Anul 2025 se anunţă dificil pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), printre motivele interne fiind deficitul bugetar masiv al ţării noastre, ce trebuie redus prin măsuri fiscale cu posibil impact asupra companiilor, încetinirea economiei, revizuirea perspectivelor rating-ului de ţară de către Fitch şi alegerile prezidenţiale ce vor fi reluate după anularea primului tur de anul trecut, conform brokerilor şi analiştilor din piaţă.
Astfel, se întrevede că politicul va juca un rol foarte important pentru evoluţia bursieră, printr-o amplă reformă fiscală, o primă etapă fiind aşa-numita "ordonanţă a austerităţii", adoptată de Guvern la finele anului trecut. Ordonanţa prevede, între altele, creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% şi reintroducerea "taxei pe stâlp", măsură care deja a fost modificată faţă de forma iniţială şi pentru care urmează să fie elaborate norme de implementare, după consultări cu reprezentanţi ai industriilor asupra cărora taxa poate avea efecte, conform declaraţiilor ministrului finanţelor, Tanczos Barna.
• Florian Munteanu: "De câţiva ani România se îndreaptă spre zid cu acceleraţia la podea"
Florian Munteanu, consultant de investiţii cu o vastă experienţă în finanţe şi energie, vede un an "fierbinte" pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti.
"În primul rând, din punct de vedere macro avem un buget complet nesustenabil. În opinia mea, de câţiva ani România se îndreaptă spre zid cu acceleraţia la podea, iar 2024 s-a încheiat cu un deficit de circa 8%. Din păcate nu este vorba despre investiţii, ci despre creşterea pensiilor şi salariilor, lucruri care pot fi tăiate foarte greu şi prin costuri sociale foarte mari. De altfel, evaluarea Fitch reflectă aceste îngrijorări şi la nivel internaţional", ne-a spus Florian Munteanu.
Agenţia de evaluare Fitch Ratings a revizuit, în decembrie, perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la "stabilă" la "negativă" şi a menţinut rating-ul la "BBB-", ţara noastră noastră ajungând astfel la doar un pas de categoria "nerecomandat investiţiilor".
"În al doilea rând există un risc politic. Vedem o ascensiune a partidelor suveraniste care nu ştim unde se va opri, iar faptul că noul preşedinte încă nu a fost ales, sporeşte lipsa de predictibilitate. Cred că oprirea alegerilor poate să aibă implicaţii foarte mari, care până acum nu au fost resimţite deoarece a fost o decizie fără precedent şi greu de interpretat în context democratic. Dar, nu ştim cum vor evolua lucrurile şi cât de mult contextul actual va accentua anumite nemulţumiri din societate", a punctat Florian Munteanu, adăugând: "Bineînţeles că toate aceste lucruri pot să afecteze foarte mult Bursa de Valori Bucureşti în 2025, care se anunţă un an foarte fierbinte".
• Adrian Mitroi: "Banca centrală, democraţia şi politica au toate abordări pro-ciclice; singura contra-ciclicitate vine din inflaţie"
Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale, crede că economia ţării noastre se află pe o traiectorie descedentă accelerată, ce va afecta profitabilitatea companiilor de la BVB şi potenţialul acestora de a acorda dividende.
Analistul ne-a spus: "Ultimele săptămâni ale anului trecut au fost dezastruoase în România. Operăm într-o dramoletă politică în care politicienii demonstrează că nu au nici cea mai mică preocupare pentru viitorul ţării. Numai despre ei este vorba şi despre imposibilitatea lor de a face compromisurile necesare. Or, politica recentă a ţării nu are cum să nu se vadă serios în economie, care se află pe un trend de accelerare în jos. Cel puţin deocamdată, vom lua totul în faţă recesionar - dobânzi ridicate, inflaţie mare, etc - o stagflaţie recesionară foarte brutală. Avem un deficit bugetar de 8%, un deficit structural de 4-5% şi un deficit de cont curent de 6%. Este un cocktail care nu poate fi rezolvat decât prin inflaţie".
Adrian Mitroi a adăugat: "Banca centrală, democraţia şi politica au toate abordări pro-ciclice, atât din punct de vedere fiscal cât şi monetar. Singura contra-ciclicitate vine din inflaţia «pe silent» care, din nefericire, trebuie să extragă toată puterea de cumpărare acumulată din creşterile nete de venituri ale ultimilor ani. Este o inflaţie importată, impusă de hiper-competitivitatea tehnologică a Statelor Unite şi a Chinei. Trump nu se va juca cu tarifele şi va impune un război comercial rece foarte dur, care va lovi în creşterea economică europeană şi probabil, parţial, în cea asiatică".
"Nu există niciun argument favorabil pentru noi", mai spune profesorul de finanţe comportamentale, care este de părere că nici dividendele cu randamente ridicate nu vor mai reprezenta, probabil după acest an, un atu pentru piaţa noastră. "Nu mai merge! Acelea erau în linie cu creşterea economică, dar nu vor mai avea tracţiune. Profitabilitatea companiilor va fi strivită (...)", conform analistului CFA.
În opinia sa, portofoliile mixte acţiuni-obligaţiuni vor avea probabil randamente uşor pozitive la sfârşitul anului, ceea ce este nesatisfăcător pentru investitorul român. "Sunt long (n.r. în sensul că mizează pe creştere) pe obligaţiunile româneşti şi neutru către negativ pe acţiunile româneşti", a punctat Adrian Mitroi.
• Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mă aştept ca BET să încheie anul 2025 undeva între -5% şi, într-un scenariu foarte optimist, la cel mult +10%"
Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, crede de asemenea că 2025 va fi un an dificil pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti.
"Mă aştept ca rezultatele companiilor să fie în scădere faţă de cele din 2024. Este posibil ca preţul energiei electrice să influenţeze totuşi pozitiv rezultatele Hidroelectrica, dar nu mă aştept la creşteri ale preţului petrolului. Nu cred că dobânzile vor scădea foarte rapid, deoarece mă aştept ca inflaţia să crească în prima jumătate a anului. Dobânzile sunt în continuare mari, ceea ce ar putea să aducă băncilor marje destul de bune", ne-a spus Dragoş Mesaroş.
În prima săptămână a anului, liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, prin eliminarea risipei, este doar o problemă de timp "până când taxele vor trebui majorate". Pe de altă parte, ministrul finanţelor a declarat că bugetul va fi realizat fără majorări de taxe şi impozite, potrivit presei.
Dragoş Mesaroş se aşteaptă ca alocările de dividende ale companiilor deţinute majoritar de stat să se menţină destul de mari în acest an, deoarece statul are nevoie de bani pentru finanţarea deficitului bugetar. "Statul va cere o mare parte din profit companiilor pe care le controlează, poate cu excepţia celor care au de făcut investiţii foarte mari, cum este Romgaz", spune brokerul.
"Nu cred că vom avea o evoluţie precum cea din anul 2023 şi prima parte a lui 2024. Mă aştept ca BET să încheie anul 2025 undeva între -5% şi, într-un scenariu foarte optimist, la cel mult +10%,", a conchis Dragoş Mesaroş.
• Marcel Murgoci: "Până când va fi ales noul preşedinte, cred că vor mai exista multe şedinţe cu volatilitate ridicată"
Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, aminteşte că societăţile deţinute majoritar de stat trebuie să distribuie cel puţin jumătate din profit ca dividende, dar există situaţii în care, justificate de planurile mari de investiţii, alocările pot fi mai reduse.
"Aici putem să avem în vedere Romgaz, care are proiectul Neptun Deep. De asemenea Nuclearelectrica, societate pentru care urmează câţiva ani de investiţii considerabile în retehnologizarea reactorului 1, în proiectul mini-reactoarelor de la Doiceşti şi construcţia reactoarelor 3 şi 4, pe termen mai îndelungat. În schimb, Hidroelectrica nu pare să fie într-o asemenea situaţie, în sensul că nu are de făcut investiţii atât de mari. Totul depinde de poziţia statului care, pe de o parte, având în vedere presiunea pe buget încearcă să atragă cât mai multe venituri şi, pe de altă parte, de disponibilitatea sa de a înţelege şi de a fi de acord cu nevoile de investiţii ale companiilor", ne-a transmis Marcel Murgoci.
De asemenea, există societăţi care au o politică clară de dividend, cum este OMV Petrom care şi-a asumat distribuirea unui dividend în creştere şi este posibil să aibă şi o alocare specială, mai spune directorul de la Estinvest.
Conform politicii sale, producătorul de petrol şi gaze are obiectivul de a-şi creşte dividendul de bază pe acţiune cu 5% - 10% pe an până în 2030 şi poate oferi dividende speciale, distribuţiile totale urmând să fie în medie de circa 50% din fluxurile de trezorerie ale activităţilor de exploatare.
"Rezultatele Băncii Transilvania în primele nouă luni (n.r ale anului trecut) au fost foarte bune şi probabil că banca va continua politica de dividende plus acţiuni gratuite, dar rămâne de văzut care va fi procentul din profit pe care-l va acorda ca dividend. Asta deoarece, aşa cum spuneam, se anunţă un an dificil în care apetitul pentru credite poate să scadă, iar banca trebuie să aibă resursele necesare pentru a atenua un posibil impact negativ major", afirmă brokerul.
• Marcel Murgoci: "Sperăm să existe listări de companii mai mari decât în 2024; de asemenea, sperăm la lansarea pieţei derivatelor"
Legat de evoluţia preţurilor, directorul de la Estinvest anticipează volatilitate în primele luni ale anului. "Piaţa este încă sensibilă la informaţiile care apar în legătură cu activitatea guvernului (...) Până când se vor mai clarifica lucrurile privind măsurile economice ce vor fi implementate şi până când va fi ales noul preşedinte, cred că vor mai exista şedinţe cu volatilitate ridicată, pentru că încă suntem într-o perioadă de tranziţie", a punctat Marcel Murgoci.
Nu în ultimul rând, brokerul de la Estinvest speră ca în acest an să existe listări la BVB ale unor companii de dimensiuni mai mari decât în 2024 şi la lansarea pieţei derivatelor.
• Marius Pandele: "Aşteptările privind evoluţia economiei româneşti nu au cum să fie prea mari, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că acţiunile listate nu pot să aibă un an bun"
Există toate premisele ca acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti să aibă o volatilitate chiar mai mare în acest an faţă de cea de la finele lui 2024, crede Marius Pandele, analist al societăţii de brokeraj Prime Transaction.
În opinia sa, evenimentul cel mai important al anului este preluarea, din nou după opt ani, a preşedinţiei Statelor Unite de către Donald Trump. "Ştim deja că Trump este foarte atent la evoluţia bursei, aşa că mandatul său ar trebui să fie prietenos cu pieţele de capital şi să abunde în măsuri de stimulare a creşterilor bursiere", a scris analistul în ultimul său editorial, publicat pe site-ul Prime.
Pentru evoluţia ţării noastre, alegerile prezidenţiale sunt de importanţă capitală, crede Marius Pandele. "Nu mai are rost să ne gândim ce ar presupune o eventuală victorie a unui candidat extremist, indiferent care ar fi acela. Dincolo de eventualele măsuri împotriva interesului naţional precum îndepărtarea de Uniunea Europeană şi/sau de NATO, care ar aduce efecte catastrofale, din primul moment ar exista o scădere dramatică a încrederii în ţara noastră, ar fi pierdute investiţii private semnificative (şi ale românilor, nu doar ale străinilor), moneda naţională s-ar deprecia, iar costul împrumuturilor ar creşte, toate acestea provocând o reacţie în lanţ", a punctat analistul.
Marius Pandele a adăugat: "Măsurile legiferate recent conţin sâmburii unui recul economic în perioada următoare, iar pentru unii dintre emitenţii de la BVB ar putea avea un impact disproporţionat (mai ales în cazul taxei pe stâlp, reinventată după ce fusese abandonată în urmă cu câţiva ani). Problema chiar mai mare e că aceste măsuri sunt insuficiente pentru a acoperi găurile din buget, iar amânarea măsurilor de reducere a cheltuielilor publice nu va face decât să crească impactul pe care acestea îl vor avea atunci când, în cele din urmă, vor fi implementate. Un lucru e sigur, lucrurile nu se vor îmbunătăţi de la sine, aşa cum am putut constata cu ocazia ultimului acord al României cu Fondul Monetar Internaţional".
• Marius Pandele: "Analiza riguroasă a fundamentelor fiecărui emitent în parte poate face diferenţa între o performanţă modestă şi una foarte bună"
Conform analistului, aşteptările privind evoluţia economiei româneşti nu au cum să fie prea mari pentru anul în curs, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că acţiunile listate nu pot să aibă un an bun.
"Analiza riguroasă a fundamentelor fiecărui emitent în parte poate face diferenţa între o performanţă modestă şi una foarte bună, chiar şi în perioade în care lucrurile nu merg foarte bine la nivelul pieţei în ansamblul său. În contextul actual e cu atat mai important să fie avute în vedere efectele modificărilor fiscale pentru emitenţi, acestea urmând să fie disproporţionate în anumite domenii. Există, desigur, şi varianta ca Donald Trump să ne facă şi nouă un bine, fie intermediind o încetare a focului în Ucraina, fie prin intermediul politicilor economice expansioniste, iar efectele să se transmită şi pe piaţa de capital de la Bucureşti. Însă, într-o asemenea situaţie, câştigul ar fi pe termen scurt, fundamentele economice ajungând mai devreme sau mai târziu să tragă preţurile acţiunilor în direcţia corectă", a conchis analistul Prime.
De la finele anului trecut şi până la începutul acestei săptămâni, indicele BET a avut o creştere de circa 1,5%.
Opinia Cititorului