Ministerul Finanţelor a vândut, ieri, certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de 495,33 milioane de lei, uşor sub valoarea programată, de 500 de milioane de lei, la un randament mediu de 6,38% pe an, cu 0,64 puncte procentuale peste cel de la licitaţia anterioară pentru astfel de titluri.
Nivelul maxim al randamentului acceptat de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) s-a situat la 6,5% pe an, iar valoarea totală a cererii pentru titluri din partea băncilor comerciale a fost de 1,1 miliarde de lei, anunţă Mediafax.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a avut loc pe 26 aprilie, când Finanţele au atras 979,8 milioane de lei, iar randamentul mediu s-a situat la 5,74% pe an, nivel minim istoric.
Cea mai recentă operaţiune organizată de către Ministerul de Finanţe pentru vânzarea de titluri de stat a avut loc joi, 6 mai, când au fost respinse toate ofertele de cumpărare primite de la băncile comerciale pentru obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani, întrucât randamentele solicitate de către băncile comerciale au fost prea ridicate.
Trezoreria statului vrea să atragă, în luna mai, de la băncile comerciale, 4,5 miliarde de lei, inclusiv printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea de 10 ani.
În aprilie, Finanţele au vândut pentru prima dată, după doi ani şi patru luni, titluri cu scadenţa mai mare de 5 ani, reuşind să împrumute 700 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni la 10 ani care are scadenţa în 2017.
Vânzarea de titluri de stat reprezintă una dintre modalităţile pe care MFP le foloseşte pentru finanţarea deficitului bugetar din 2010, ţinta convenită cu FMI pentru acesta fiind de 6,8% din PIB.
Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,12 miliarde de lei.