Un studiu inovator publicat recent în New England Journal of Medicine a demonstrat că o combinaţie a două medicamente biologice existente poate opri progresia mielomului multiplu, un tip grav de cancer al sângelui. Cercetarea, coordonată de Centrul Medical Tel Aviv Sourasky (SMC), a fost realizată de o echipă internaţională formată din specialişti din Israel, Canada, Spania şi Coreea de Sud. Mielomul multiplu este o afecţiune care debutează în celulele plasmatice din măduva osoasă şi determină producerea excesivă şi funcţionarea anormală a acestora, provocând leziuni osoase multiple şi un risc crescut de fracturi. Studiul a testat combinaţia de talquetamab şi teclistamab pe pacienţi aflaţi în stadii avansate ale bolii, fiind pentru prima dată când două medicamente biologice, ambele anticorpi bispecifici capabili să activeze celulele T ale sistemului imunitar, sunt utilizate împreună în tratamentul mielomului multiplu.
Rezultatele au fost impresionante, aproximativ 80% dintre pacienţii trataţi raportând o îmbunătăţire semnificativă a stării lor. În cazul pacienţilor cu boală extramedulară, caracterizată prin migrarea celulelor canceroase prin fluxul sanguin, rata de răspuns a fost de 61%, iar mai mult de 80% dintre aceştia nu au prezentat semne de progresie a bolii pe o perioadă de un an şi jumătate. Cercetătorii au subliniat că utilizarea combinată a celor doi anticorpi reduce semnificativ riscul apariţiei rezistenţei la tratament, o problemă frecventă în cazul terapiei bazate pe un singur medicament.
Deşi tratamentul combinat a avut efecte secundare, acestea au fost gestionabile cu o îngrijire adecvată, potrivit cercetătorilor. Descoperirea deschide noi perspective în tratamentul mielomului multiplu, oferind speranţe pacienţilor aflaţi în stadii avansate ale bolii şi subliniind importanţa abordărilor inovatoare bazate pe combinaţii terapeutice. Această descoperire ar putea marca un punct de cotitură în lupta împotriva acestei forme devastatoare de cancer.
Opinia Cititorului