Senatorul PNL, Florin Cîţu, precizează într-o nouă postare publicată, astăzi, pe pagina personală de Facebook, că Draius Vâlcov şi Eugen Teodorovici ştiau încă din data de 4 februarie despre efectele devastatoare pentru economiei ale "taxei pe lăcomie", măsura prevăzută în OUG 114. Acesta susţine că cei doi reprezentanţi ai Guvernului vor ca prin efectele negative ale ordonanţei să se răzbune pe sectorul privat care nu scade preţurile la ordinele lor şi a lui Liviu Dragnea.
Senatorul PNL a declarat:
"Vâlcov şi Teodorovici ştiau din 4 februarie despre efectele devastatoare pentru economiei ale taxei pe lăcomie. Ce au făcut aceşti oameni se încadrează perfect la subminarea economiei naţionale în intersul personal sau al unor interese din exterior - ( Înalta trădare?)
Totuşi, au ieşit public şi au minţit. Au spus că sunt doar efecte pozitive. Au spus că economia o să crescă, la fel şi creditarea. Au spus că "analizele" lor făcute cu cei de la CNSP NU arată niciun fel de efecte negative ale ordonanţei.
Au minţit. Este clar că îşi doreau aceste efecte negative pentru sistemul financiar şi pentru economie în general. Aşa se răzbună ei pe sectorul privat care nu scade preţurile atunci când dau ordine Dragnea, Vâlcov, Teodorovici.
Studiul BNR arată o imagine de coşmar pentru sistemul bancar şi pentru economia Românei în 2019/2020.
Efecte sigure ale taxei pe active bancare:
- 29 de bănci pierderi în 2019, 29 de bănci pierderi în 2020
- 2.1 miliarde lei capitalizare necesară pentru sistemul bancar în 2019-2020
- 7 bănci cu deficit de capital în 2019, 14 deficit de capital în 2020
- ATENŢIE!! 2 bănci de importantă sistemică cu deficit de capital în 2019 şi 4 bănci de importantă sistemică cu deficit de capital în 2020
- scăderea creditării cu 6 miliarde lei în 2019 şi cu 11 miliarde lei în 2020
- indicatorul de sovabilitate a sistemului financiar bancar scade de la 20% la 16.7%
Toate aceste efecte au impact negativ pentru creşterea economică. În plus, pierderile din sistemul bancar şi nevoia de capitalizare va duce imediat la concedierii masive în acest esector unde lucrează 55 000 de angajaţi. Pe Dragnea, Valcov şi Teodorovici nu-i interesează. Ei aşa se răzbună.
Totuşi, cel mai periculos pentru situaţia economiei pe termen mediu şi lung este ce se întâmplă cu băncile de importantă sistemică.
Să va explic.
În România sunt 9 bănci de importantă sistemică : BCR, Banca Tran-silvania, BRD - SocGen, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, OTP Bank şi Garanti Bank.
Instituţiile de credit de importantă şiste-mică sunt entităţile de dimensiuni mari comparativ cu activele sistemului financiar ansamblu şi/sau cu economia reală.
Mai clar. Instituţii financiare de importantă sistemică sunt acele instituţii ale căror probleme financiare sau al căror faliment, datorită mărimii acestor instituţii, a complexităţii şi legăturilor importante pe care le au cu toate sectoarele economice, ar duce la BLOCAJ în sistemul financiar-bancar în general şi COLAPS al activităţii economice.
Dacă o singură banca de importantă sistemică da FALIMENT atunci tot sistemul financiar se blochează şi sistemul economic se prăbuşeşte. Când 4 din cele 9 au nevoie de capitalizare atunci atât sistemul financiar cât şi economia intră în blocaj. Totul se prăbuşeşte şi nimeni nu are cum să salveze situaţia.
În acelaşi timp, studiul prezintă încă un efect pe care Dragnea, Valcov şi Teodorovici îl vor ascuns. CREŞTE costul de finanţare al statului. Traducere- TAXE mai mari! Costuri mai mari în economie înseamnă şi costuri mai mari pentru stat. Este simplu.
Acest studiu demonstrează că au ştiut tot timpul că aruncă economia în CRIZĂ. Au ştiut că distrug sistemul financiar bancar. Fără un sistem financiar bancar puternic, nu se dezvoltă nicio economie. Totul a fost şi este PREMEDITAT. Da, este şi multă prostie, dar aveau prea multe informaţii care duc către aceeaşi concluzie- CRIZĂ ECONOMICĂ DE PROPORŢII!"
1. Santaj
(mesaj trimis de zaza în data de 09.03.2019, 12:01)
OUG 114 ...au dat-o pentru a justifica VENITURILE bugetare. Ce-au gandit ei: Hai sa dam aceasta Ordonanta pana trece Bugetul de Parlament si de Presedinte...si apoi vedem noi ce facem. Deci ordonanta au dat-o STRICT pentru a acoperii PROMISIUNILE (costurile) si bineintales pentru a se incadra in deficitul bugetar. de < 3%. Desi daca ati urmarit.. dupa ce au dat Ordonanta...asa cu ..o jumate de gura (sa nu auda multa lume) au afirmat ca aceasta Ordonanta NU a stat la baza acoperirii costurilor din Buget. In final observati cata NESIMTIRE poate sa existe la acesti INDIVIZI.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 09.03.2019, 14:16)
Daca tot ne prostiti pe noi neutrii,puneti in depozit 100.000 euro si dupa 3 luni ,veti lua cu450 de euro mai putin.CATULE, CARE E PROFITUL TAU ,din patima cu care aperi bancile?De ce dobanda la depozitele in euro este de0,1% si la credite de peste 50 de ori mai mare ? Te bazezi pe faptul ca TEODOROVICI HABAR N-ARE ,CA BANCILE SUNT STRUCTURI DE BANDITI? SUNT INCA MULTE DE SPUS DESPRE HOTIA BANCILOR(TEODOROVICI ESTE VICEPRESEDINTE LA B.E.R.D)
??
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2019, 14:48)
bea-ti ma ceaiul si stai pe olita cuminte cu degetul in gura
1.3. Fıundatıa Erste (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 09.03.2019, 15:31)
a pıerdut 7 mılıarde EUR dın 2013 pana ın 2017 . Oare de ce domnule Catu, Romanıa nu a prımıt nıcun cent de ımpozıt. Rıscatı o ınfrangere electorala rasunatoare prın ıneptııle pe care le sustınetı.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 09.03.2019, 15:31)
Sunt totusi bine crescut( desi te-as putea porcai ceva mai bine decat Basescu)Stiu ca odraslele ai caror bunici au fost muncitori(si unori tarani saraci ) ajunse acum sa conduca tara destul de superficiali si ingamfati nu prea citesc. Sa va aduc aminte ca in ziarul Bursa bancile mama ERSTE si SOCIETE GENERAL ,anuntau ca profiturile lor au crescut substantial datorita sucursalelor din ROMANIA si CEHIA De ce ar fi venit bancile din toata lumea sa se imprumute intre ele ca sa creasca ROBORUL.Ele aduc bani de la societatile mama ca sa-i inmulteasca.In prima partea anului schimba lei (pe care nu dau doi bani)in euro(si in dolari,acum) pe care ii externalizeaza . ABSOLUT ,NU-I MAI INTERESEAZA DEPUNERILE ROMANILO RCARE AU DOBANZI NEGATIVE(mai ales la euro si dolari)
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de ion în data de 09.03.2019, 16:00)
.... Matale esti complet pe langa subiect...afirmatia de la 1.2 ...e bine venita pentru tine.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 09.03.2019, 17:32)
Uitati-va si la profitul din primele3 trimestre al celor 2banci prezente la BVB( CA SA NU MAI VORBIM DE RAIFFEEISEN )SI DE BCR-CREMA JONGLEORILOR).l-au subtiat,de parca l-au inghitit(si nu s-au inecat).Bancile AU LUAT MASURILE NECESARE PENTRU A SUPORTA USOR TAXA PE LACOMIE(probabil GEORGESCU si TEODOROVICI il vor prosti pe DRAGNEA ,IAR BANCILE vor rade cu lacrimi de prostia romanilor.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Unul care stie ce vorbeste în data de 10.03.2019, 09:19)
Are dreptate. Dar mataluta care nu cunosti sistemul bancar pori spune orice . Daca depui o suma de cateva sute de mii la banca, dobanda este de cativa euro pe luna si daca vrei sa-ti retragi banii, vei lua mai putini decat ai depus. Probabil stai rau cu calculele. Mai bine taceai ca vad ca habar nu ai ce spui.