Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere oficialilor care negociază un acord fiscal global să simplifice reglementările, astfel încât ţările care în prezent au legi mai puţin sofisticate să se poată conforma şi să beneficieze de noile reglementări, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
G20 a făcut progrese semnificative în reformarea fiscalităţii, fiecare stat membru al organizaţiei sprijinind acordul care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate, a anunţat sâmbătă ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.
Italia, care deţine preşedinţia G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente), a găzduit în Veneţia, în perioada 9-10 iulie, reuniunea miniştrilor Finanţelor şi ai guvernatorilor băncilor centrale din G20.
Un total de 132 de ţări şi jurisdicţii au sprijinit luna aceasta implementarea celor doi "piloni'' ai acordului. ''Pilonul 1'' constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ''de piaţă'', adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.
Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.
''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.
Aproximativ o treime din cele 190 de state membre ale FMI încă nu au semnat acordul, multe ţări neluând parte la negocierile conduse de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Conform OECD, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).
O preocupare majoră a unor ţări este ca reglementările să fie relativ simple, iar FMI vrea un sistem care să funcţioneze pentru toate statele membre, a afirmat Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, după reuniunea G20.
"Există posibilitatea simplificării celor doi "piloni'' ai acordului. Încă trebuie acordată atenţie pentru a păstra reglementările cât mai simple cu putinţă, pentru implementarea fără probleme a acordului, pentru a fi uşor şi eficient de administrat", un argument pe care FMI l-a susţinut cu putere la reuniunea G20, a explicat Okamoto.
Acesta a adăugat că oficialii G20 au discutat despre ritmul inegal al redresării în rândul statelor lumii, iar cele mai multe bănci centrale au apreciat că inflaţia în unele economii avansate este temporară.
Statele dezvoltate vor trebui probabil să-şi înăsprească politica monetară înaintea multor economii emergente şi în curs de dezvoltare, ceea ce va crea potenţiale efecte negative. Dar FMI va fi pregătit să ajute statele dacă se vor înăspri condiţiile financiare mai devreme decât se estima, a dat asigurări oficialul FMI.