Fondul Monetar Internaţional (FMI) va începe, în curând, să vândă gradual, prin intermediul pieţei, 191,3 tone de aur, urmărind astfel să-şi reducă dependenţa de veniturile din creditare. La preţul curent al pieţei, de circa 1.120 dolari uncia, această cantitate ar aduce Fondului aproape 6,9 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a banilor va avea ca destinaţie dezvoltarea investiţiilor, iar restul - subvenţionarea creditelor pentru ţările sărace.
"Conform priorităţii privind evitarea tulburării pieţei aurului, vânzările vor fi realizate gradual, în timp", a anunţat FMI.
FMI a vândut deja, în 2009, 212 tone de aur unui număr de trei bănci centrale şi şi-a exprimat deschiderea pentru tranzacţii similare, dacă şi alte bănci vor dori să achiziţioneze aur. Anul trecut, FMI a vândut 200 de tone de aur băncii centrale a Indiei, pentru 6,7 miliarde dolari, două tone insulei Mauritius, pentru 71 milioane de dolari, iar zece tone au fost cumpărate de Sri Lanka, pentru 375 milioane de dolari.
La finele lunii ianuarie 2010, FMI deţinea rezerve de 3.005 tone de aur, care, la preţul pieţei, valorează 105 miliarde de dolari. Aurul FMI provine de la statele membre, ca parte a contribuţiei acestora sau ca plată a dobânzilor, în principal.
În septembrie 2009, Consiliul Executiv al FMI a aprobat vânzarea a 403,3 tone de aur din rezerve, ca răspuns la problemele bugetare cu care se confrunta instituţia.
Chiar şi după vânzarea unor cantităţi importante de aur, stocurile FMI se vor menţine pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale SUA şi Germania, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.
Analiştii arată că vânzarea de aur de către FMI nu este o veste bună pentru piaţa metalului preţios, preţul acestuia scăzând atunci când cantităţile livrate sunt semnificative.
• 1.400 de dolari uncia de aur, în 12 luni?
Analiştii cred că, în 12 luni, cotaţia aurului va ajunge la aproximativ 1.400 de dolari uncia, astfel că trendul ascendent va fi menţinut.
La data de 3 decembrie 2009, cotaţia aurului înregistra nivelul maxim al tuturor timpurilor, pe piaţa din Londra: 1.226,56 dolari uncia. Preţul metalului a crescut cu 24% în 2009, acesta fiind al nouălea an consecutiv de creştere.