Tribunalul Ialomiţa a informat Amonil (simbol AMO) că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ploieşti i-a cerut insolvenţa, informează un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.
Compania din Slobozia, fost producător de îngrăşăminte chimice, dar care s-a reprofilat în 2011 pe generarea de electricitate, are la dispoziţie zece zile pentru a contesta cererea. Instanţa nu a fixat încă un termen de judecată.
Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală, AMO a înregistrat datorii de 5,49 milioane lei către stat, din care 5,19 milioane lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. Alte 265,5 mii lei sunt restanţe în contul impozitului pe salarii, iar 34,6 mii lei reprezintă impozitul pe profit.
Tot vineri, "Amonil" a transmis către BVB un raport privind vânzarea sediului administrativ al companiei, prin licitaţie publică. Preţul la care s-a efectuat vânzarea a fost de 1,1 milioane lei.
Vânzarea a avut loc după ce, la sfârşitul lunii iunie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa a dispus scoaterea la licitaţie a mai multor active ale AMO, ca urmare a datoriilor companiei la bugetul statului.
În primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri a societăţii a fost de 296,45 mii lei, în scădere cu 43,54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când era 525,06 mii lei.
Datoriile AMO însumau 24,2 milioane lei în primele trei luni ale acestui an, marcând o uşoară scădere, de 2,8%, faţă de sfârşitul primului trimestru din 2013.
Vineri, la orele prânzului, acţiunile "Amonil" se tranzacţionau la un preţ de 0,0062 lei, depreciindu-se cu 12,68% faţă de şedinţa precedentă. La acest preţ, capitalizarea de piaţă a companiei este de 7,99 milioane lei.
În anul 2011, Amonil şi-a schimbat obiectul principal de activitate din producător de îngrăşăminte în producător de energie electrică, după ce compania a pierdut în 2009 principalele active de producţie în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation.
Acţionarii Amonil sunt firmele Jovline şi Zalois, înregistrate în Belize, care deţin împreună 50,4% din companie, şi Salink Limited, înregistrată în Cipru, cu 13,54% din titluri. Restul de 36% din acţiuni se află în mâinile altor acţionari.