• Sistemul bancar va avea un rezultat pozitiv, potrivit agenţiei de rating
• Gheţea: Creditarea consumului se va relua anul acesta
Creditele neperformante vor ajunge, la sfârşitul anului, la un nivel maxim, de 14-16% din soldul creditelor în România, acesta fiind un nivel ridicat pentru ţările din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare "Fitch Ratings".
Analiştii agenţiei susţin că stabilizarea şi îmbunătăţirea calităţii activelor reprezintă principala provocare pentru băncile de la noi, având în vedere că acestea au fost afectate de contracţia economiei.
Creditele neperformante au urcat la 13% la sfârşitul lunii aprilie, de la 11,9% la finele anului 2010 şi 7,9% la nivelul anului 2009, în timp ce creditele din categoria îndoielnic şi pierdere, în conformitate cu definiţia dată de Banca Naţională a României (BNR), a ajuns la 22,4% (20,8% la sfârşitul anului 2010, 15,8% la sfârşitul anului 2009).
"Creditarea în România continuă să fie dominată de împrumuturile în valută, 64% din creditele de retail şi 60% din expunerea pe companii la sfârşitul primului trimestru", se arată în raportul agenţiei de rating.
Analiştii "Fitch Ratings" susţin că deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei şi nu se aşteaptă la o schimbare a acestui trend pe termen scurt.
"Totuşi, în cazul unei deprecieri puternice, atât calitatea activelor, cât şi ratele de adecvare a capitalului ar intra sub presiune semnificativă", se mai arată în raport.
Cât despre mediul de afaceri pentru bănci, acesta a fost afectat puternic de activitatea industrială slabă şi de evoluţia lentă a consumului începând cu sfârşitul anului 2008, potrivit agenţiei de rating. Creditarea a avut o evoluţie negativă în 2009 şi 2010, cu excepţia sectorului ipotecar, susţinut de programul "Prima Casă".
Ca să încurajeze creditarea, BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la niveluri istorice (6,25%) şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută au fost reduse din nou, în aprilie anul trecut, la 20% de la 25%.
• Fitch: Sistemul bancar va încheia anul acesta cu un rezultat pozitiv
Deşi agenţia atenţionează că la sfârşitul acestui an creditele neperformante vor atinge un vârf, totuşi estimările arată o creştere a creditării: "Fitch se aşteaptă, în acest an, la o creştere a creditării, excluzând inflaţia şi impactul cursului, susţinută de recuperarea activităţii economice şi politicile monetare. (...) Sistemul bancar a revenit pe profit în primul trimestru, iar Fitch se aşteaptă la un rezultat pozitiv pentru întreg anul 2011."
Analiştii agenţiei consideră capitalizarea sistemului bancar ca fiind adecvată în prezent, având în vedere rata de adecvare a capitalului de 14,8% la finele lunii martie, acoperirea aproape în totalitate (95%) a creditelor neperformante şi aşteptările pentru creştere economică în acest an. "Rata adecvării capitalului rămâne însă dependentă într-un grad ridicat de evoluţia economiei şi a leului", se mai arată în raport.
• Gheţea: "Vom asista, anul acesta, la reluarea creditului de consum"
Creditarea consumului se va relua, în acest an, datorită stabilităţii veniturilor persoanelor fizice, însă nu la nivelul din 2007, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.
Domnia sa a precizat: "De ce cred eu că se va reluara vizibil creditarea? Au existat câteva semnale că România iese din recesiune, există semnale că autorităţile fac paşi pentru dezvoltarea infrastructurii, că există preocupare pentru diverse programe şi, în acest context, cred că este normal ca băncile să fie alături de locul unde se întâmplă ceva (...) În acest an vom asista, pe fondul unei stabilităţi a veniturilor, la nivelul persoanelor fizice, la reluarea creditului de consum. Aş vrea să nu confundăm acest lucru cu un consum excesiv, ca în 2007".
La nivelul comunităţii bancare, există un potenţial deosebit pentru reluarea creditării, atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel corporate, potrivit domniei sale. Primele semne în acest sens se vor vedea spre sfârşitul acestui an, când populaţia va fi mai interesată de credit, pe fondul unei stabilităţi a veniturilor, în condiţiile în care şi la nivelul companiilor se va vedea o stabilizare a situaţiilor financiare, a adăugat şeful CEC Bank.
În prezent sunt create produse care să răspundă noilor cerinţe ale pieţei.
Radu Graţian Gheţea a declarat: "Noi nu mai putem să vindem produsele care se vindeau în 2007, produse care în marea lor majoritate, dacă vorbim de creditare, aveau un numitor comun. Dacă garanţia era materială şi bine plasată într-un oraş, respectiv un teren pe care se afla sau nu se afla o construcţie, era o garanţie foarte bună. Acum, trebuie să uităm asta. Produsele noastre trebuie să fie adaptate la noile condiţii ale pieţei".
În situaţia în care Grecia şi/sau băncile elene ar intra în incapacitate de plată, aceasta nu ar conduce la o retragere de către instituţiile de credit a finanţărilor subsidiarelor din Europa Centrală şi de Est, potrivit analiştii "Fitch Ratings". De asemenea, nici subsidiarele elene de la noi nu vor fi suspuse unui val de retrageri de depozite de către populaţie, dar astfel de riscuri nu pot fi pe deplin respinse, având în vedere incertitudinea considerabilă în privinţa evoluţiei situaţiei băncilor-mamă, notează analiştii.
Agenţia de rating estimează o creştere economică de 1,5% pe parcursul anului, urmată de o accelerare la 3,5% în 2012. În plus, respectarea ţintelor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), prin acordul încheiat în martie, ar trebui să sprijine încrederea pieţelor în economia ţării şi să repună creşterea pe o traiectorie sustenabilă.
"Fitch Ratings" a evaluat Indicatorul pentru Sistemul Bancar din România cu rating "D", la acelaşi nivel cu Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia, iar perspectiva sistemului bancar de la noi este stabilă. Indicele măsoară calitatea sistemului bancar pe o scară de la "A" (foarte ridicată) la "E" (foarte scăzută).
Analiştii "Fitch Ratings" susţin că deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei şi nu se aşteaptă la o schimbare a acestui trend pe termen scurt.