FNGCIMM încheie convenţii de garantare cu 29 de finanţatori

M.A.
Miscellanea / 6 mai 2020

FNGCIMM încheie convenţii de garantare cu 29 de finanţatori

FNGCIMM a încheiat convenţii de garantare cu un număr de 29 de finanţatori, în scopul acordării unor facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, lista completă cu instituţiile bancare care permit suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în baza OUG 37/2020, poate fi consultată pe site-ul www.fngcimm.ro.

"Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, reamintim că debitorii trebuie să trimită creditorilor solicitări cel mai târziu până la dată de 14 mai 2020 inclusiv şi să îndeplinească condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020.", transmit reprezentanţîi FNGCIMM.

"Dorim să îi înştiinţăm pe clienţii băncilor partenere, care au obţinut suspendarea obligăţiilor de plata scadente în baza normelor băncilor, în acord cu creditorii, înainte de apariţia OUG nr.37/2020, că pot solicită, printr-o nouă cerere, aceleaşi condiţii de suspendare a plaţilor în baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăţilor. Acesta prelungire se va realiza în acord cu creditorii şi numai dacă debitorul se încadrează în prevederile OUG nr.37/2020.", arată comunicatul.

Sursă citată menţionează că, în cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte. FNGCIMM nu poate oferi garanţîi pentru amânarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadenţe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

"Precizăm că mai multe instituţîi de credit au informat în mod corect clienţii care au depus solicitări înainte de intrarea în vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare faţa de ofertele băncilor, va fi nevoie de o nouă cerere, care trebuie depusă până la dată de 14 mai. În cazul în care aceşti clienţi nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obţine amânări la plata ratelor doar pentru scadenţele pe care le-au oferit băncile înainte de apariţia OUG 37/2020.", explică FNGCIMM.

Astfel, aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienţii băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice.

Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea sunt:

- Creditul a fost acordat până la dată de 30 martie 2020, inclusiv;

- Dată scadenţei finale a obligăţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;

- Creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la dată de 30 martie 2020, inclusiv;

- Debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la dată de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligăţiilor restante până la dată solicitării suspendării obligaţiei de plata, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM este mandatat de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, să emită Scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simplă cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/şi-au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb