FMI: Deprecierea dolarului ar putea reduce deficitul de cont curent al SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2007

FMI: Deprecierea dolarului ar putea reduce deficitul de cont curent al SUA

Deprecierea pe termen lung a dolarului ar ajuta cea mai mare economie a lumii (SUA) să-şi reducă deficitul de cont curent, susţin specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI), în raportul semianual privind perspectivele economice mondiale, publicat ieri.

"Balanţa comericală a SUA ar putea fi mai receptivă la schimbările valorii reale a dolarului american", afirmă experţii FMI. Aceştia declară: "O depreciere reală a dolarului SUA şi o apreciere reală a monedelor ţărilor care afişează excedente ale contului curent ar putea facilita reducerea dezechilibrelor". Potrivit raportului, o depreciere reală a dolarului de până la 10% ar putea determina o reducere a deficitului comercial al SUA egală cu 1% din Produsul Intern Brut (PIB), deşi alte studii apreciază că, în acest caz, ar fi nevoie de o depreciere cuprinsă între 10 şi 20%. În 2006, deficitul comercial al SUA a atins recordul de 763,6 miliarde de dolari, adică aproximativ 5,8% din PIB, alimentat de creşterea preţului petrolului şi dezechilibrul înregistrat în schimburile comerciale cu China, responsabil pentru un sfert din deficitul total.

În plus, SUA a înregistrat anul trecut un deficit record şi în relaţia cu Japonia (88,4 miliarde de dolari), reactivând temerile referitoare la subevaluarea yenului japonez. Deficitul de cont curent al SUA a fost de 856,7 miliarde de dolari, de asemenea nivel record, care a reprezentat 6,5% din PIB.

Efectele încetinirii creşterii economiei SUA vor fi limitate

Într-o analiză separată, experţii FMI au arătat că propagarea la scară mondială a încetinirii activităţii economiei americane reprezintă un risc relativ.

"În actuala conjunctură, dacă încetinirea activităţii economice în SUA continuă să fie provocată în principal de criza sectorului imobiliar, repercusiunile asupra creşterii înregis­trate de restul lumii vor fi limitate, cu atât mai mult cu cât relansarea activităţii economice din Europa începe să se consolideze", apreciază FMI.

În schimb, dacă scăderea înregistrată în sectorul imobiliar se propagă şi în sectorul cheltuielilor de consum şi investiţii ale întreprinderilor, atunci ne putem aştepta ca repercusiunile să fie mai importante.

Luna trecută, directorul general al FMI, Rodrigo Rato, a prognozat că, în acest an, economia mondială va înregistra un ritm de creştere de aproximativ 5%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb