De la F-16 la Patriot: Norvegia sprijină apărarea României

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 30 octombrie 2024

Sursa foto: www.mapn.ro

Sursa foto: www.mapn.ro

English Version

Norvegia sprijină cu 127 milioane dolari achiziţionarea unui sistem Patriot de către ţara noastră, a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale, după ce factorii de decizie de la Bucureşti au decis donarea unui astfel de sistem către Ucraina. Sprijinul financiar aprobat de guvernul de la Oslo vine în contextul în care, în urmă cu doi ani, ţara noastră a achiziţionat din Norvegia 32 de avioane F-16 pentru suma de 388 milioane de euro. Anunţul privind contribuţia Norvegiei la achiziţionarea sistemului Patriot de către România a fost făcut recent la Reuniunea Consiliului statelor nordice, care are loc în aceste zile la Reykjavik, Islanda, potrivit sursei citate, contribuţia respectivă fiind parte din Iniţiativa de Acţiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense), coordonată de Germania. Sprijinul norvegian va permite României să îşi consolideze capabilităţile de apărare aeriană, contribuind direct la securitatea flancului estic al NATO şi la protejarea spaţiului euro-atlantic.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat: "Prin această contribuţie semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar şi angajamentul faţă de securitatea aliată. Continuăm să stăm împreună alături de Ucraina în aceste momente critice".

Potrivit Reuters, Patriot este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operaţiuni, construit de compania americană Raytheon Technologies Corp. Este vorba despre un sistem mobil care include un radar, o staţie de control, un generator de energie, staţii de lansare şi alte vehicule de sprijin. Sistemul are capacităţi diferite în funcţie de tipul de interceptor utilizat. Interceptorul PAC-2 foloseşte un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce racheta PAC-3, mai nouă, foloseşte o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill. Patriot are o rază de acţiune de peste 150 kilometri. O singură baterie Patriot costă peste 1 miliard dolari, din care 400 milioane dolari pentru sistem şi 690 milioane dolari pentru rachetele aferente, conform informaţiilor prezentate de think tank-ul Center for Strategic and International Studies. Compania Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot, iar acestea sunt folosite în prezent de 18 ţări, inclusiv de SUA. Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza ameninţării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune. Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat în diferite zone ale lumii, din 2015 şi până acum, peste 150 rachete balistice.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Deci in loc sa primim.un sistem Patriot nou, GRATUIT de la americani, scoatem din nou bani pentru unul ruginit de la norvegieni, foarte tare sau ce ?

    1. "Norvegia sprijină cu 127 milioane dolari achiziţionarea unui sistem Patriot de către ţara noastră"...analfabetul asta este atat de grabit cu propaganda ca nici nu mai citeste articolul:-)

      Are dreptate "analfabetul" ala! Romania a donat Ucrainei un sistem Patriot nou-nout. Ce conteaza banii norvegienilor, 10% din cost, daca diferenta o platim noi, romanii. Daca nu-l dadeam, ramaneau si norvegienii cu 127 milioane de USD, si Romania cu gramadoiul de bani aruncati degeaba!

      Mai dar voi sunteti batuti in cap, nu cititi tot articolul sa vedeti contextul, comentati sa va aflati in treaba...Romania a donat sistemul Patriot ca parte a UE ( avea probabil mai multe disponibile) si au zis asa, pentru ca Ucraina avea nevoie urgent de ele, Romania doneaza si in schimp fiecare stat UE participa cu o cota parte ca sa acopere pretul unui sistem nou. Partea care a revenit Norvegiei este de 127 milioane USD. Urmeaza ca restul tarilor din UE mai putin hungaristanul ca aia sunt iarasi mai catolici decat Papa, sa plateasca partea lor, ca vad ca toti mujicii sub acoperire sunt foarte preocupati ca Romania doar da si nu primeste nimic in schimb ( cel mult niste drone mujice). Si la o adica degeaba avem sistemele ca nu le putem folosi impotriva dronelor mujice, ca nu avem "cadrul legislativ" (sic) sa le doboram cand cineva iti violeaza spatiul aerian:-)

      Proiectul de lege e in transparenta decizionala pe site-ul MApN; urmează să fie aprobat de Guvern și apoi trimis Parlamentului spre adoptare. Probabil că din martie 2025 vom avea liber la doborât dronele mujicilor.

      Daca nu-l dadeam statea nefolosit si banii tot erau dati. Asa, mai apara niste gradinite si noi primim altul cu ajutorul partenerilor .... nu scrie ca vom plati ceva.

      Bai omule, ma acuzi ca "sunt batut in cap", facand trimitere la articolul asta. Stiam de chestia cu Norvegia din alte surse, dar eu, "batut in cap cum sunt", nu inteleg ce n-am inteles eu si-ai inteles tu. Pe scurt, norvegienii ne dau 127 milioane de USD sa cumparam un sistem Patriot care costa peste un miliard USD, in timp ce noi, romanii, tocmai am donat un sistem nou-nout, abia operationalizat. Gresesc pana in acest punct? Mergand pe firul logic, nu mai bine dadeau norvegienii 127 milioane de USD ucrainienilor, sa puna ei diferenta si sa-si compere un Patriot nou, iar noi sa ramanem cu Patriotul donat lor?

      pentru ca urgenta,cetatenii aia aveau nevoie ieri nu maine-poimaine.

      taznaies? 

      Ti-am explicat si tot nu pricepi...Ucraina avea nevoie urgent (adica ieri nu azi) de 4-5 systeme Patriot parca ca sa-si protejeze Kiev-ul si inca trei obiective parca. Cum nu era timp sa faca comanda ca dura, intelegerea a fost ca se cauta 4-5 systeme disponibile sa se doneze Ucrainei iar tarile care au donat primesc altele intr-un orizont de timp egal cu posibilitatea producatorului sa le livreze. Am donat noi, Germania, SUA si Olanda parca:

      one Patriot air defence battery fr om Romania, as well as Patriot components donated by the Netherlands and other countries to “enable the operation of an additional Patriot battery 

      3 x systems (Germany) 

      2 x launchers (Germany) 

      2 x systems (US) 

      1 x battery (Romania)

      1 x battery (Composite) 

      Ai sa vezi tu cat de bine te va cunoaste ucrainianul la necaz! De grija ta va mai scufunda inca un vas pe Dunare si va adanci doar cu inca cinci metri Bastroe, in loc de zece! Voi chiar traiti intr-un Matrix al vostru, cu realitatea deformata dupa cum trec pisicile!

      Si ce treaba ai tu cu adancimea canalului Bastroe, ca e pe bratul lor de Dunare nu pe al nostru...si acum sa nu-mi spui ca esti ecologist ca atunci cand e vorba de masini electrice si energii regenerabile o tineti langa cu petrolul si gazul "ieftin" de la mujici:-)

      Tu esti pe bune? Esti real? Sau esti doar un troll crescut la ferma de trolli? Cred ca n-am cui sa-i explic, dar am s-o fac, succint, pentru altii, cu IQ supraunitar: adancirea canalului Bastroe, care e in Ucraina din cauza lui Molotov, duce la devierea cursului Dunarii spre bratul Chilia, care va duce la scaderea debitului pe bratul Sfantu Gheorghe si mai ales (si mult mai grav) pe bratul Sulina. Nu ma astept ca tu sa intelegi ceva, eu doar am explicat un pic pentru cine pricepe.

      Daca asta e justificarea, adancim si noi bratele Chilia, Sfantu Gheorghe si Sulina si ai rezolvat problema...esti la starea initiala:-)

      ... daca era asa bun nu aveau nevoie de altele ... sa fie ultimul detaliu stoltenberg?! ...

      ... ar trebui sa te intrebi?! ... de ce adjunctul norvegianului a intrat in electorale ...

      Domnu Danila,ai dat ceva de un miliard si vreo cateva sute de meleoane in interceptori si ai primit o suta de meleoane,ai dat o pereche de boi pe o capra,dar putem sa venim si cu o gasca sau o punga,poate mai dam unul si ne scoatem!

      Suntem buni de dat de pomana lucruri noi si bani sa primim amfibii,vechituri f16 si,o sapca rosie si o strangere de mana de ...miliarde! 

      Mi ai da masina ta pt o bicicleta de dragul incalzirii globale?

      Proportiile sunt similare! 

      ... cornele ... cand am spus feude, nu am cautat sa ma aflu in treaba!!! ... si cand am spus ca democratia nu e doctrina... ... (ps: iarta-ma, dar nu pot vorbi altfel!!!) ... astia n-au nci o tangenta cu democratia ;) ....

    Asteptarile rezonabile ale romanilor erau ca America să sara cu un sistem nou, la cheie, care sa-l inlocuiasca pe cel donat de Romania catre Ucraina, asa ar fi fost corect.

    Numa ca impostorul care a angajat Romania la asa ceva, se ascunde ca un șobolan in ultimele zile de mandat.

    Asta e realitatea ! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb