Situaţia energetică a României este tot mai precară

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 15 ianuarie

Situaţia energetică a României este tot mai precară
Călin Rechea

Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale din ţară a scăzut sub 60%, în 11 ianuarie 2025, şi a ajuns, în ziua următoare, la 58,8%. În aceeaşi zi din 2024, 12 ianuarie, gradul de umplere a fost de 76,85%, iar în 2023 - de 75,11%, conform datelor de la GIE (Gas Infrastructure Europe) (vezi graficul 1).

Situaţia energetică a României este tot mai precară

Media la nivelul UE a fost de circa 66%, în condiţiile în care gradul de umplere din Cehia a fost de 61%, cel din Croaţia - de 50,7%, iar cel din Ţările de Jos - de 49,6%. Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Germania a fost de 72,1%.

O estimare realizată pe baza evoluţiei gradului de umplere din primele două luni ale anului trecut arată că, la sfârşitul lunii februarie 2025, gradul de umplere a depozitelor de gaze din ţara noastră va fi de circa 40%, însă prognozele meteo pentru acelaşi interval arată o temperatură medie mai scăzută decât anul trecut, ceea ce înseamnă şi un consum mai mare de gaze.

Principala problemă va apărea în perioada de refacere a stocurilor, din martie până în septembrie, aşa cum arată o serie de analize recente de la Bloomberg şi evoluţia preţurilor pentru contractele futures cu livrare în lunile de vară şi livrare la începutul iernii viitoare.

În condiţiile în care preţurile din vară sunt mai mari decât cele din iarnă, analiştii consideră că va exista o concurenţă acerbă între ţările europene şi cele din Asia pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale, cu efecte negative asupra ţărilor sărace, care nu se pot angaja într-un război al ofertelor.

Bloomberg a scris, recent, că "Europa riscă să declanşeze o goană după gazele naturale", deoarece atingerea ţintelor de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare este sub semnul întrebării.

Estimările prezentate de agenţia de ştiri americană arată că Europa ar putea fi nevoită să importe în 2025 o cantitate de gaz lichefiat mai mare cu 10 milioane de tone faţă de anul precedent.

Efectele se vor resimţi asupra preţurilor din Asia până în America Latină şi în Africa. Consecinţa imediată este creşterea consumului în centralele electrice care ard păcură sau alte derivate petroliere mult mai poluante.

Bloomberg scrie că preţurile ridicate ale gazelor naturale se vor menţine pentru încă un an, iar situaţia se va îmbunătăţi din 2026, odată cu începerea livrărilor de gaze naturale lichefiate din noile proiecte, iar din 2030 oferta va creşte cu circa 175 de milioane de tone, în special din SUA şi Qatar.

Dincolo de gazele naturale, mult mai precară este situaţia producţiei interne de electricitate, care în cea mai mare parte a anului trecut s-a situat departe de acoperirea necesarului de consum intern.

Dependenţa de importuri a crescut foarte mult în 2024, până la un nivel record, iar anul 2025 a început sub auspicii deloc favorabile, conform datelor de la Eurelectric (vezi graficul 2), iar implicaţiile pentru securitatea naţională sunt extraordinar de grave.

Situaţia energetică a României este tot mai precară

În primele 13 zile din ianuarie 2025, importurile nete de energie electrică au fost de 81,5 GWh, în condiţiile în care se înregistrau exporturi nete de 248 GWh în aceeaşi perioadă a anului trecut.

O asemenea volatilitate la nivelul aprovizionării cu energie electrică ridică probleme grave din punct de vedere al stabilirii şi aplicării programului de tranziţiei energetică sub presiunile Comisiei Europene, mai ales când nu se înregistrează scăderi perceptibile ale intensităţii emisiilor de CO2 pentru producţia de electricitate în ultimii ani (vezi graficul 3).

Situaţia energetică a României este tot mai precară

Creşterea capacităţilor regenerabile instalate, în special a celor solare, a fost însoţită şi de creşterea capacităţilor de producţie în centralele pe gaz, în condiţiile menţinerii relativ constante a capacităţilor hidro şi nucleare şi a scăderii capacităţilor în centralele pe cărbune.

Acesta este, însă, un echilibru instabil, care poate ceda foarte uşor. Tocmai din acest motiv, creşterea capacităţilor de producţie regenerabile pentru energia electrică trebuie însoţită de construirea unor capacităţi convenţionale, deoarece soluţiile de stocare nu sunt fiabile şi sunt prohibitive din punct de vedere al costurilor.

Cu alte cuvinte, nu are niciun sens construirea în paralel a capacităţilor regenerabile şi a celor convenţionale care să le susţină, când pot fi făcute economii extraordinare doar prin construirea capacităţilor convenţionale.

Dar toate aceste concluzii elementare nu reprezintă nimic pentru autorităţile "noastre", iar astfel preţurile ridicate ale energiei vor fi "asigurate" pentru mult timp, suficient pentru dezindustrializarea completă a economiei naţionale.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. “Cu alte cuvinte, nu are niciun sens construirea în paralel a capacităţilor regenerabile şi a celor convenţionale care să le susţină”:-)…”Concluzii le” astea sunt sublime:-)…Cum era pilda cu Isus referitor la “nu-i da omului un peste ci invata-l sa pescuiasca”. Deci asa, in loc sa construiesti capacitati regenerabile nepoluante si mai ales ieftine, mai bine captiv la capacitatile poluante conventionale santajabile cu gazul “ieftin” mujic:-)

    1. Nu sunt deloc ieftine si au durata de exploatare mult mai redusa decit cele conventionale.

      Nu a inteles ca energia eoliana si fotovoltaica este scumpa fiind sustinuta de populatie prin taxe. Cel putin la noi. Vedem ce ieftina este energia la noi de te cocoseaza ca pret. El foloseste dosr placa mujic.

      S-a dovedit stiintific ca nu poti inlocui capacitatile conventionale, bazate pe combustibili fosili, exclusiv cu cele bazate pe soare si pe vant.. Nu sunt suficiente... Plus ca Soarele si vantul au naravul sa nu bata toata ziua si atunci ce faci, opresti lumina ??

      Abia astept sa iasa Burduja sa acuze situatia grea si sa ne spuna ca nu prea mai avem apa in lacurile de acumulare.  

      Acelasi refren rasuflat...Megapack-urile au rolul de stocare a energiei solare/eoliene + rol de regularizare. Hidrocarburile "ieftine" mujice si centralele pe carbune sunt istorie. Mujicii sa-si caute alti clienti, SUA, Europa, si lumea libera si civilizata a facut tranzitia pe energie nepoluanta, ieftina si gratis din regenerabile:-)

      Eurelectric zice ca doar 28% din energia generata a fost din centrale solare si eoliene si alte regenerabile, fara hidro, in 2024. Aproape 52% a fost din gaz, carbune si nuclear si aproape 15% din hidro.

      Cite Megapackuri sint in Europa? 

      Tranzitie asa ca in Germania, unde este cel mai scump curent din UE si este panica daca nu bate vintul?

      Pe bune? Unde ai citit asta cu panica? Si cum? Nu la noi e cea mai scumpa energie? Trolicilor .... hotarati-va!!!

      Patru unitati de stocare cu Magapackuri. Doua in Slovenia si doua in Belgia, una planificata in Franta. Toate au capacitati de citeva zeci MWh, pina la 100 MWh, adica neglijabile.

      “40 Tesla Megapacks Replace 70-Year-Old Generating Station In Belgium”:-)…si asta e doar o tara…Propagandistii astia mujici si analfabeti au impresia ca lumea lbera si civilizata nu are acces la informatie adevarata:-)

      Tesla (TSLA) has secured a massive new Megapack order that will power France’s new largest energy storage system.

      The project is going to have a 240MW/480MWh: 

      It would be far fr om Tesla’s biggest Megapack project, but certainly one of the biggest in Europe and, evidently, the biggest in France. 

      Tesla’s energy division has been on fire this year. 

      It wasn’t so long ago that Tesla deployed 480 MWh of capacity in a single quarter. n ow, it’s a single project like this, and last quarter, the company deployed 6.9 GWh of energy storage capacity – up 75% year-over-year”

      In ultimul trimestru din 2024, Tesla a instalat 12 GWh, nou record:-) 

      Capacitatea de stocare este de 50 MW/100 MWh. Cererea de electricitate a Belgiei a fost de 268.417 MWh in 14 ianuarie 2025, adica ar fi nevoie de 2.684 de asemenea centre de stocare pentru acoperirea cererii.

      N-are nevoie nimeni să stocheze energie pe măsura cererii. Consumul poate fi optimizat, tarifat diferentiat pe segmente orare.

    Acesta este si scopul, dezindustrializarea Romaniei si transformarea in teren viran pentru corturi. Rusii au sustinut asta prin planul Valev neacceptat de Ceausescu, dar implementat de austrieci la privatizarea petrom, continuat prin inchiderea industriei chimice ramase arpechim-doljchim-oltchim si restul, incercarea aproape reusita de falimentare a Hidroelectrica si altele prea multe de enumerat. Oprirea interconectarii semnificative a zonei cu vestul Europei cu binecuvantarea bruxelului finalizeaza opera verde.

    Resursele ramase neconsumate vor fi exportate, ca nu vom avea ce sa facem cu ele in afara de un foc mare, dupa cum spunea un prieten atat al vestului cat si al estului partenere pe fata sau prin spate la aceasta schema. 

    Terenul viran a intrat in schengen la spartul targului, cand de facto nu mai exista.  

    Datoriile la buget se acumuleaza, ca sa putem fi obligati sa oferim la schimb exploatari de tip Rosia Montana fara conditii de mediu, cu binecuvantarea bruxelului, infometat de resurse curate, care sa nu murdareasca vestul.

    Sa le stea in gat. 

    1. Adevarat, dar daca este impachetat bine, parfumat si cu fundita rosie, majoritatea oamenilor cred ca vestul ne vrea binele. O tara needucata (aproximativ 60% din absolventi sunt analfabeti functionali), fara resurse naturale, cu natalitate scazuta nu are viitor. Parca au revenit vremurile cand tinerii au vandut 10 de hectare de pamant si au cumparat o masina la mana a doua si au fost mari boieri un an sau doi pana s-a stricat masina si nu au mai avut bani sa le repare si au vandut pe nimic.

      Sărăcia și lipsa de educație sunt o capcană pt. propagandiștii sovietici

      România poate umple depozitele din sursă proprie. 

      atunci de ce trebuie sa mai importam?

      ii explici ca 1+1=2 unui analfabet functional.

      România este exportator net de gaz.

      Poate umple vreo patru ani și cam atât și asta din cauza că din cele zece combinate chimice nu mai funcționează nici unul, in timp ce avem deficit comercial de un miliard de euro lunar cu produse chimice.

      Clișeele verbale propagandistice sorosiste "analfabet funcțional" și "putin și propaganda rusă" sunt depășite de realitatea economică și mai ales de datoriile publica și privata. 

      Pai stii de ce nu mai avem combinate? Din 3 motive - unu: cele care erau poluau foarte mult, doi: tehnologic erau la nivelul anilor 1960-1975, cu randament scazut si trei: inundarea pietei cu marfa rusa ieftina - cand vrei sa omuri industria locala.

      E imposibil sa nu iti aduci aminte, daca chiar stii despre ce vorbesti, norii portocalii de prof de la Doljchim sau alti producatori. 

      Lasa minciunile bolsevico-progresiste de tip ue, doljchim a fost taiat de austriecii mandatari ai rusilor, care au refuzat sa ii vanda unora de aici dispusi sa investeasca.

      Combinatele polueaza peste tot, dar fara ele nu supravietuiesti in economia "moderna". Inundarea cu marfa ruseasca nu s-a produs cat timp niculae n-a fost bagat la puscarie, desi are si el pacatele lui, dar a produs local cu valoare adaugata de 5 - 10 ori gazul, inclusiv pulbere pentru armata, pe care nu o vom mai produce in veci ca nu mai ai cu cine. Asa ca nu mai avem cu ce ne apara, iar scopul colaborarii est-vest a fost atins si depasit intr-un mod nesperat si definitiv.

      Urmeaza transferul a ceea ce a mai ramas ca si resursa in Romania in contul unor hartii fara acoperire, tiparite de prietenii tai din vest, evident fara clauze verzi de mediu, ca fraierii de aici nu conteaza. 

      Combinatele sunt acolo, unele au acționariat românesc. Ce-i drept, nu mai există fabricile de cenușă și alte capodopere sovietice.

    Rusnacule, daca traiesti in Rusia, ceea ce ma indoiesc,dar cine stie, retrage-ti rublele si dolarii din conturi.

    Ca asa de bine merge Rusia incat Putin vrea sa investiti toti banii vostri in bugetul de stat 

    Peste 30 % din populatia tarii,traieste la limita saraciei,

    facturile la energie mari e o catastrofa ptr. ei, 

    poate ar trebui aplicate preturile cu care

    livram "energie" in Ucraina si Moldova  

    1. Poate ar trebui sa nu mai exportam energie produsa local "ieftina" in hungaristan...sa-si cumpere energie de pe piata libera:-)

      Nu Hungaristan e problema ci Moldova si Ucraina...Nu reusim sa importam cat trimitem acolo.. urmarea fireasca e ca se duce drku apa din lacurile de acumulare.. Simplu !

      De aia le zice "de acumulare" sa acumuleze si sa se foloseasca in perioade ca asta. Moldova si Ucraina au nevoie si trebe ajutati. Lasa ca nu saracim din asta, fiti mai buni cu vecinii ca acusi trebe reconstruita Ucraina si contractele vin la cei ce ajuta acum.

      Esti in eroare...din total exporturi, vezi chiar articolul autorului, 25% se exporta in Moldova restul de 75% se exporta in hungaristan

      Articol din 2 Decembrie:

      "România exportă zilnic un volum de gaze naturale de aproape 4 milioane mc". Chiar dacă se scot din calcul 1,1 milioane mc exportaţi în Moldova, din circa 3 milioane de mc se pot produce circa 12 GWh energie electrică. 

      "Şi atunci? Nimic. Nu se poate face nimic deoarece nu avem suficiente capacităţi de producţie în centralele pe gaze naturale. 

      "Marele necaz este că nu avem centrale de producţie care să intervină şi nici nu ştim în ce termeni s-au făcut contractele de export, care sunt în principal cu Ungaria. Nu va miraţi, România exportă gazul în Ungaria şi importa constant energie electrică din Ungaria" 

      Se aplica si in Romania "reteta mujica din Transmujicia"...romania exporta gaz ieftin in hungaristan si importa energie electrica scumpa.  

      -Centrala pe gaz Iernut, judeţului Mureş, la honvezi de 10 ani e tot in lucru 

      -Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, situată în nord-estul judeţului Mureş, de 30 de ani tot in lucru 

      -CEO la Hidroelectrica, un honved, iar "nu mai este apa" in lacurile de acumulare:-)

      Honvezii sunt in buzunarul mujicilor si nu au nici un interes ca Romania sa devina independenta energetic  

    dupa ce se termina razboiul(in 24 de re dupa 20 ianuarie), sau mai nou 100 de zile, am incredere ca asa va fi, situatia cu energia se va schimba, poate chiar si cu importul de gaz de la rusi.

    rusii au nevoie de bani, deja banca nationala vorbeste de confiscarea economiilor populatiei , tot ce e peste 13000 usd, deci le-a ajuns cutitul chiar la os. 

    si noi(inca in) Europa avem nevoie de gaz , daca se termina nebunia razboiului.

    1. Cine vorbește despre confiscarea economiilor populației?

      P.S. Moderatorul păstrează doar comentariile care atentează la siguranța națională? hahahahaha 

      la rusi. nu la noi.

      Scumpirea abruptă a alimentelor a dus la un val de jafuri în supermarketuri și magazinele alimentare din întreaga țară, principalul aliment vizat fiind untul. 

      Ratele dobânzilor se situează la un nivel record de 21%, punând o presiune uriașă asupra companiilor supraîndatorate după accesarea unor împrumuturi bancare care anterior au fost foarte accesibile. 

      Înrăutățire a perspectivelor economice a forțat Kremlinul să ia în considerare propuneri drastice pentru a opri criza. 

      Două dintre măsurile luate în considerare vizează împiedicarea rușilor să-și retragă depozitele de la bănci și emiterea de carduri alimentare, potrivit canalului Telegram General SVR. 

      „Mulți membri ai Biroului Politic sunt de acord că înghețarea este necesară, dar nu se grăbesc să introducă această măsură și încearcă să amâne adoptarea deciziei finale cât mai mult posibil. Pe de altă parte, ei nu pot evita momentul critic în care această măsură să înceteze să mai fie eficientă, iar criza să decurgă conform celui mai rău scenariu, al cărui final va fi prăbușirea sistemului financiar al țării", a relatat Telegram General SVR. 

      „O decizie cu privire la această problemă va fi luată în weekend"

      Aceeași sursă precizează că a raportat deja că „conducerea rusă va bloca depozitele bancare, va schimba depozitele pentru acțiuni bancare și va interzice vânzarea acestor acțiuni timp de un an. Cardurile de mâncare sunt pe drum și o decizie cu privire la această problemă va fi luată în weekend”. 

      deci rusii sunt intr-o situatie absolut dezastruoasa. si dc se termina razboiul, vor vrea sa faca repede rost de bani vanzand gaz europei. nu va fi problema umplerea depozitelor la anul.

      Ati inceput din nou cu povestile, mor rusi, moare Putin, Ucraina cucereste Rusia, acum rusii nu mai au bani, mor de foame etc etc.

      Ma da vad ca se umfla rau mamaliga in filorusi.

    Banii blocati in stocuri nu produc profit. Daca s-ar pricepe la economie, autorul ar trebui sa imi dea dreptate. Daca imi da dreptate, atunci nu este bine pentru companii sa profite de investitiile facute in stocuri pana acum? Finanteaza dl Rechea stocurile?

    1. Comentariul de mai sus se refera la stocurile de gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2715
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9799
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.7474

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb