Fitch: Băncile de stat din Turcia, mai slabe decât cele private

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2019

Fitch: Băncile de stat din Turcia, mai slabe decât cele private

Cele mai mari bănci private din Turcia se află într-o poziţie mai bună în comparaţie cu băncile de stat, dacă sunt analizate în contextul unei eventuale deteriorări a calităţii activelor, conform agenţiei de rating Fitch, care a realizat teste de stres în această ţară.

"Creşterea semnificativă a împrumuturilor neperformante (NLP), profitabilitatea mai slabă şi deprecierea lirei constituie riscurile cheie pentru solvabilitatea băncilor, iar profitul operaţional al acestora arată o capacitate slabă a băncilor de a se apăra în caz de deteriorare a calităţii activelor", avertizează Fitch Ratings, conform ahvalnews.com.

Testele de stres Fitch, care au inclus cele mai mari opt bănci din Turcia, au arătat că profitul operaţional (înainte de deprecieri) este mai slab pentru băncile de stat faţă de cel al creditorilor privaţi. Testele au inclus trei bănci de stat - Halkbank, Ziraat şi Vakifbank - care sunt într-o poziţie mai slabă decât băncile private Garanti, Akbank, Yapi Kredi (YKB), Işbank şi QNB Finansbank.

"Analiza noastră arată o capacitate de absorbţie a pierderilor solidă la Akbank şi Garanti, moderată la YKB, QNB Finansbank şi Işbank, respectiv mai modestă la Ziraat şi Vakifbank. Capacitatea Halkbank este cea mai slabă şi se încadrează sub cerinţele minime în toate scenariile de stres luate în calcul", a subliniat Fitch.

Agenţia mai arată că cei cinci creditori privaţi şi Vakifbank ar putea suporta un raport al NPL în totalul creditelor de peste 12%, calculat în baza unui curs de schimb de 7,1 lire/dolar, în timp ce a constatat un raport critic de 9% pentru Ziraat şi de 6% pentru Halkbank.

Luna trecută, Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) a îndemnat băncile din ţară să reclasifice ca neperformante împrumuturi de 46 de miliarde de lire (8,1 miliarde de dolari) până la sfârşitul anului şi să îşi constituie provizioane pentru pierderi, cu scopul curăţării sistemului bancar. Mai devreme, în august, ministrul Trezoreriei şi Finanţelor de la Ankara, Berat Albayrak, declara că Turcia lasă băncile să îşi rezolve singure problema datoriilor neperformante, iar jumătate din împrumuturile cu probleme din ţară, care s-au ridicat la 400 de miliarde de lire turceşti (72 de miliarde de dolari), au fost deja reorganizate.

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan încearcă să stimuleze creditarea din Turcia, chiar dacă volumul împrumuturilor neperformante creşte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb