, de la 6,34% la 6,64%.

MFP a anunţat că intenţionează să împrumute, în luna august, 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, aceeaşi valoare fiind prevăzută şi în programul aferent lunii iulie, deşi suma împrumutată a fost mai mare.

Următoarea licitaţie este programată pentru joi, când Trezoreria vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate la zece ani, de 400 milioane lei.

Pe piaţa locală, MFP a angajat, de la începutul anului, împrumuturi de 36,62 miliarde lei, prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MF se imprumuta de la banci comerciale, acestea se imprumuta de la BNR iar BNR administreaza Trezoreria unde se tin si banii de la MF. Sa recapitulam, BNR percepe 6,25% dobanda repo, bancile comerciale percep 6,8 iar la Trezorerie BNR plateste 2,5% ptr depozite, in final se nasc venituri brute din servicii financiare de de 13,55% din suma initiala care se plimba intre institutii (operatiuni de cont) fara a iesi din Trezorerie (faptic). Asta-i o parte din PIB-ul care nu umfla in nici un fel burtile goale ale romanilor, ci doar statisticile, ce nu se pot manca !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb