FLORIN CÎŢU: ''România a avut în trimestrul trei cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani''

G.U.
Macroeconomie / 14 noiembrie 2020

''România a avut în trimestrul trei cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani''

România a avut în trimestrul trei din 2020 cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani şi cea mai rapidă revenire a economiei, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

"România a avut, în termeni reali, o creştere economică în trimestrul trei din 2020 de 5,6%, faţă de trimestrul precedent. Ce înseamnă această cifră de 5,6%? În primul rând este cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni în România, au mai fost situaţii dificile, nici una nu a fost la fel de dificilă ca aceasta, şi totuşi am reuşit în această perioadă să avem cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei trimestrul trei din 2020, relativ la trimestrul doi, este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani. Dacă ne uitam la 2020, avem o perioadă de criză în 2008, 2009, 2010, vedem că revenirea în trimestrul trei din 2020 este cea mai rapidă. Celelalte crize au durat câteva trimestre, au durat chiar câţiva ani de zile. De aici pornim: cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani şi cea mai rapidă revenire a economiei", a spus Florin Cîţu.

El a precizat că în cazul în care se face comparaţia cu media ultimilor 20 de ani, creşterea economică trimestrială este de 1,45%, în timp ce în trimestrul trei, faţă de trimestrul doi, România a înregistrat un plus de 5,6%, notează sursa citată.

"Această creştere economică este importantă pentru România. Este rezultatul muncii românilor şi ale companiilor din România din această perioadă şi nu trebuie să tratăm cu dispreţ, aşa cum am văzut. Este munca românilor", a adăugat şeful de la Finanţe.

În opinia sa, un alt indicator prezentat în spaţiul public legat de creşterea economică a fost cel privind dinamica economiei în trimestrul trei din 2020 faţă de perioada similară a anului trecut, unde economia a consemnat o scădere de 6%, însă "trimestrul trei al anului trecut a fost unul foarte bun".

"Avem mai multe explicaţii pentru această scădere. Este vorba de evoluţia agriculturii. Vom vedea peste câteva săptămâni că agricultura a avut o contribuţie negativă în acest trimestru. Toate ţările din Europa au avut o dinamică negativă, unele o dinamică mai mare, altele mai mică, relativ la acelaşi trimestru din anul trecut. Putem să comparăm dinamica, trimestrul doi faţă de trimestrul doi din 2019, şi vedem că este o îmbunătăţire, de la o scădere de 10% în trimestrul doi, faţă de trimestrul doi din 2019, la o scădere de 6%, deci se vede o îmbunătăţire", a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, unul dintre indicatorii folosiţi de cei care fac analize macroeconomice, "poate cel mai important", este cel care compară toată perioada din 2020, cele trei trimestre din acest an cu cele similare din 2019. "Şi aici vedem că România are o scădere de 4,6 puncte procentuale, aproape de estimarea pe care noi o vedem pentru final de an, o scădere de 4,2%. Şi aş face această comparaţie şi cu alte ţări din Uniunea Europeană, trei trimestre, la trei trimestre şi veţi vedea că România stă chiar foarte bine. Ne uităm undă stă Germania, după trei trimestre în 2020: are o scădere de 5,8%, Franţa o scădere de 9,6%, Ungaria o scădere de 5,4%, Austria o scădere de 7,6%, UK - Anglia, de 11%, media pentru trei trimestre în UE este de 7 puncte procentuale. Avem Olanda cu o scădere de 4%, o performanţă mai bună şi Polonia cu 2,7%. România stă foarte bine când comparam evoluţia pentru tot anul 2020 şi în plus România este printre puţinele ţări, cred că sunt două ţări, care va evita recesiunea tehnică în 2020, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre cu dinamică negativă în 2020", a mai spus Florin Cîţu.

Potrivit datelor semnal al Institutului Naţional de Statistică, date vineri publicităţii, România a consemnat o scădere economică de 6% în trimestrul III din 2020, raportat la perioada similară din 2019, însă faţă de trimestrul anterior a înregistrat o creştere de 5,6%. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut a fost mai mare, în termeni reali, cu 5,6%, în trimestrul III, comparativ cu trimestrul anterior. Pe serie ajustată sezonier, în trimestrul III 2020, comparativ cu trimestrul anterior, PIB a crescut cu 5,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6,0%. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,6%, conform Agerpres.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, PIB în trimestrul III 2020 a înregistrat o scădere cu 6,0%. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019, PIB a scăzut cu 5,1%.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Crestere in buzunatele vostre

    1. A dreaqu furatul asta....energie electrica consumata mai putin si crestere economica puternica in Romania .... oare fura curent guvernantii ???

      esti tampit

    Și cea mai mică creștere din UE.

    1. Sa analizam crestere

      Daca ai referinta cifra 1 si ai crescut la  

      2 inseamna o crestere de 100%. 

      Iar valoric o crestere de o unitate. 

      Daca ai referinta 100 crestere de o unitate inseamna 1% 

      Deci aceeasi crestere valorica dar de 100 de ori mai mica PROCENTUL. 

      Cam asa se intimpla si in comparatia domnului super ministru. 

      Saracul de el.a avut nesansa sa fie ministru de finante intr-o criza puternica.

      Ce si-a dorit a gasit 

      si tu esti prost

    Spania și România, cel mai sever declin anual din UE al economiei, în trimestrul trei.

    Sa fim atenti sa nu depasim Germania, China, SUA. Salariile, alocatiile si pensiile nu ar trebui sa cresca la fel?

    1. Ministru acesta are multe calitati dar nu prntru economie.nu styiu cum si-a luat diplo,ele cu care se lauda mar pe postul pe care-l ocupa sete bun doar de REZERVA

      Completare.Si se lauda ca prostul in loc sa stea cu capul sub perna

      Toate nerealizarile le prezinta ca succese rasunatoare,CARAGHIOSUL

    Bai sa ii zica cineva lui Catu ca e prea "prost".

    Asta e soc "reflationist" cans strangi cu cusa fluxurile de numerar. 

    Doamne iartama auzi la el cea mai mare crestere din ultimii 20 de ani!! 

    Pe bune sa ili ia cineva de acolo pe rasul asta. 

    Daca ai flux numerare ce se deplaseaza din pietele economice externe ce au luat socul economic in prima faza; este normal sa se reverse in alte piete. 

    Este normal ca pietele ce au stat inchise au o tensiune in avalansa de flux intrare la deschiderea valvei economice. 

    Este un soc de moment; asa cum arunci o piatra in apa si prima oara se creeaza o adancitura in apa apoi un val ascendent ce se propaga. Primul val este mai mare ca intensitate urmand sa se diluexe in valuri cat mai mici. 

    Trendul demografic anunt ca tot globul intra in depresie economica nu mai credeti asemenea agarici. 

    Romania mana pe carti de economie vechi, mana pe educatie financiara, mana pe matematica, mana pe antreprenoriat, mana pe afaceri! 

    Ce se intampla acum este doar ochiul uraganului unde totul pare senin! 

    Este o liniste stranie inaintea socului real economic, inainte de defaulturi in cascade, inainte de credit default, inainte de prabusire active financiare, inainte de poctinire pe glob diferite fonduri de pensii (vedeti trendul yeldurilor la bonduri); ... 

    Guvernul este platit sa spuna toate aberatiile din banii publici! 

    Cu cat este mizeria mai mare la tv in 2-5 ani cu atat in piata sunt oportunitati; cu cat e mai roz totul la tv cu atat totul este supraevaluat (credit, active, etc,...tot). 

    Activele imobiliare cad in 8 trimestre, deja de 2 trimestre au 1 cadere 1 salt = medie stagnare => schimbare de trend => trend descendent din stagnarea ascendenta => nimic nu creste la infinit ! 

    Catu si Arafat latra la tv sa tina lumea ocupata cu tampenii omenesti de zi cu zi in tim ce din banii oamenilor salveaza banci, afaceri, indatorate pana in gat pe forma viitoare de plata a oamenilor! 

    1. Completare in timp ce M2 se duce in tavan Velocitatea reala se duce in subsol! => staglfatie cu trend descendent din cauza inundarii excesive a sistemului financiar cu lichiditate si credit pe levier peste masura lichiditatii respective.

      Atentie la IMF viitoare bail-inuri pe seama populatiei

      Este scris negru pe alb pe imf org in documente oficiale 

      Tot pe imf org este negru pe alb cum din 2022 vor integra monede electronice ca sa poata adopta rate de dobanda negative in tim ce vor con vertii banii din piata pe alte tipuri de unitati electronice fara valoare reusint ca bancile sa isi regleze balantele.

      Asa au facut in India, China, si alte tari.. ce au deja moneda virtuala ca sa nu pocneasca sandramaua. 

      Eu nu cred ca se va intimpla nimic din ce ai povestit.

      ma uit la Japonia si totul este perfect dupa 20 de ani de tiparit trilioane de yeni. 

      nu vad nici o conectie intre tiparit si vreun activ fix....deci trai nineaca stai cool 

      tu esti inteligent.

      ai subliniat adevarul real.  

      Japonia are o economie artificiala depresiva de 20 de ani!

      Nu stiu ce economie cunosti tu! 

      Trendul lor monetar economic nu tinde sa se schimba in 10 ani prin alipire de China? 

      China ia inapoi Tokyo si Tawanul sub tutela economica. 

      Asa de grozav o duce Japonia ca e amortita pe bursa de 20 de ani!!! 

      Si nu este inflatie masiva de nominalel circulate la ei in piata? 

      Nu este inflatie de active? 

      Comparat cu puterea japonezilor de cumparare din 1960 unde majoritatea detineau case si terenuri iar acum stau datori la banci intre 4 pereti. 

      Unde este puterea reala a lor de cumparare? 

      In timp ce calitatea vietii lor tot scade ? 

      Japonia e un vis frumos? 

      In orase nu cred! 

      Mecanismul monetar la ei au facut miliardari prin credite pe plata populatiei. 

      Ciclul creditului in japonia incepe sa faca poc pe urmatoarea politica de guvernare. 

      Protesteaza populatia de mai rau? 

      Japonia a avut in 90 cel mai puternic salt la active, iar dupa salt a venit si cazatira de lunga durata. 

      Controlata artificial de banca centrala, o deflatie urata pe 20 de ani. 

      Ciclul creditului la ei incepe sa fie curatat; pe urmatoarea politica monetara se for implementa alte proiecte economice de crestere. 

      Gen romania 1860-1880; 1927-1950; 1981-1999... 

      Exemple sunt in multe tari daca inveti sa urmaresti trendurile.

    Ce a fumat Catu?Vreau si eu!

    România a 2-a cea mai mare prăbușire economică din UE în 2020, iar prostanul Cîț se laudă sub influența prafurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb