Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în scădere estimările pentru creşterea economică a celor 12 ţări din zona euro, lansînd totodată un apel pentru continuarea reformelor structurale în regiune. Dacă în luna aprilie a acestui an, FMI estima că zona euro va înregistra o creştere de 1,6% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2005 şi de 2,3% în 2006, zilele trecute, Fondul şi-a redus estimările, anticipînd o creştere de 1,3% a PIB în acest an, respectiv 1,9% în 2006. Fondul consideră că atît întreprinderile, cît şi gospodăriile din ţările zonei euro şi-au limitat cheltuielile, fapt care a făcut ca economia regiunii să fie şi mai vulnerabilă în faţa şocurilor externe, precum creşterea explozivă a preţului petrolului sau aprecierea monedei euro în raport cu dolarul.
În schimb, FMI este mult mai optimist în privinţa evoluţiei inflaţiei, ultimele sale estimări prognozînd că în acest an zona euro va înregis-tra o creştere de 2,1% a preţurilor de consum, respectiv de 1,7% în 2006. La rîndul său, şomajul ar urma să scadă uşor, consideră FMI, la 8,9% din populaţia activă în acest an şi 8,6% în 2006.
FMI recomandă guvernelor din zona euro să continue mai decisiv şi ordonat ajustările bugetare şi reformele structurale. Fondul solicită, în principal, reducerea deficitelor, reformarea pieţei muncii şi a sis-temului de pensii. Un rol important în punerea în practică a acestor reforme îl vor avea atît autorităţile naţionale, cît şi Consiliul European, consideră FMI. În ceea ce priveşte Banca Centrală Europeană (BCE), FMI consideră că politica monetară a acestei instituţii este una adaptată evoluţiilor globale, chiar dacă nu toţi administratorii Fondului sînt de acord în privinţa măsurilor BCE. Amintim că BCE îşi menţine, de doi ani, dobînda de referinţă la nivelul minim al ultimelor şase decenii (2%) şi nu dă semne că ar intenţiona să o modifice.