Principalele nouă bănci străine prezente în ţara noastră şi-au redus expunerea cu 700 de milioane de euro în ultimele şase luni, a declarat, ieri, prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Băncile semnatare s-au comportat corect şi au respectat angajamentele iniţiale. Cu toate că expunerea totală s-a redus, variaţia (2%) este mică. Băncile care şi-au redus expunerea au considerat că nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piaţa internă", a mai completat domnul Georgescu.
Săptămâna trecută, şi Cristian Popa, vice-guvernatorul BNR, declara că expunerea celor nouă grupuri bancare internaţionale în ţara noastră a scăzut cu circa 1-2% faţă de nivelul de referinţă din 31 martie 2009.
Potrivit prim viceguvernatorului BNR, creditele restante şi îndoielnice raportate la capitalurile proprii ale băncilor au ajuns la 10,5% în septembrie, de la 3,2% în decembrie 2008.
Reprezentanţii celor nouă bănci se vor întâlni din nou la Bruxelles, săptămâna viitoare, cu Banca Naţională a României şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a-şi reconfirma angajamentele iniţiale, domnul Georgestu estimând că vor exista semnale pozitive.
Prim-viceguvernatorul a mai sub-liniat că, în ultimul an, băncile comerciale şi-au majorat capitalurile proprii cu 468 de milioane de euro, din care 225 de milioane de euro au fost aduse după încheierea acordului cu FMI din primăvară.
Cele nouă bănci care s-au angajat în faţa Comisiei Europene, FMI şi BNR că îşi vor susţine operaţiunile de pe pe piaţa românească şi, în caz de nevoie, vor suplimenta capitalul subsidiarelor din România sunt "Erste Bank", "Raiffeisen", "Societe Generale", "Alpha Bank", "Volksbank", "Eurobank EFG", "National Bank of Greece", "Unicredit" şi "Piraeus Bank".
• Solvabilitatea băncilor se menţine în limite bune
Toate băncile comerciale din ţara noastră au nivelul solvabilităţii (n.r. care măsoara adecvarea capitalurilor proprii în funcţie de riscurile asumate) peste pragul de 10%, a mai spus, ieri, Florin Georgescu.
La finalul lunii septembrie, indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului era de 13,73%, faţă de 11,9%, calculat în luna septembrie 2008.
În primele nouă luni, cele mai importante bănci din ţara noastră au raportat o scădere a profitului de circa 81%, la numai 680 milioane de lei.
• Comisioane de rambursare, mai mici la creditele de consum
Comisionul de rambursare anticipată pentru creditele de consum între 200 şi 75.000 de euro va fi limitat, începând din vara anului 2010, la 1%, în conformitate cu directivele europene, ne-a spus ieri Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.
"Am analizat directiva 48 a Comisiei Europene care prevede că este obligatoriu ca pentru creditele de consum cuprinse între 200 şi 75.000 euro, băncile să nu poată percepe comisioane de rambursare anticipată mai mari de 1% şi am decis să o aplicăm de la data prevăzută, respectiv iunie 2010", a explicat domnul Gheţea.
De asemenea, cu privire la creditele ipotecare, preşedintele ARB a subliniat că acestea vor fi restructurate numai dacă acest lucru nu va afecta solvabilitatea şi profitabilitatea băncilor, menţionând că băncile comerciale din ţara noastră şi-au arătat interesul către efectuarea de restructurări în acest segment.