FMI: Măsurile de austeritate au crescut inegalităţile sociale

E.D.
Internaţional / 14 martie 2014

Experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au apreciat, într-un raport publicat ieri, că măsurile de austeritate implementate în unele ţări bogate, uneori sub presiunea Fondului, au contribuit la creşterea inegalităţilor sociale.

"Vasta consolidare bugetară în curs în mai multe economii a dat naştere unor îngrijorări legate de potenţialul său impact asupra inegalităţilor", admit economişti ai FMI în raportul ce priveşte inegalităţile, al doilea publicat de instituţie în mai puţin de trei săptămâni.

Potrivit lor, planurile de economii bugetare conduc, în mod "tradiţional", la pierderi de locuri de muncă, care au "tendinţa de a consolida inegalităţile" în detrimentul celor mai puţin favorizaţi, ale căror venituri depind aproape în totalitate de salarii.

FMI, care negociază în prezent un plan de ajutorare cu Ucraina, a admis deja că a subestimat impactul austerităţii asupra creşterii, dar este pentru prima oară când evocă consecinţele sale asupra inegalităţilor sociale.

Raportul, care nu reprezintă poziţia oficială a Fondului, se referă, în special, la Europa, unde cinci ţări împovărate de datorii publice, între care Grecia sau Irlanda, au fost nevoite să implementeze măsuri de austeritate în schimbul primirii unor ajutoare financiare din partea UE sau FMI.

Potrivit acestor experţi, "inegalităţile au crescut" în aproximativ jumătate din ţările europene care au efectuat "ajustări bugetare" în perioada 2007-2012.

Arătându-se îngrijoraţi în legătură cu o creştere generală a inegalităţilor, aceşti experţi propun măsuri care ies din tradiţia instituţiei.

În privinţa programelor de ajutor social, ei sugerează "creşterea cheltuielilor publice pentru obiective sociale" şi sprijinirea unei fiscalităţi "mai progresive" pentru cei mai bogaţi.

Ţările care impozitează în funcţie de venit ar putea astfel adopta "impozite mai mari pentru cei mai avuţi decât pentru clasa de mijloc", potrivit raportului.

De asemenea, Fondul îndeamnă la creşterea impozitării proprietăţilor funciare, măsură care vizează în mod inerent familiile mai bogate. "Aceste taxe sunt echitabile şi eficiente şi există o marjă considerabilă pentru a le creşte în numeroase ţări", anunţă raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb