FLORENTINA BOBOC, ASF: Legea fondurilor alternative va aborda şi problema pragurilor de deţinere la SIF-uri

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2016

Mihai Fercală, SIF Transilvania: "Părerea mea este că SIF-urile vor dispărea, dacă prin efectul legii se va schimba obiectul de activitate"

Florentina Boboc: "Nu este necesară modificarea obiectului de activitate al SIF-urilor, ci doar completarea acestuia"

Societăţile de investiţii financiare (SIF) se pregătesc de noi schimbări legislative, căci, la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, este în lucru un proiect de lege privind fondurile de investiţii alternative (FIA), după ce, anul trecut, a fost aprobată legea privind administratorii de fonduri alternative.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat, ieri, la o conferinţă: "Am avut directiva europeană, implementată prin legea 74/2015 privind administratorii de fonduri alternative, ne pregătim de autorizarea administratorilor AOPC (alte organisme de plasament colectiv), până la 23 mai. Noi nu suntem favorabili unor legi distincte pentru Fondul Proprietatea şi SIF-uri. Credem că este bine să ne armonizăm cu legea europeană, excepţie fac fondurile suverane, care au legi speciale. Există un colectiv de lucru la nivelul ASF pentru pregătirea legii FIA".

Legea urmează să abordeze şi mult discutata problemă a eliminării pragului limită de deţinere la SIF-uri, în prezent de 5%.

Florentina Boboc, director Direcţia Reglementare Autorizare ASF, a declarat: "Nu ne pronunţăm, acum, asupra eliminării pragului. Nu mai dorim să avem categorii speciale de entităţi. Discuţiile despre prag au generat mereu dezbateri şi vom aborda şi această problematică, la momentul oportun".

Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, a ridicat o serie de întrebări cu privire la legile FIA/AFIA.

Domnia sa a spus: "Legislaţia aplicabilă SIF-urilor a evoluat, de-a lungul timpului. Nu am găsit, în legislaţia europeană, reglementări unitare cu privire la fondurile de investiţii de tip închis.

Prin legea 74/2015 suntem obligaţi să ne înregistrăm sau să ne autorizăm. Din punctul meu de vedere, suntem deja autorizaţi şi trebuie doar să ne înregistrăm.

O altă problemă este cea legată de schimbarea obiectului de activitate. Sperăm ca în curând să avem un punct de vedere al experţilor: Este SIF o entitate privată? Dacă i se schimbă obiectul de activitate, pot acţionarii să ceară dreptul de retragere, conform legii 31/1990 (a societăţilor comerciale)? Mai operează principiul despăgubirii pentru cei care nu sunt de acord cu schimbarea obiectului de activitate, dacă aceasta este efectul unei legi?

Poate legiuitorul să schimbe prin lege obiectul de activitate?"

În opinia sa, dacă prin efectul legii se va schimba obiectul de activitate, SIF-urile vor dispărea de pe piaţă.

Florentina Boboc a răspuns că nu este necesară modificarea obiectului de activitate al SIF-urilor, aşa cum este prevăzută în legea 31: "Toate cele cinci SIF-uri au obiectul de activitate descris în actele constitutive - administrarea şi gestionarea instrumentelor financiare -, care se circumscrie legii care prevede administrarea portofoliilor. Nu este vorba despre o modificare a obiectului de activitate, ci despre o completare cu «administrarea riscurilor». Implicit, nu trebuie acordat dreptul de retragere a acţionarilor".

Domnia sa a spus că nu poate da, în acest moment, un răspuns cu privire la necesitatea de autorizare sau înregistrare a SIF-urilor.

Mihai Fercală a mai precizat că încă nu avem o lege FIA, ca să putem răspunde la întrebarea căror tipuri de investitori li se vor adresa SIF-urile - celor instituţionali, prin prisma fondurilor din acţionariat, sau celor de retail - milioanele de acţionari, aşa-numiţi pasivi. Domnia sa a spus: "Sincer, nu am o opinie. Cert este că trebuie să respectăm termenele din legea 74.

Există o grămadă de acte normative care creează mai multă confuzie, cu efecte negative pentru dezvoltarea pieţei de capital.

Comisiile de buget finanţe din Parlament doresc să aibă o iniţiativă legislativă care să corecteze mai multe lucruri. Părerea mea este că nu o vor face având în vedere calendarul de alegeri, nu vor avea timp.

Este nevoie de o lege pentru SIF-uri şi FP? Nu, pentru că există deja".

Domnia sa mai ridicat problema calificărilor prevăzute în legea 74 pentru administratori: "Eu sunt pe picior de plecare în pensie, având în vedere vârsta. Calificările prevăzute în legea 74 pentru administratori sunt de aşa natură încât nici un membru din Consiliile de Administraţie, de Supraveghere sau Directorat din SIF-uri nu se califică.

A fost tradusă legea, dar nu s-a gândit nimeni la structura funcţiilor din mediul academic românesc. Noi am trimis urgent doi oameni la specializare.

Legea trebuie să aibă în vedere şi aceste lucruri.

Cum ar spune un acţionar hâtru, «legea asta s-a dat ca să vă zboare pe voi indirect , ca să vină străinii să administreze».

În opinia Anei Bobircă, Partener Central European Financial Services, pachetul legislativ AFIA/FIA reprezintă o şansă de disciplinare, armonizare şi normalizare a pieţei fondurilor din România.

Radu Toia, director general Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), apreciază că sunt anumiţi investitori care doresc să vină şi să profite de faptul că România are creştere economică, iar agricultura şi energia rămân domenii atractive.

"Sunt investitori care vor să vină aici să cumpere teren agricol, să dezvolte ferme", a spus domnia sa, adăugând: "Trebuie să existe aceleaşi reguli ale jocului în tot spaţiul UE. Este nevoie de un cadru mai permisiv, mai puţin birocratic, în care să se respecte drepturile acţionarilor".

Florentina Boboc a precizat că ASF şi-a propus să finalizeze proiectul legii FIA pînă la finalul acestui semestru, urmând ca acesta să fie transmis Ministerului Finanţelor, în vederea promovării.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Parerea mea este ca o sa plecati curand, unul cate unul, si daca vreti si daca nu...

    1. Mai important este sa dispareti voi de acolo, nu institutiile...

    Fercala, ia-ti colegii de generatie si duceti-va linistiti la pensie sau la DNA.Bobirca ramane sa imparta lumina,disciplinata sec. XXI

    Nu ridicați inca pragul la sifuri,mai e câte ceva de sifonat ,înca....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb