FLORIN CÎŢU, MINISTRUL FINANŢELOR: "Această promovare echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2020

Florin Cîţu

Florin Cîţu

"Piaţa de capital din România este la un click distanţă de miliarde de euro"

Promovarea României la statutul de piaţă emergentă echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană, a spus Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la evenimentul care a marcat trecerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în categoria pieţelor emergente secundare. Cîţu a mai spus că acest upgrade înseamnă că societăţile din România sunt "la un click distanţă de miliardele de euro care vor să fie investiţi".

Acesta a declarat: "Am mai vorbit despre acest moment şi cred am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează, şi am spus atunci, echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare. Făceam parte dintr-o piaţă comună şi bineînţeles toate companiile din România aveau acces dintr-o dată la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell. Înseamnă că dintr-o dată, companiile din România, piaţa de capital din România este văzută, este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani. Sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta, şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor".

Ministrul Finanţelor a mai spus că această promovare arată o schimbare de paradigmă, că antreprenorii din România se schimbă şi că aceştia se uită la finanţare în mod diferit, nu doar prin sistemul bancar. El a menţionat că şi Ministerul Finanţelor Publice a folosit piaţa de capital pentru finanţare şi a mai spus că următoarea etapă ar fi trecerea la statutul de piaţă emergentă MSCI, ceea ce va oferi acces la cea mai mare piaţă de capital din lume, cea americană.

"Veţi avea în continuare suportul nostru, aşa cum aţi avut şi până acum. Împreună cu ASF lucrăm la o strategie pentru piaţa de capital. Şi nu numai în România, toată Europa se schimbă. România va avea o strategie, o punem la punct cu domnul preşedinte Nicu Marcu (preşedintele ASF - n.r.) care o să fie o strategie modernă. Nu că vrem noi asta, totul vine de la antreprenori. Antreprenorii se schimbă, vor alt fel de societate", a declarat ministrul de resort, adăugând: "Îmi doresc ca pe viitor, odată cu trecerea pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă, start-up-urile din România, poate şi unicornuri, să găsească finanţare aici. Ar fi mult mai sănătos pentru toată lumea".

În opinia lui Florin Cîţu, o problemă în România o constituie faptul că firmele au capital negativ, iar din acest motiv a fost necesară măsura prin care se acordă bonificaţii pentru companiile care se recapitalizează. Acestea vor veni ulterior pe piaţa de capital pentru a-şi creşte capitalul.

Ministrul a conchis spunând că de anul viitor vom vedea că vor fi şi listări noi ale companiilor de stat.

Despre posibila listare a Tarom, la ieşirea de la evenimentul BVB, Cîţu a afirmat: "Compania naţională TAROM trece printr-un proces de restructurare, are nevoie de capital ca de aer. A luat deja la începutul anului, din partea statutului, un împrumutut de restructurare, va merge în continuare printr-un program de restructurare şi este nevoie de capital. În acest moment capitalul vine de la stat. Dacă am putea să aducem şi investitori ar fi fantastic şi am reduce presiunea pe buget. Asta trebuie să înţelegem şi toţi românii trebuie să înţeleagă acest lucru: pe piaţa de capital vin investitori, aceşti oameni reduc presiunea de la buget şi investesc. Nu înseamnă că ne ia cineva activele din ţară şi pleacă cu ele".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. mai draga dl Ca(u)tu,

    te trezesti vorbind in plen in timp ce plenul este gol!

    nu mai trage linii asa de lungi (pe nas) pt ca dauneaza grav sanatatii 

    Esti o rusine pentru Romania!

    Minți cu nesimțire ca și Șefii tai!

    Doamne fereste! I-auzi la netotul asta cum gandeste, e grav ca acest efemerul asta e ministru de finante. Pana si un copil i-ar spune sa mearga la culcare, nu se mai opreste din gafe asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb