FLORIN CÎŢU: ''Producţia industrială a crescut cinci luni consecutive''

G.U.
Macroeconomie / 14 noiembrie 2020

''Producţia industrială a crescut cinci luni consecutive''

Producţia industrială a crescut cinci luni consecutive, fapt care nu a mai avut loc din 2017, dar atunci media lunară a creşterii producţiei industriale a fost de 1,5%, iar în 2020 este de 8,9%, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

"Un alt indicator care a fost prezentat săptămâna aceasta şi confirmă că economia va continua să aibă o performanţă bună şi în perioada următoare este producţia industrială. Şi aici iarăşi aş vrea să ne uităm puţin la câteva informaţii care să pună acest indicator în context. Producţia industrială a crescut cinci luni consecutive. Deci dinamică pozitivă, lunară, cinci luni consecutive. Ştiţi când s-a mai întâmplat acest lucru? S-a mai întâmplat la începutul anului 2017. Atunci am mai avut o dinamică cu cinci luni consecutive de creştere economică. După aceea dinamica a început să fie negativă. Diferenţa faţă de 2017 este iarăşi foarte mare. Media creşterii producţiei industriale lunare în 2017 era în jur de 1,5%, acum, în plină criză economică globală, media lunară a creşterii producţiei industriale este de 8,9%. De aceea vă spun că sunt încrezător că economia va performa şi în trimestrul IV. Vorbim de o creştere medie lunară a acestui sector în plină criză economică globală de 8,9, relativ cu o creştere de 1,5% în perioadă când aveam creştere economică la nivel global", a spus Florin Cîţu.

El a menţionat că producţia industrială a fost susţinută şi de măsurile luate: "IMM Invest, facilităţi fiscale şi investiţiile pe care le-a făcut statul la nivel record după 10 luni de zile, 35,4 miliarde de lei".

Ministrul Finanţelor Publice a afirmat că un alt indicator care a fost publicat în această săptămână şi a fost "tratat diferit" este venitul mediu net luat.

"Aici dinamica a fost de 7,8% pentru întreaga economie. Aş vrea să vă dau şi câteva sectoare unde a crescut venitul net să vedeţi că sunt sectoare din domeniul privat. În total, pe industrie, venitul net lunar a crescut cu 8,5%. Vorbim de septembrie 2020 relativ la septembrie 2019. Deci, în industrie, a crescut mai mult decât media economiei, cu 8,5%, iar industria este un sector în domeniul privat. Din industrie putem să ne uităm la prelucrarea lemnului, a crescut aici mai mult. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, o creştere de 11,3% a venitului net. Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, iarăşi un sector privat important, a fost 7,6% creşterea venitului net lunar. În transport şi depozitare şi aici aş menţiona transportul terestru, creşterea venitului mediu în acest sector este de 8,6% după 9 luni de zile. Deci şi aici a crescut peste media economiei", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. HA HA...!

    Atentie la "bail-in"-uri... 

    Nu sta pe lei!!! Incearca sa fi "lichid" nu achizitiona active perisabile scumpe!! 

    Asteapta 1-2 ani sa se linisteasca apele si intra in piata la cumparaturi de active moca! 

    Tine cont ca in primavara a fost o cadere substantiala a economiei.E mai usor sa cresti de jos.Asa ca minciunelule nu te mai lauda degeaba,mai bine taci.

    Bhai cu "revenire" ha ha ha.... de la -12 la +5,6 = ? (cat bhai catule) E revenire? E cu plus sau cu minus?

    Doamne iartama dar oaneii care cred asemenea aberatii tre sa fie foarte ingusti la minte!  

    Se da urmatorul exercitiu:  

    -12 real gdp + 5,6 real gdp = ? si inca nu am rostogolit toata sandramaua financiara (mai sunt trimestre de trecut prin criza economica reala) abea atunci facem meria.

    Asa cum cazatura din 2008 a fost depasita in nominal in 2012 ; dar real, pe trend revenirea nu am mai existat de atunci. Urmariti trendul ratei de dobanda si yeldul la bonduri.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb