Fiscalitatea şi liberalizarea pieţei gazelor, vitale pentru exploatarea Neptun Deep

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2019

Fiscalitatea şi liberalizarea pieţei gazelor, vitale pentru exploatarea Neptun Deep

OMV Petrom îşi menţine poziţia în privinţa exploatării gazelor din Marea Neagră

Conducerea OMV Petrom (SNP), singurul producător de petrol şi gaze din ţara noastră, şi-a reiterat ieri poziţia adoptată în acest an referitor la proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, conform căreia "mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde de euro în proiectul Neptun Deep". Directorul general al companiei, Christina Verchere, a adăugat însă, ieri, la prezentarea rezultatelor financiare semestriale, că societatea rămâne dornică să continue dialogul cu autorităţile statului şi că aşteaptă claritate şi stabilitate cu privire la fiscalitate şi liberalizarea pieţei de gaze.

"Acestea sunt prevederile cheie care trebuie asigurate pentru o investiţie de mai multe miliarde de euro şi pe aceste zone ne concentrăm cel mai mult", a declarat doamna Verchere, care a mai punctat că împreună cu Exxon Mobil, partenerul Petrom, a investit 1,5 miliarde de euro în acest proiect.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a trece la etapa de extracţie în mare parte din cauza legii offshore (care prevede ca 50% din gazele produse să fie consumate în ţara noastră şi o taxă progresivă în raport cu preţul gazelor din piaţă) şi a OUG 114 şi OUG 19.

Doamna Verchere nu a vrut să comenteze informaţiile recente apărute în presă în ultimele săptămâni despre Exxon Mobil şi participarea grupului american în proiectul offshore. Pe de o parte se zvoneşte că firma americană de petrol şi gaze plănuieşte să se retragă din exploatarea perimetrului Neptun Deep, iar pe de altă parte că are în vedere cooptarea unui al treilea partener, ceea ce oricum înseamnă reducerea participaţiei în proiect pentru cel puţin una dintre cele două companii implicate deja. Exxon este operatorul proiectului, know-how-ul şi tehnologia pentru realizarea lucrărilor de exploatare pe mare fiind deţinute de compania americană. Christina Verchere nu a dorit să comenteze nici dacă pentru cooptarea unui al treilea partener în Neptun Deep este necesar acordul ambilor participanţi la proiect, punctând că " este confidenţial contractul ".

În condiţiile în care Exxon a descoperit în februarie 2019 un zăcământ important de gaze lângă coastele Ciprului, despre care primele evaluări indică 227 miliarde de metri cubi de gaze, miza Neptun Deep pentru compania americană normal că se reduce în defavoarea altor proiecte, concomitent cu presupusa marjă de profitabilitate a proiectului din Marea Neagră. Iar la asta pare să se refere şi directorul general al OMV Petrom când spune că "datele economice ale Neptun Deep se deteriorează", în contextul în care proiectul rămâne "foarte important" pentru Petrom.

"Perspectiva noastră generală este că (n.r. proiectul) reprezintă o nevoie a României. Evident că este un proiect fundamental şi pentru companie, dar cu cât ţine mai mult (n.r. dialogul, luarea unei decizii) cu atât datele economice (n.r. ale proiectului) se deteriorea-ză. Este un proiect foarte important. Este o necesitate fundamentală pentru România ca să-şi asigure necesarul de energie, pentru că am văzut producţie internă în scădere, importuri mai mari de gaze, preţuri mai mari şi interconectivitate mică cu pieţele europene", a mai spus ieri Christina Verchere.

Menţionăm că reprezentanţii societăţii ne-au declarat că nu au fost purtate discuţii cu Guvernul privind vânzarea deţinerii de 8% la OMV Petrom pe care statul este obligat să o vândă, res-ponsabilitatea privind strategia de vânzare a pachetului revenind exclusiv executivului.

Statul trebuie să vândă către salariaţii Petrom 8% din participaţia de 20,64% pe care o mai are la societate, obligaţie revenită în urma deciziei instanţei într-un proces intentat de angajaţii companiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Gongoroi nimic despre interesele romaniei despre profitul Petrom obținut pe seama creșterii prețurilor. Unde se vor opri.

    Vezi tu stat nu intinde asa mana dupa redevente, lasa-ma sa vand gazul astfel incat iau eu cu exxon cat mai multi bani ca ne asumam dezvoltarea proiectului si la costul proiectului e musai sa avem o marja cat mai ridicata, ia tu stat cat mai putini bani din treaba asta, iar pe mine lasa-ma sa vand gazul clientilor care imi dau cele mai bune conditii de plata, poate ungaria, poate altii, poate Romania.

    proiectul din marea neagra pentru exxon nu mai e o miza, dupa noile oportunitati din marea egee si sa ne aducem aminte ca un investitor global de talia lui poate fi atras numai de o marja de profit mai ridicata la neptun decat alte proiecte cu care concureaza.

    Pentru OMV e o miza Neptun, dar Seele are prioritati Rusia si alte zone cu zacaminte mari aflate in productie, asa ca asteapta de la Romania o impozitare cat mai mica pe proiect concomitent cu vanzarea la cel mai mare pret unui cumparator de cursa lunga, pe care nu cred ca il are inca. Baietii de la Carlyle cu Black Sea OIl and Gas au deja sponsorul de proiect, cumparator fiind Engie, e piesa-cheie care lipseste la Neptun, unde vorbim de un proiect de cateva ori mai scump decat cel al lui Carlyle. Si asta in conditiile in care Exxon a bagat deja bani in Neptun, deci lui Neptun sansele incep sa coboare spre zero fara alti investitori in proiect si, mai ales, fara un cumparator mare pe termen lung. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb