Fitch menţine ratingurile BCR şi BRD

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 noiembrie 2011

Fitch Rating a confirmat, vineri, ratingurile BCR şi BRD-Groupe Societe Generale, cu excepţia calificativului de viabilitate al BCR, care a fost retrogradat cu o treaptă, de la "BB" la "BB-", din cauza înrăutăţirii calităţii activelor.

Ratingurile BCR şi BRD pentru datoriile pe termen lung în valută au fost menţinute la "BBB+", cu pers-pectivă stabilă, reflectând sprijinul pe care îl pot primi de la acţionarii majoritari, Erste Group Bank din Austria, respectiv Societe Generale din Franţa, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Mediafax.

Agenţia a confirmat totodată ratingurile datoriilor pe termen scurt în valută ale BCR şi BRD la "F2" şi ratingurile de sprijin la nivelul "2".

În cazul BCR, cea mai mare bancă din România, calificativul pentru creditele pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la "BBB+", cu perspectivă stabilă, iar ratingul individual la "D". Cele două bănci mamă au rămas dedicate activităţilor din Europa Centrală şi de Est şi în special subsidiarelor din România, în pofida performanţelor slabe ale acestora în ultimii trei ani.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung sunt constrânse de plafonul de ţară al României, iar perspectiva stabilă reflectă perspectiva calificativului suveran. Orice modificare a plafonului de ţară va duce la modificarea ratingurilor BCR şi BRD.

Retrogradarea ratingului de viabilitate al BCR arată continuarea înrăutăţirii calităţii activelor, având ca rezultat presiuni considerabile asupra profitabilităţii. Ratingul de viabilitate este atribuit băncilor pentru a clarifica sursa solidităţii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara băncii, ca şi potenţialul beneficiu adus de măsuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

Împrumuturile neperformante au crescut la 20,8% din portofoliul BCR, la sfârşitul primelor nouă luni din acest an, de la 16,8% la sfârşitul lui 2010.

Apariţia continuă a unor noi îm-prumuturi neperformante sugerează probabilitatea ca provizioanele să se menţină la un nivel ridicat în 2012.

Performanţele BCR sunt şi sub presiunea concurenţei.

Pe de altă parte, profitabilitatea înainte de deducerea provizioanelor rămâne solidă şi are principala contribuţie la absorbţia pierderilor.

Acest fapt, combinat cu provizioa-nele moderate pentru creditele neperformante, a permis BCR să rămâ-nă profitabilă între 2009 şi primele nouă luni din 2011.

Lichidităţile băncii se află la un nivel confortabil, chiar dacă BCR este dependentă de Erste în privinţa euro şi a finanţării pe termen lung, şi raportul între împrumuturi şi depozite este ridicat, de 135% la sfârşitul lui primelor nouă luni.

Poziţia de lider al BCR pe piaţa împrumuturilor şi depozitelor reprezintă un factor pozitiv în evaluarea situaţiei financiare a băncii, potrivit Fitch. La sfârşitul primului semes-tru, BCR deţinea 21% din activele sectorului bancar românesc.

Agenţia precizează că în cazul BRD nu a efectuat o evaluare completă şi din acest motiv nu i-a atribuit un rating de viabilitate.

Totuşi, Fitch notează că principalii indicatori financiari ai BRD, potrivit legislaţiei locale, sunt uşori superiori celor ai BCR.

Astfel, creditele neperformante ale BRD erau sub media pieţei la sfârşitul primelor nouă luni, rata de adecvare a capitalului Tier1 este de 11,9%, iar raportul între împrumuturi şi depozite este de 111%.

BRD este a doua mare bancă din România, cu 14% din totalul activelor la sfârşitul primului semestru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb