Analistul Florin Cîţu i-a solicitat directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, aflată într-o vizită oficială de două zile în ţara noastră, să nu aprobe un nou acord cu România. Analistul a precizat, într-o scrisoare deschisă, adresată oficialului FMI şi remisă astăzi redacţiei, că economia nu mai poate suporta încă doi ani de reforme mimate.
"FMI a fost spectator în timp ce stocul de arierate s-a dublat comparativ cu 2008 şi a rămas apoi la acest nivel. FMI a fost spectator şi a privit cum companiile de stat, care ar fi urmat să fie privatizate, au rămas o gaură pentru resursele bugetare. FMI a fost spectator şi a privit cum banca centrală ratează propriile ţinte de inflaţie în fiecare an (inflaţia a fost mai mare decât ţintele). FMI a fost spectator şi a asistat cum salariile din sectorul public au fost tăiate doar pentru şase luni şi apoi reîntregite în doi ani, în timp ce restul economiei rămânea în criză, iar şomajul continua să crească. FMI a fost spectator în timp ce propriile estimări privind performanţa economiei au fost prea optimiste în fiecare ani începând cu 2009", se arată în scrisoarea transmisă de Florin Cîţu către Christine Lagarde.
Economistul expune în scrisoare că singura opţiune viabilă pentru ca economia românească să revină pe creştere şi pentru ca clasa politică să-şi asume reformele economice este ca un nou acord cu FMI să nu fie semnat. Domnia sa a mai precizat: "Într-adevăr, relaţia FMI-România este una veche. Cea mai mare parte dintre acordurile stand-by cu toate că nu au fost finalizate au contribuit la designul actual al economiei româneşti. Până la ultimele două acorduri această contribuţie a fost în mare parte pozitivă. Cu toate acestea, începând din 2009 relaţia FMI-România nu a fost una benefică pentru economie sau pentru populaţie".
O misiune FMI va sosi miercuri la Bucureşti pentru a discuta un nou acord de împrumut cu ţara noastră, la o zi după ce se va fi încheiat vizita directorului general al Fondului.
Christine Lagarde se află luni şi marţi în România, urmând să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de creştere" economică în regiune.