Fitch a confirmat ratingurile pentru Enel şi Endesa la "A minus"

F.A.
Piaţa de Capital / 30 iulie 2009

Fitch a confirmat, joi, ratingurile grupurilor de utilităţi Enel (Italia) şi Endesa (Spania), la "A minus", pentru datoriile pe termen lung şi la "A" ratingul pentru senior unsecured (credit superior negarantat), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingurile au fost scoase din categoria Rating Watch Negative, iar perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung rămâne stabilă.

În acelaşi timp, Fitch a confirmat ratingurile grupurilor de utilităţi Enel (Italia) şi Endesa (Spania), la "F2", pentru datoriile pe termen scurt.

Confirmarea ratingului reflectă îmbunătăţirea lichidităţilor Enel, după completarea majorării de capital de 7,9 miliarde de euro.

"Decizia de a majora capitalul în urma achiziţionării restului acţiunilor Endesa subliniază angajamentul Enel de a-şi proteja şi întări profilul său financiar în perspectiva estimărilor dificile referitoare la sectorul utilităţilor", a declarat Francesca Fraulo, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară.

În iunie 2009 Enel a finalizat achiziţia pachetul de acţiuni deţinut de Acciona în Endesa, reprezentând 25,01%din capital, pentru suma de 9,627 miliarde euro.

Tranzacţia include dividendele plătite de Endesa către Acciona în urma acordului semnat pe 20 februarie 2009 (1,561 miliarde de euro), cât şi dobânda cumulată după această dată (81 milioane de euro).

Endesa a vândut activele hidroelectrice şi de energie regenerabilă ale Acciona pentru suma de 2,634 miliarde euro şi va vinde şi alte astfel de active pentru 183 milioane de euro, după finalizarea procedurilor de reglementare şi tehnice.

În urma tranzacţiei, Enel, prin EEE, deţine acum 92,06% din Endesa, obţinând controlul asupra companiei.

Pentru a finanţa achiziţionarea unei participaţii de 25,01 la sută din Endesa, Grupul Enel a recurs la un împrumut sindicalizat de opt miliarde de euro în aprilie 2009 la mai multe bănci - care prevede rambursarea a 5,5 miliarde de euro în 2014 şi restul de 2,5 miliarde de euro în 2016 - la fel ca liniile de credit existente.

Tranzacţiile discutate au crescut şi au consolidat datoria financiară netă a grupului Enel cu 12,127 miliarde de euro, constând în 9,627 miliarde de euro pentru achiziţionarea de către EEE a 25,01% din Endesa, aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru consolidarea unei datorii adiţionale ale Endesa (luând în calcul dividendele plătite către Acciona şi alţi actionari după 20 februarie 2009), după preluarea controlului de către Enel, precum şi după efectele vânzării activelor Endesa către Acciona.

Endesa este cea mai mare companie energetică din Spania, care operează şi în alte ţări din Europa şi America Latină. Endesa este de asemenea prezentă pe piaţa gazelor din Spania. În 2008, Endesa a înregistrat venituri de 22,836 miliarde de euro, un profit operaţional de 5,234 miliarde de euro şi un profit net de 7,169 miliarde de euro.

Enel a achiziţionat în 2007 compania spaniolă Endesa SA, devenind cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa. Din cauza temerilor legate de situaţia financiară a Enel SpA, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s a avertizat compania italiană că i-ar putea reduce ratingul A.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb