FMI: Dezechilibrele externe pun în pericol creşterea economică

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 iulie 2008

FMI: Dezechilibrele externe pun în pericol creşterea economică

Creşterea economică a ţărilor emergente care, până acum a fost peste nivelul potenţial, se va reduce în următoarea perioadă, menţionează Fondul Monetar Internaţional(FMI), în cadrul unui recent raport de analiză.

Acesta analizează sus­tenabilitatea convergenţei ţărilor emergente în contextul dezechilibrelor externe şi concluzionează că lărgirea deficitului de cont curent creşte riscul unei "aterizări bruşte" a economiei ţărilor emergente, printre care şi România.

Potrivit studiului FMI, deşi existenţa deficitelor externe din această zonă sunt justificate, deficitele bugetare care pot fi excesive în unele ţări, indică nevoia unei ajustări pe termen mediu a acestora.

Concluzia raportului susţine necesitatea utilizării politicilor macroeconomice şi a reformelor structurale pentru a atenua dezechilibrele externe. Ţările care au o rată de schimb flotantă, cum este şi ţara noastră, au nevoie de o politică monetară restrictivă şi în următoarea perioadă, menţionează analiştii FMI, care adaugă că, un rol important în reducerea cererii interne îl va avea consolidarea fis­cală, mai ales în ţările în care printre preocupările politicii monetare se află stabilitatea cursului de schimb.

Raportul FMI mai susţine că nivelurile ridicate ale datoriei externe reprezintă o sursă de voltilitate, dinamica acesteia fiind sensibilă la modifiările cursului valutar.

Creşterea economică estimată pentru acest an se bazează pe un consum ridicat care accentuează dezechilibrele din economia noastră, apreciază analiştii ING în cardul unui raport de analiză. Ei mai menţionează că creşterea cererii interne, dublă comparativ cu cea a creşterii economice, va determina lărgirea deficitului de cont curent. Odată cu deteriorarea defictului extern, analiştii estimează pentru semetrul doi al aces­tui an, o presiune asupra deprecierii leului.

Totdată, un deficit bugetar excesiv (peste 3% din PIB) ar determina o depreciere mai accentuată a leului, se menţionează în raport.

Cele mai mari riscuri pentru anul 2008, în opinia analiştilor ING, apar din cauza politicii fis­cale relaxate, care ar putea determina o "downgradare" a ratingului ţării noastre de către agenţiile internaţionale. Pe de altă parte, Lucian Anghel, economistul şef al BCR, susţine că ţara noastră are un potenţial de creştere economică cel puţin dublu comparativ cu media zonei euro, în ciuda situaţiei internaţionale nefavorabile.

"Pornim de la un efect de bază foarte redus", susţine domnul Anghel, iar creşterea învestiţiilor străine directe reprezintă cel mai important barometru de încredere în economia naţională", susţine economistul BCR.

Rectificarea avută loc de curând a fost un lucru bun în opinia domniei sale, pentru că avem nevoie de investiţii pentru infrastructură, acestea resimţindu-se în PIB.

La creşterea economică va mai contribui şi agricultura, prin fondurile structurale care vor fi atrase în acest domeniu.

Ciprian Dascălu, trader al băncii Millennium, consideră că nivelul creşterii economice pentru următoerii ani ar trebui să fie în jurul potenţialui, însă, există posbilitatea existenţei unor şocuri de natura ofertei pe termen scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb