FLORIN CÎŢU: "Deficitul bugetar după primele 10 luni este de 7% din PIB"

Mihai Gongoroi
Macroeconomie / 26 noiembrie 2020

"Deficitul bugetar după primele 10 luni este de 7% din PIB"

Cîţu vrea să meargă la şedinţele de politică monetară ale BNR

Deficitul bugetar după primele 10 luni din an este de 7% din PIB, a declarat astăzi Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, într-o conferinţă de presă. Nominal este vorba despre 74,04 miliarde lei. Potrivit acestuia, suma obligaţiilor fiscale amânate de contribuabili se ridică la 16,29 miliarde lei.

Potrivit ministrului, veniturile sunt de 263,48 miliarde lei, la 10 luni, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât anul trecut. Încasările din TVA sunt de 8,5 miliarde de lei, cea mai mare sumă încasată într-o lună (octombrie), după cum a spus Cîţu.

Din păcate, cheltuielile sunt mult mai mari decât anul trecut: 337,52 miliarde lei au fost la 10 luni cheltuielile. Întrebat despre veniturile fiscale la 10 luni, Cîţu a spus că nu le are în faţă.

În ceea ce priveşte economia, Cîţu a spus că în trimestrul 4 dinamica va fi pozitivă şi revenirea economică va continua.

"Discuţiile sunt avansate (cu privire la amânarea ratelor la bănci n.r.). Criteriile cred că le voi anunţa săptămâna viitoare", a mai spus Cîţu.

Ministrul de Finanţe a mai spus că vrea să meargă la BNR când se vor ţine şedinţele de politică monetară: "Voi merge la şedinţele de politică monetară pentru a prezenta punctul de vedere al Finanţelor exact acolo în momentul în care se iau deciziile".

Cîţu a mai spus că se va duce într-un scop de transparenţă, pentru a nu mai exista discuţii în spaţiul public despre diferenţe de opinie între BNR şi Ministerul de Finanţe (după cum a scris BURSA aici:https://www.bursa.ro/cristian-popa-bnr-sa-ne-temem-mai-mult-de-epuizarea-spatiului-de-manevra-al-bnr-decat-de-neutilizarea-sa-03313145) .

"Opinia publică să ştie că există o comunicare foarte transparentă între BNR şi MFP. (...) Nu are drept de vot Ministerul Finanţelor, dar poate să participe", a spus Cîţu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De bun simt, fiecare cu opinia lui, desi inclin sa dau dreptate BNR-ului.

    Much has been written about panics and manias, much more than with the most outstreched intellect we are able to follow or conceive; but one thing is certain, that at particular times a great deal of stupid people have a great deal of stupid money... At intervals, fr om causes which are not to the present purpose, the money of these people - the blind capital, as we call it, of the country - is particularly large and carving; it seeks for someone to devour it, and there is a "plethora"; it finds someone, and there is "speculation"; it is devoured, and there is "panic".

    - Walter Bagehot "Essay on Edward Gibbon"  

    Catu daca nu sta cuminte ne baga banca centrala forta in criza economica de o coma severe prelungita.

    Acelasi joc a fost jucat si de ministerul de finante al Japoniei in 90 cu banca lor centrala si nu vroiau sa ajunga la un numitor comun. 

    E din acel moment banca centrala a Japoniei a inversat robinetul treptat in spre favoarea colectarii si curatarii activelor toxice din piata; fapt ce a dus la o lunga perioada de coma economica! 

    Abea din decada urmatoare incep sa isi revina! 

    Eu cred ca panica se da pe o posibila coma economica in viitor! 

    Oricum economia Romaneasca este exagerat de saturata cu tot felul de stocuri si active cu rata lenta sau rata lunga de dizolvare, deci tre sa treaca o perioada de uzura si recirculare a acestor active in economie pana vine un alt impuls corect de crestere si de productivitate! 

    Japonia a asteptat 20 de ani s cv ca sa se nasca o alta generatie productive; generatie ce sa semne in piata prin proteste si schimbar ideologice economice!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb