Agenţia de rating Fitch a confirmat vineri ratingurile şi perspectiva negativă de rating pentru Agricultural Bank of Greece (ATEbank), prezentă şi pe piaţa din România, pe fondul unui sprijin puternic din partea statului grec şi a unei reţele solide pe piaţa internă, arată un comunicat de presă.
Astfel, ratingul pentru credite pe termen lung al ATEbank se situează în continuare la BBB, cel pentru credite pe termen scurt la F3, cel individual la C/D, iar cel de sprijin pe treapta 2, în timp ce plafonul pentru creditul de sprijin a fost clasificat ca BBB. Perspectiva grupului este negativă şi o reflectă pe cea a ratingului suveran al Greciei.
Fitch a luat în calcul mai ales sprijinul mare pe care grupul elen îl are din partea statului grec, care va susţine, cel mai probabil, ATEbank în caz de nevoie. La finalul lui 2008, banca era deţinută în mod direct şi indirect în proporţie de 77% de stat, care trebuie să aibă o participaţie de cel puţin 51%, conform actului constitutiv al băncii.
"Guvernul grec a susţinut în trecut că şi-ar putea reduce participaţia, însă Fitch consideră puţin probabilă o scădere semnificativă sau modificarea actului constitutiv în viitorul apropiat", arată comunicatul.
Ratingurile ATEbank reflectă reţeaua solidă pe piaţa internă, baza de finanţare bună pentru segmentul de retail, precum şi eforturile conducerii de a îmbunătăţi profilul de risc al creditului şi al pieţei.
Cu toate acestea, Fitch a luat în calcul şi profitabilitatea şi eficienţa costurilor la niveluri sub medie, calitatea slabă a activelor, creşterea puternică a portofoliului de credite şi apetitul la risc ridicat al pieţei, cu toate că în scădere.
"Riscurile pentru o retrogradare ar putea apărea în cazul unei deteriorări mai ridicate a portofoliului de credite sau a profilului de risc al pieţei, precum şi a portofoliului de depozite sau în cazul unui eşec în îmbunătăţirea bazei de obţinere a veniturilor şi în structura costurilor", mai arată analiştii agenţiei de rating.
ATEbank este a cincea bancă din Grecia, cu o cotă de piaţă de 7,4% pe segmentul de credite şi de 8,6% pe cel al depozitelor, conform datelor de la finalul lui 2008.
La finalul săptămânii trecute, Fitch Ratings a coborât ratingurile a cinci bănci din Grecia, printre care şi ATEbank, după ce a retrogradat ratingul suveran al Greciei.
Grupul ATEbank avea o participaţie directă şi indirectă de 74% din capitalul social al ATEbank România, restul de aproape 26% din acţiuni fiind deţinute de IFC (15%), Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM (7,36%) şi alţi participanţi minoritari. La jumătatea anului trecut, participaţia grupului grecesc era de 87%.