La doar 34 de ani, Sanna Marin este pe punctul să facă istorie, deoarece devine cel mai tânăr prim-ministru din lume.
Social-democrata finlandeză a câştigat susţinerea partidului în weekend şi va fi confirmată marţi. Marin va trebui să guverneze o coaliţie cu cinci partide care tocmai l-au izgonit pe predecesorul ei, Antti Rinne, după ce s-a împiedicat de o serie de probleme care au culminat cu anularea mandatului, după un litigiu privind compania poştală de stat.
Marin va conduce un guvern la o vârstă mai fragedă chiar decât premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, care avea 37 de ani la momentul numirii sale. Kim Jong Un, din Coreea de Nord, avea sub 30 de ani când a devenit lider suprem în 2011. În Austria, fostul cancelar Sebastian Kurz avea 31 de ani când şi-a asumat funcţia în 2017. Mergând şi mai departe în istorie, William Pitt the Younger iese în evidenţă, devenind primul britanic ministru la doar 24 de ani în 1783.
Noul lider al Finlandei - a treia femeie care deţine funcţia - va prelua mandatul după ce, duminică, coaliţia de guvernare a convenit să continue să lucreze împreună pentru a promova programul său de guvernare. Însă ea se confruntă cu un început dificil după eliminarea lui Rinne la doar şase luni de la primul său mandat care a lăsat rupturi în întregul guvern.
Marin a avut şansa de a-şi demonstra abilităţile de lider la începutul acestui an, când l-a înlocuit pe Rinne, în timp ce acesta se recupera după o boală gravă.
Marin spune că prima sa sarcină va fi să reconstituie încrederea în cadrul coaliţiei sale. "Trebuie să se lucreze foarte mult pentru a reconstrui încrederea", le-a spus reporterilor după votul partidului. "Suntem încă angajaţi într-un program comun de politici şi acesta este lucrul care ne unifică ca guvern".
Între timp, partidul din care face parte pierde sprijinul la urne. Aproape un sfert dintre finlandezi ar vota acum pentru partidul aflat în opoziţie, care este împotriva imigraţiei, ceea ce îl face cel mai popular. Social-democraţii şi principalul său aliat, Partidul de Centru, au fost susţinuţi fiecare cu puţin peste 10% din populaţie în ultimul sondaj realizat de YLE.
Social-democraţii sunt în mod special împiedicaţi de îmbătrânirea populaţiei ţării, pensionarii constituind un procent important. Cu finanţele publice sub presiune, pe măsură ce numărul persoanelor salariate scade, programul tradiţional al partidului - o societate a bunăstării - este din ce în ce mai ameninţat.
Guvernul speră să creeze cel puţin 60.000 de locuri de muncă pentru a stabiliza politica fiscală. Dar acest angajament coincide cu o încetinire a economiei din Finlanda. Şi alte turbulenţe au loc pe măsură ce sindicatele solicită creşterea salariilor, ceea ce riscă să submineze competitivitatea exporturilor finlandeze.