În mod sigur, cei care au pariat în 2007 pe firmele de construcţii nu au regretat decizia luată. Amploarea pe care a luat-o acest sector îşi are în mare parte originea în intrarea ţării noastre pe marea piaţa europeană şi, în consecinţă, în numărul mare de dezvoltatori imobiliari care au venit aici atraşi de condiţiile economice. Deşi mulţi cred că se va repeta şi la noi situaţia din celelalte ţări europene (Ungaria, Grecia, Spania, Marea Britanie), realitatea nu pare să indice o viitoare prăbuşire a pieţei imobiliare care să ducă la o ieftinire drastică a construcţiilor noi.
Marius Mureşan, director general adjunct al STK Financial SAI, vede construcţiile ca fiind sectorul cu evoluţia cea mai bună în anul precedent, cu o menţiune specială pentru companiile de pe Rasdaq, necunoscute de investitori la începutul lui 2007.
"Cred că va rămâne unul din sectoarele cele mai căutate în 2008 şi chiar pe termen mediu, alături de sectorul financiar. Rata aşteptată de creştere a sectorului pentru acest an este de 25-30% peste rata de creştere a PIB şi, în plus, va fi beneficiarul principal al proiectelor de infrastructură ce urmează să fie realizate", opinează domul Mureşan, părerea sa fiind împărtăşită şi de Mihaela Bozan, consilier economist în departamentul de administrare a riscurilor al SSIF Carpatica Invest.
În plus, Marius Mureşan consideră că acest sector va avea de câştigat din dezechilibrul care se păstrează între cererea şi oferta de locuinţe din marile oraşe: "Va fi interesant de văzut care din firmele de construcţii vor reuşi să confirme evoluţia din 2007".
Andreea Ciobanu, broker la SSIF Intercapital Invest, vede aderarea României la UE ca fiind unul din factorii ce au atras atenţia investitorilor străini nerezidenţi asupra potenţialului şi performanţei sectorului de construcţii în România.
Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction, observă în anul 2007 creşteri de-a dreptul spectaculoase de curs pentru acest domeniu (permise şi de o lichiditate mai mică).
"Dacă o societate de construcţii a mai avut şi majorări de capital social (foarte la modă în prima jumătate a lui 2007) atunci succesul a fost garantat şi era oarecum firesc să se întâmple asta.
Cât priveşte viitorul, trebuie să semnalăm că indicatorii de evaluare nu mai sunt aceiaşi de la începutul anului 2007, dinamica preţului pe bursa a întrecut cu mult dinamica rezultatelor, ceea ce face incertă menţinerea aceluiaşi ritm de creştere in 2008. Orice stagnare sau chiar scădere a rezultatelor raportate în acest an poate să ducă la corecţii serioase de curs", apreciază domnul Brendea.
Opinia domnului Brendea relativ la viitorul firmelor de cons-trucţii pe piaţa de capital este împărtăşită şi de Radu Popes-cu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al SSIF KD Capital Management. În plus, domnul Popescu-Buzeu observă faptul că, deşi sectorul construcţiilor are una dintre cele mai mari creşteri în 2007, pe bursă se găseşte numai o singură companie, Impact (simbol IMP), care mai recent activează şi ca dezvoltator imobiliar, şi mizează mai mult pe aprecierea valorii activelor deţinute decât pe activitatea de bază. În opinia domniei sale, companiile mai mici de pe Rasdaq continuă să se afle la preţuri relativ mari pentru piaţa de capital.