FMI: Fed va continua să-şi majoreze dobînda

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2005

O dobîndă în creştere impulsionează moneda americană

Banca centrală a Statelor Unite, Rezerva Federală (Fed), va continua să-şi majoreze dobînda de referinţă, pe măsură ce preţul ridicat al petrolului sporeşte presiunile inflaţioniste, consideră economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Raghuram Rajan. "Preţul petrolului afectează inflaţia, care a început să crească în SUA", a afirmat Rajan, adăugînd că Fed va urmări cu atenţie această situaţie şi, probabil, va continua procesul de majorare a dobînzii de referinţă pe termen scurt.

FMI a anunţat recent, o dată cu publicarea raportului cuprinzînd perspectivele referitoare la creşterea economiei mondiale, că, în ciuda recentei majorări a preţului petrolului, în 2005 şi 2006 economia mondială va înregistra un ritm de expansiune de 4,3%, superior mediei de creştere de 3,9% înregistrată în ultima decadă. Raghuram Rajan a confirmat aceste estimări, însă a apreciat că riscurile pe care le presupune nivelul ridicat al preţurilor la petrol, au crescut în ultimele luni. În opinia economistului şef al FMI, pînă acum efectul preţului ridicat al petrolului a fost unul limitat în Asia, însă este posibil ca subvenţiile considerabile acordate de unele guverne pentru combustibili să pună în pericol economia. Raghuram Rajan a apreciat că economiile care se bazează pe exporturi trebuie să se concentreze pe investiţii de calitate şi pe creşterea consumului.

De menţionat că majorarea dobînzii Fed are efecte pozitive asupra dolarului, impulsionînd aprecierea acestuia. O dobîndă în creştere sporeşte atractivitatea activelor americane pentru investitori. Banca centrală a SUA şi-a majorat dobînda de referinţă luna trecută cu 0,25%, aceasta fiind a 11-a creştere adoptată de Fed după iunie 2004. În prezent, dobînda Fed este de 3,75%, cel mai ridicat nivel de după vara anului 2001. Fed a semnalat că este posibil să urmeze şi alte majorări, utilizînd aceeaşi expresie pe care a folosit-o şi în trecut, cînd a estimat că va putea continua să majoreze rata dobînzii de referinţă "într-un ritm măsurat". Majoritatea analiştilor sînt de părere că expresia se traduce printr-o nouă majorare a dobînzii cu 0,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb