Premierul interimar Florin Cîţu a declarat că solicitările venite de la municipii privind alocări de fonduri pentru subvenţia la gigacalorie vor trebui puse în concordanţă cu legea referitoare la plafonarea preţurilor la energie şi gaze, pentru a se vedea exact ce sume vor fi alocate de la bugetul de stat, precizând că, luni, într-o şedinţă de Guvern, va fi discutat şi acest subiect, informează Agerpres.
Premierul interimar a fost întrebat dacă Guvernul a găsit o formulă pentru a acorda primăriilor din marile oraşe fondurile solicitate pentru subvenţia la gigacalorie.
"În primul rând, amendamentele făcute la legea care plafonează preţul şi aşa mai departe, o mare parte din problemă e rezolvată acolo, pentru că subvenţia este plafonată pentru cei care sunt legaţi la sistemul de termoficare. Deci, ne uităm acum la acele măsuri, toate acele măsuri, împreună, vedem dacă mai trebuie ceva suplimentar faţă de acele măsuri şi după aceea vom lua o decizie", a declarat Florin Cîţu.
Întrebat despre faptul că la întâlnirea cu Asociaţia municipiilor a anunţat că se lucrează la un proiect de HG pentru alocarea de fonduri către municipii, Cîţu a explicat: "Se lucrează, bineînţeles. Aş cum v-am spus, există cerere de la municipii, dar trebuie să le punem în concordanţă cu ceea ce a trecut prin Parlamentul României, să vedem care din acea sumă trebuie să fie susţinută de la buget, dacă e nevoie de toată sau doar o parte, pentru că o parte va fi susţinută prin acea lege".
Premierul interimar a detaliat care ar putea fi formula de calcul pentru alocarea sumelor de bani.
"Va trebui să fie o formulă unitară, care va plafona sau va menţine pentru fiecare familie legată la termoficare acelaşi preţ la nivel naţional. Cam aşa, cam asta e soluţia", a declarat Cîţu.
Fiind întrebat despre o afirmaţie a primarului Capitalei, potrivit căreia ar trebui ca Guvernul să intervină la ANRE să se renunţe la majorarea preţului de producţie, premierul interimar a spus: "Este propunerea... primarului Bucureştiului, municipiului Bucureşti, nu, vom vedea care va fi soluţia finală".
"Repet, trebuie să ne uităm exact la ce avem în Parlamentul României, ca să aflăm mai multe măsuri şi unele dintre ele sunt aceleaşi şi atunci nu are sens să facem aceleaşi măsuri de două ori. Şedinţa de Guvern o să fie luni. De-abia au trecut legea prin Parlamentul României, este noiembrie, dar facturile din noiembrie vin în decembrie, deci avem timp", a declarat Cîţu.