Rezerva Federală nu va tăia ratele dobânzilor în acest an atât de mult pe cât se aşteaptă pieţele, deoarece "inflaţia încorporată" este prea mare, a declarat ieri Larry Fink, CEO-ul Blackrock, cel mai mare administrator de active din lume, la conferinţă în Arabia Saudită, scrie CNBC.
Fink crede că banca centrală a Statelor Unite va mai opera doar o tăiere a ratei în 2024, faţă de două reduceri cât au estimat ceilalţi panelişti. "Consider că este corect să spunem că vom avea cel puţin o reducere de 25 (puncte de bază). Acestea fiind spuse, cred că avem cea mai mare «inflaţie încorporată» în lume pe care am văzut-o vreodată", a spus CEO-ul Blackrock.
În opinia sa, abordarea guvernului şi politica Statelor Unite sunt de natură inflaţionistă. "Imigraţia, politicile noastre de onshoring (n.r. relocarea afacerilor companiilor în ţara de origine), toate acestea (...) nimeni nu îşi pune întrebarea «cu ce costuri». Din perspectivă istorică aş spune că eram o economie mai orientată spre consumator, cele mai ieftine produse erau cea mai bune, fiind şi cel mai progresist mod de a face politică", a afirmat şeful Blackrock.
Potrivit CNBC, referirea lui Fink la onshoring pune în lumină eforturile Statelor Unite din ultimii ani - în special în urma pandemiei de Covid-19 - de a reduce dependenţa de lanţurile de aprovizionare străine şi de a favoriza investiţii pentru crearea locurilor de muncă în ţară, în special în producţie. Măsurile administraţiei Biden susţin aceste eforturi, dar pot contribui la creşterea preţurilor mărfurilor, deoarece americanii sunt plătiţi mai mult decât lucrătorii din multe destinaţii offshore, cum ar fi China.
"Cred că avem politici guvernamentale care au inflaţia încorporată. Aşa că, nu vom vedea ratele dobânzilor la fel de scăzute pe cât estimează oamenii", a spus Fink.
Rezerva Federală a redus rata de referinţă cu 50 de puncte de bază în septembrie, semnalând astfel un punct de cotitură în gestionarea economiei Statelor Unite şi în ceea ce priveşte inflaţia. În rapoartele de la finele lunii trecute, strategii JP Morgan şi Fitch Ratings au estimat încă două reduceri ale dobânzii până la sfârşitul anului 2024 şi se aşteaptă ca tăierile să continue până în 2025.
În septembrie, Indicele Preţurilor de Consum din Statele Unite, un indicator cheie al inflaţiei, a avut o creştere de 2,4% în dinamică lunară, sub nivelul din august de 2,5%, ceea ce arată că majorarea preţurilor decelerează. De asemenea, în septembrie, inflaţia a avut cel mai redus nivel în dinamică din 2021 încoace, conform CNBC.
Opinia lui Fink, conform căreia Fed nu va mai creşte de două ori dobânda în acest an, a fost împărtăşită de un grup de directori executivi ai unor giganţi de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, Carlyle, Morgan Stanley, Standard Chartered şi State Street, ce au vorbit într-un alt panel la acelaşi eveniment din Arabia Saudită, mai scrie publicaţia americană.