FMI: Un default suveran în Europa este puţin probabil

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2010

FMI: Un default suveran în Europa este puţin probabil

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că multe ţări cu economii dezvoltate au datorii prea mari, de care atârnă ris­curi serioase, însă a căutat să descurajeze ipoteza unui default suveran în Europa, transmite The Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax. "În prezent, riscul de default în Europa este supraestimat", a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ.

Fondul susţine că mai multe ţări se află periculos de aproape de "limita datoriilor", un prag care ar putea determina pieţele financiare să perceapă un risc de default şi să reacţioneze defensiv, prin creşterea dobânzilor pe împrumuturile noi, potrivit celor trei rapoarte pregătite de economiştii FMI cu privire la chestiuni fiscale şi publicate, miercuri, în SUA.

Analiştii FMI au studiat situaţia financiar-fiscală a 23 de ţări cu economii dezvoltate, determinând că Grecia, Islanda, Italia, Portugalia şi Japonia sunt foarte aproape de acea limită a datoriilor, în timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Spania se află deja într-o zonă periculoasă. Analiza FMI nu anticipează că atingerea aces­tui prag ar determina implicit o reacţie pe pieţe. Japonia, spre exemplu, se împrumută la dobânzi foarte reduse, în pofida datoriilor uriaşe. Însă situaţia Japoniei este deosebită, potrivit economistului FMI Jonathan Ostry, care subliniază că cea mai mare parte a datoriilor guvernului nipon este contractată pe plan intern, unde populaţia are totodată economii mari. "Însă au exis­tat avertismente că acest ciclu nu poate continua pentru totdeauna. Îmbătrânirea populaţiei va diminua economiile", susţine el.

În pofida avertismentelor privind pericolele legate de datoriile prea mari, economiştii FMI au transmis un mesaj diferit pieţelor în privinţa Greciei, ţară care are în derulare un acord de finanţare externă de 110 miliarde euro de la Fond şi UE. Potrivit acestora, Grecia şi alte ţări europene au şanse foarte mici să ajungă la default, deşi analiştii financiari sus­ţin că pachetul de împrumut extern şi măsurile luate pe plan intern nu fac decât să amâne "ziua judecăţii" pentru guvernul elen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb