FLORIN DĂNESCU, ARB: "Industria bancară locală se simte mizerabil de peste zece ani"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2019

Florin Dănescu, ARB

Florin Dănescu, ARB

Industria bancară din ţara noastră se simte mizerabil de mai bine de zece ani, pentru că nu este măsurabilă, conform domnului Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care spune că acest sector nu a ştiut, după 2010, să acţioneze pe latura încrederii.

Domnia sa a declarat ieri, la Forumul Naţional de Drept Bancar: "Sistemul nostru bancar se află în ochiul furtunii, adică al economiei. Din 2014 şi până în prezent am numărat cam 50 de legi care au trecut prin Parlament pe domeniul bancar. Industria bancară locală asigură 75% din totalul finanţării din România. Deci, noi nu suntem doar bănci, ci şi finanţatori. Factorul declanşator al teoriei «Consumerism vs Creditare» a fost tăierea salariilor bugetarilor, în anul 2010. Atunci, industria bancară nu a perceput ideea că trebuie să fie activă, iar mai mult de jumătate dintre clienţii persoane fizice au căpătat adversitate faţă de sectorul bancar. La momentul acela, noi trebuia să spunem că s-a întâmplat ceva din afara sectorului, că nu noi suntem de vină, ci Guvernul, care a tăiat salariile. Noi eram aceiaşi, contractele erau aceleaşi. Percepţia consumatorilor români faţă de creditare a început să se schimbe atunci. În altă ţară, poate, industria bancară ar fi dat în judecată Guvernul pentru o astfel de situaţie".

Reprezentantul ARB a subliniat că, în prezent, industria bancară se simte "nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă". "Industria bancară din România a coborât de la 40% total credite în Produsul Intern Brut la 26%. Este acesta un rezultat sau un factor generator de percepţie?", a spus domnul Dănescu, adăugând: "Eu spun că este un rezultat al factorului de neîncredere şi al celor 50 de legi... Industria bancară se simte nemăsurabilă, anonimă şi irelevantă".

În opinia reprezentantului ARB, trebuie schimbată percepţia faţă de bănci, respectiv acest sector să fie văzut la nivelul importanţei pe care o are, în condiţiile în care creditarea este un motor al economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb