Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat, marţi, că misiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI), în România, sunt analiza modului în care sunt colectaţi banii la buget şi de a vedea dacă mai funcţionează Codul Fiscal "în această economie", informează News.ro.
În plus, ministrul consideră că riscul ca ţara noastră să sufere în cazul unei crize economice globale este "foarte, foarte mic".
De asemenea, Cîţu a menţionat că durata celor două misiuni FMI va fi două-trei săptămâni.
"FMI este aici pentru a ne ajuta pe partea de colectare. Este o analiză a modului în care colectăm banii la buget. Două-trei săptămâni. Sunt două misiuni FMI pe care le-am cerut: una pe colectare, alta pe analiză de Cod Fiscal. Vreau să văd ce solutii au pentru a vedea cum putem colecta mai mulţi bani la buget şi a doua să vedem dacă Codul Fiscal, aşa cum este construit, mai funcţionează în această economie sau nu", a spus ministrul.
Florin Cîţu consideră că, în cazul unei crize economice globale, România va rezista foarte bine unui astfel de şoc.
"Aşa cum am construit bugetul, riscul ca România să sufere de pe urma unei crize globale este foarte, foarte mic, aproape de zero. Am făcut un buget conservator, cu mai mulţi bani alocaţi către investiţii, dar investiţii care se pot face. În acest an, aşteptăm ca o contribuţie mai mare la creşterea economică să vină de la investiţii, nu de la consum. Nu ne este teamă de o încetinire a economiei globale, România este ok", a spus Cîţu.
Ministrul a subliniat că ţara noastră a atras, săptămâna trecută, 3 miliarde euro de pe pieţele externe la cele mai scăzute costuri istorice, ceea ce arată că investitorii au încredere în evoluţia economiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2020, 20:58)
Colctatear și pe tine, vânzător de știri bombastice plătite din buzunarul public.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vasile în data de 28.01.2020, 22:06)
Dacă va face suficiente servicii stăpânilor din străinătate, probabil ca va fi recompensat cu un post de trepăduș la o instituție financiară internațională. Mai știm un caz.
2. in Romania 3/4
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2020, 22:17)
Sefa FMI e împotriva exceselor care au provocat criza financiară mondială din 2008 şi a notat că, pentru mulţi, criza nu s-a încheiat, una din patru persoane din Europa fiind în pericol să intre în sărăcie.
FMI cu recomandarile sale jalnice a adus in sapa de lemn lumea a treia. Atentie Romania este considerata lumea a treia, adica mana de lucru ieftina, materii prime ieftine si piata de desfacere.
3. discrepante si la noi
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2020, 22:21)
În timp ce inegalităţile între ţări s-au atenuat în ultimele două decenii, acestea au crescut în interiorul ţărilor, Georgieva a criticat în mod special Marea Britanie. ( mai ales dupa Brexit)
4. Noua oranduire capitalisto-corporatista
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2020, 22:25)
Deficitul bugetar nu este un indicator pentru ideea de bine, la fel cum nici datoria publica. Depinde si cui ii faci bine..unei minoritati deja superbogate sau tuturor.
Noua oranduire capitalisto-corporatista nu ne prea ne mai da spatiu de manevra pentru a face bine tuturor...Din pacate puterea lor este deasupra statelor si organizatiilor internationale...iar lobby lor este foarte puternic la nivel international si national, pentru a face legi care ii avantajeaza. In acest context politicienii nu ne pot vinde mai mult decat iluzii...asa cum bancherii ne acorda credite din iluzii.
5. doar niste marionete
(mesaj trimis de 2cents în data de 30.01.2020, 11:50)
Adevarul este ca nu sunteti in stare sa faceti vreo miscare din proprie initiativa pentru ca sunteti niste marionete si fara un papusar nu puteti face nimic. Este rusinos dupa ce v-ati batutu cu pumnii in piept ca stiti ce faceti si ca faceti bine, acum sa ne aduceti papusarul inapoi pe scena...